Ergün: 500 teknogirişimciye 100 bin lira hibe vereceğiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2011 21:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2012 yılından itibaren her yıl 500 teknogirişimciyi destekleyeceklerini ve başlangıç sermayesi olarak bunlara 100 bin lirayı hibe olarak vereceklerini belirterek, ''Yine projenin birinci fazında başarılı olan arkadaşlarımıza, ikinci faz için de 500 bin liralık ek bir hibe desteği vermeyi planlıyoruz'' dedi.

Ergün, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmasında, böylesine hızlı gelişen dünyada, ülkelerin rekabet gücü kazanması için yegane anahtarın bilim ve teknoloji olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin, son yıllarda, ARGE ve inovasyon gibi alanlarda çok önemli mesafeler kat ettiğini belirten Ergün, son 9 yıllık süreçte, bir yandan Türkiye'nin ihracatı artarken, aynı zamanda ihracatın içinde orta teknolojili ürünlerin payının da yükseldiğini bildirdi.

Ergün, önümüzdeki süreçte, üretim ve ihracatın içinde özellikle yüksek teknolojili ürünlerin payını en az yüzde 20'ler seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini dile getirerek, şunları söyledi:

''2023 yılında yıllık 500 milyar dolar ihracat yapmayı ve dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyorsak, bu oranı yakalamaktan başka bir şansımız yok. ARGE ve inovasyon konularına önem vermek, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek ve sanayimizin teknoloji kapasitesini artırmak, Türkiye için bir tercih değildir, bir zorunluluktur. Bununla birlikte, üniversitelerde üretilen bilgiyi raflarda ürün haline dönüştürecek mekanizmaları da kurmamız gerekiyor.

Bu nedenle, bu yıl içinde Bakanlığımızın 'Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı' olarak yeniden yapılanması, ülkemiz için çok önemlidir. Bu da bir başka inovatif yaklaşım olmuştur. Bu dönemde Bakanlığımızın yeniden yapılanmasını da, ülkemizde son yıllarda yaşanan olumlu gelişmelerin bir sonucu olarak görmek gerekir. Artık Türkiye'nin gündemi çok üretmeyi fazla aşmış, Türkiye'nin gündemi kaliteli, ileri teknolojili ve yüksek katma değerli üretmeye odaklanmıştır. Bakanlığımız, reel sektörün bu anlayış içinde üretim yapması için, gerekli adımları atmaktadır.''

-Gelecek yıldan itibaren her yıl 500 teknogirişimci desteklenecek-

Bakan Ergün, bu yılın başında uygulamaya başladıkları Sanayi Strateji Belgesi'nin, gerçekleştirecekleri reformların bir bir yol haritası niteliğinde olduğunu belirtti.

Strateji Belgesi'nde yer alan 72 eylemden 23 tanesinin firmaların teknolojik gelişimi için kurgulandığına işaret eden Ergün, Bakanlıkları ile TÜBİTAK ve KOSGEB gibi ilgili kuruluşların, reel sektörün inovatif yönünü geliştiren önemli çalışmalar yaptığını kaydetti.

Bakan Ergün, San-Tez ve Teknogirişim Sermayesi Desteği gibi programlarla Türkiye'de çok önemli projeler yürütüldüğünü dile getirerek, San-tez programında artık sanayinin sorunları üniversitelerde yüksek lisans ve doktora tezlere, yüksek lisans ve doktora tezleri artık sanayinin sorunlarını çözen bir nitelikte olduğunu ve Bakanlık olarak bu projelerin yüzde 75'ini kendilerinin finanse ettiğini ifade etti.

Bu programlar sayesinde, preslerde hızlı kalıp değiştirme sistemleri, rotorlu tip insansız hava araçları, elektronik kontrollü diz eklem protezi, iş makineleri simülasyonları, elektrikli araçlar için lityum-iyon batarya ve kalp krizi için hızlı tanı kiti gibi çok önemli ürünler üretildiğini anlatan Ergün, önümüzdeki dönemde, hem mevcut desteklerini geliştireceklerini hem de yeni destek modelleri oluşturacaklarını kaydetti.

Bakan Ergün, Teknogirişim sermayesi desteğiyle, bugüne kadar teknolojik fikirlerini ürüne dönüştürmek isteyen 452 genç girişimcinin her birine 100 bin lira hibe desteği sağladıklarını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Önümüzdeki dönemde en çok önem vereceğimiz alanlardan birisi, Türkiye'nin 81 ilinde bilim ve teknoloji merkezleri kurmak olacaktır. Böylece gençlerimizi ve öğrencilerimizin bilime olan ilgi ve meraklarını artıracağız. TÜBİTAK'ın önderliğinde yerel yönetimlerle işbirliği halinde kurulacak olan bu merkezler, çocuklarımızın ve gençlerimizin bilime olan ilgilerini artıracak, teknolojiyi daha doğru kullanmalarını sağlayacaktır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber