1 milyon TL temsil ödeneği kullanan Valilik...

Örtülü ödenek denince sadece Başbakanlıktaki örtülü ödenek anlaşılmaktadır. Ancak, kamu kurumu yöneticilerinin kullanımına verilen temsil ödeneği de bir tür örtülü ödenektir. Sitemize zaman zaman bu yönde bilgi/belgeler ulaşmakta olup, temsil ödeneğinin nasıl kullanılması gerektiğine ilişkin bir esas belirlemenin yerinde olacağını düşünüyoruz. Bu konuya özel bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Aralık 2011 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kanayan yara ya da Kamuda yaşanan temsil harcaması sorunu

Kamu kurumlarının bütçeleri içerisinde temsil harcamaları önemli bir kalem olmaya başlamıştır. Özellikle kendi bütçelerini kendileri yapan kurumların bütçelerinde bu harcamalar önemli bir yer tutmaya başlamıştır.

Bu harcamaların nasıl yapılacağına ilişkin ciddi bir esas usul olmaması bu konudaki başıboşluğu ortaya çıkarmaktadır. Bizim gibi ülkelerde ciddi bir yoksul kesim olduğu dikkate alındığında niçin bu konuyla ilgili ciddi bir mevzuat düzenlemesi yapılarak bu konudaki usulsüzlüklerin önüne geçilmediği de, üzerinde durulması gereken önemli bir soru işaretidir.

Belki de bu konuyla ilgili yapılacak en önemli düzenleme yapılan harcamaların kamuoyuna açıklanmasıdır. Vatandaşlar kendi vergileriyle kimlerin ne yaptığını bilmek istemektedir ve bu da en tabii haklarıdır. İnternet sayfalarına boy boy yönetici reklamı konulması yerine yöneticilerinin yıllık temsil harcamalarını koymaları daha doğru olacaktır.

Maalesef TBMM de bulunan Milletvekillerinin de bu konuyla ilgili soru önergesine rastlamadık. Bilinmelidir ki temsil harcamaları kamuoyu tarafından en az bilinen bir konu olup, maalesef kimsenin de merak ettiği bir konu değildir. Halbuki yıllık bir milyon TL Temsil harcaması kullanan bürokratlarımızın olduğundan bahsedersek bu konunun ne anlama geldiği daha net anlaşılır. Elbette temsil harcaması olabilir. Bizler buna karşı çıkmıyoruz. Her konuda emsal almaya çalıştığımız ileri demokrasilerde nasıl bir düzenleme varsa bizlerde de böyle düzenlemelerin olmasını istemenin tabii bir hakkımız olduğunu düşünüyoruz.

Eğer temsil harcamaları şeffaf bir şekilde yapılırsa hiç kimsenin bu konuda yanlış yapamayacağını düşünüyoruz. Düşünebiliyormusunuz bir belediye başkanı temsil harcamalarını kamuoyuyla paylaşıyor ve kamuoyu bu harcamaların yüksekliğini görüyor. Bu belediye başkanının seçim zamanında vereceği ilk hesaplardan birisi bu harcamalar olmayacakmıdır?

Unutulmamalıdır ki hiçbir makam sahibi o makamda kendi parasını harcamıyor. Asil durumunda olan vatandaşın parasını harcıyor ve bunun da halk tarafından sorgulanması gerekir. Kendini böyle bir sorumluluk altında hisseden ve halk tarafından sorgulandığını hisseden bir yöneticinin yanlış yapma ihtimali var mıdır? Elbette yoktur.

Bize gelen bilgilere göre bir çok il valisinin bir milyon TL üzerinde temsil harcaması yaptığından bahsediliyor. Umarız bu bilgiler doğru değildir. Yoksa bu kadar garip gurabanın olduğu bir ülkede bu kadar büyük tutarda temsil harcaması yapılmasını hiçbir vicdan sahibi kabul edemez ve etmemelidir.

Hangi kamu kurumunun temsil ve tanıtma gideri adı altındaki ne kadar ödenek kullandığını görmek için tıklayınız. Burada bazı kurumların bakanlıklardan daha fazla temsil ve tanıtım gideri kullandığı görülmektedir. Herhalde bu kurumların başkanlarının yada genel müdürlerinin bakanlardan daha fazla temsil harcamasına ihtiyacı vardır.

Örneklerle bu konuyu detaylandırmak gerekirse belirttiğimiz adresten yola çıkarak 2011 yılı için Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun 600.000 TL temsil ve tanıtım ödeneği, Kamu İhale Kurumunun 392.300 TL temsil ve tanıtım ödeneği varken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının( Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) temsil ve tanıtma giderleri 165.000 TL, Sağlık Bakanlığının temsil ve tanıtma giderleri 180.000 TL, Ulaştırma Bakanlığının ise temsil ve tanıtma giderleri toplamının 240.000 TL olduğunu görüyoruz. Sizce de bu durumda bir gariplik yok mu?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber