Gürcistan'a kimlikle girişler başladı
Kimlik bilgileri bilgisayara aktarılan Türk vatandaşlarına bir bilgisayar çıktısı veriliyor. Onlar da ülke değiştiriyorlar. Evet bu ülkeye geçişte artık pasaport geçmiyor...
Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır geçişleri, pasaporta gerek kalmadan kimlikle gerçekleştiriliyor
Sarp Sınır Kapısı'nda oluşturulan Kimlikle Geçiş İrtibat Bürosuna kimlik bilgilerini kaydettiren vatandaşlar, aldıkları belgeyle sınırın diğer tarafına pasaportsuz geçiyor (Fotoğraflı-görüntülü)
Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır geçişleri, pasaporta gerek kalmadan kimlikle gerçekleştirilmeye başlandı.
Türkiye ve Gürcistan arasındaki 1996 tarihli gümrük geçiş noktaları anlaşmasına eklenen ve 31 Mayıs 2011'de iki ülke diplomatları tarafından imzalanan ek protokolle birlikte iki ülke arasındaki geçişlerde artık pasaport kullanılmayacak.
Teknik altyapının tamamlanmasıyla birlikte, 31 Mayıs'ta sembolik başlatılan kimlikle geçiş süreci, gece yarısı 12.00'den itibaren başlatıldı. Bundan böyle Türkiye Cumhuriyeti ve Gürcistan vatandaşları, kara sınır kapılarından kimlik kartlarıyla geçiş yapabiliyor.
Ek protokolün imzalandığı 31 Mayıs'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, gümrük noktasına gelerek kimlik kartlarını görevlilere göstermiş, Gürcistan tarafından Türkiye tarafına giriş yapmışlardı.
Geçiş nasıl yapılıyor?
Sarp Sınır Kapısı'nda Hopa Kaymakamlığı tarafından oluşturulan Kimlikle Geçiş İrtibat Bürosu'na başvuran vatandaşlar, nüfus cüzdanlarını buradaki görevlilere teslim ederek kimlikle geçişin ilk aşamasını başlatıyor.
Kimlik bilgileri bilgisayar ortamına aktarılan vatandaşlara, bu bilgilerin yer aldığı bilgisayar çıktısı veriliyor. Yurt dışı çıkış harcı yerine 1 liralık ücret alınan vatandaşlar, kendilerine teslim edilen belgeyle sınır kapısından giriyor. Burada önce Türk tarafında polisler tarafından mühürlenen belgeyle Gürcistan tarafına geçen vatandaşlar, buradaki kontrolün ardından Gürcistan'a geçiyor.
Vatandaşlar uygulamadan memnun
Yeni uygulamayla birlikte Gürcistan'a kimlikle geçen Sarp Köyü Muhtarı Yalçın Çakır, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1988 öncesi kapalı olan sınır kapısından bugünlere gelmenin çok önemli olduğunu belirtti.
O dönemler kuzeye ellerini uzatamadıklarını, bunun bile yasak sayıldığını ifade eden Çakır, ''Şimdi çok iyi. Önce pasaportla geçiş başladı. Bugünden itibaren kimlikle geçiş başladı, ülkemiz için güzel şeyler başladı. Geçişlerin bize ekonomik olarak büyük katkısı olacak. Bana göre giriş çıkışlar yüzde 100'den fazla artar'' dedi.
Kemalpaşa Belediye Başkanı Yalçın Emiralioğlu da kimlikle geçiş yapanlar arasında yer aldı. Emiralioğlu, kimlikle geçişi uzun yıllardır beklediklerini kaydederek, özellikle beldelerine böylece insan sirkülasyonunu artacağını, ayrıca iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerinin daha da artarak devam edeceğini vurguladı.
Selahattin Karabük ise Ankara'dan geldiğini belirterek, ''Batum'a gidiyoruz. Bir derneğin aracılığıyla gezi yapacağız. İlk kez geçiyorum. Kimlikle geçiş çok iyi bir uygulama. Pasaport alacaktık, yetiştiremedik, şimdi kimlikle geçiyoruz, çok memnunuz'' diye konuştu.
Mehmet Öztürk de kimlikle geçmek için sınır kapısına geldiğini anlatarak, ''Karşıyı gezmek istedik. Önce turistik amaçlı gezeceğiz. İşi daha sonra düşüneceğiz'' dedi.
Nüfus cüzdanı olmadığı için sınırdan geçemeyen Uğur Yavaş ise ''Ehliyetle giremiyorum. İlla nüfus cüzdanı istiyorlar. Ehliyetle girmek istiyoruz'' diye konuştu.