Kes kopyala yapıştır kılavuzu...

Milli Eğitim Bakanlığının eş durumu özür tayinlerine yönelik duyurusunu, MEB'in aceleciliği ve acemiliği hatalara neden oluyor/olacak başlığıyla haberleştirmiştik. Kılavuz dün yayımlandı. Yayımlanan kılavuz, Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynaklarında, tarihsel hafızanın sıfırlandığını göstermektedir. Daha önce, eleştiriler ve mağduriyetler nedeniyle yapılan güzel düzenlemeler yok sayılmış, yeni baştan aynı hatalar tekrar ortaya çıkmaya başlamıştır. Bir "dejavu" halini yaşıyoruzki, ümit ediyoruzki diğer uygulamalara sirayet etmesin.

* Dejavu: Yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamışlık durumu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Aralık 2011 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB Özür Grubu: Dağ Fare Doğurdu

Pazartesi günü, özür grubu yer değiştirmelerinin bu yılla sınırlı olmak üzere yapılacağı açıklaması geldi?

Salı günü, Eş durumu özrüne bağlı yer değiştirmelerin yapılacağı açıklandı. Yani konu Eş özrüne indirgendi.

Çarşamba günü ise kılavuz yayımlandı ve iller arası kısıtlaması getirildiği görüldü.

Yarına Allah Kerim?

Böyle giderse dağ fare doğurmuş olacak.

1- İller arası ısrarı mağduriyet yaratacaktır. Bunu az sonra 2009 da yaptığımız değerlendirme ile açıklayacağız.

2- Kişiye o ilde bulunan tüm yerleri tercih etmeden, İl/İlçe emri verilmemesi de aynı kapsamda değerlendirilebilir.

İl emrinin kaldırıldığı ve baskılar sonucu tekrar geri getirildiği o dönemde İl emri mi? Zulüm mü? başlığıyla ele aldığımız sorunlara bir göz atalım.

Daha uzun olan o yazıdan aynen aktarıyoruz.

?Örneklerle açıklayalım;

Branşımız Matematik ve bana açık olan kurumların illere göre dağılımına bir bakalım;

Muğla'da 14 okul açık görünüyor ve bunlardan birisi Fethiye'de iken diğeri Milas'ta aradaki mesafe 200 km kadar.

İzmir'de 9 okul görünüyor ve biri Tire'de iken diğeri Karaburun'da aradaki mesafe yine 200km'ye yakın o da otobandan giderseniz.

Memleketim Rize'de 12 kurum açık ve bunlardan birisi Fındıklı'da iken diğeri Kalkandere'de aradaki mesafe 100km

Erzurum'da birisi Aşkale'de diğeri ise Olur'da aradaki mesafe 192km

Bu verileri görmek isteyenler aşağıda inceleyebilirler.

Bu kadar mesafe her gün gidilip gelinir mi? Her yerde hızlı raylı sitemler var da bizim haberimiz mi yok? Öğretmenin bırakın makam arabasını makam uçağı var da bizim haberimiz mi yok?

Şimdi öğretmen Trabzon OF'ta görev yaparken eşi Rize Kalkandere'de olduğu için oraya gitmek istediğinde yer değiştirmesi Fındıklı'ya yapılabilecek. Dikkatinizi çekerim Of-Kalkandere arası 23km. Yani bu öğretmen 23 km' yi bırakıp 100km'lik mesafeye razı olacak.

Bu durumu vicdanla, hakla izah etmek mümkün değildir. Bu nedenle; Öğretmen istediği kurumları tercih etmeli sonra İl emrini seçebilmelidir.

İl emrine atanan kişi daha önce de bahsettiğimiz gibi ikamet yada eşinin görev yeri de göz önüne alınarak valiliklerce boş kadrolara atanmalıdır.

Bu karar il emrinin geri gelmesi yada öğretmenlere yardımcı olunması değil yeni ve daha büyük sorunları ortaya çıkarma kararıdır.?

İşte 2009 da bunlardan bahsediyorduk ve en azından kilometre olarak insanlar yaklaştırılsın diye haykırıyorduk. Değişen bir şey yok.

Bir başka sorun: 2011 başında sözleşmeli olan bir öğretmen 2011 Haziran'ında KHK ile kadroya geçmiştir. Bu öğretmen bir yılını doldurmadığı için başvuru yapamayacaktır.

Bu kararda yani yapılacak olan özür grubu uygulamasında dayanak olarak ?Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği? kullanılmaktadır.... Değişiklik gerektiği halde.

Madem ki dayanak bu yönetmeliktir, hükümlerine uyulması gerekir; incelendiğinde bir yıl şartı değil, adaylığın kaldırılmış olma şartı bulunduğu görülecektir. 4/B Sözleşmeli öğretmen olarak çalışıp KHK ile kadroya geçen öğretmenlerin süre şartı olmaksızın adaylıklarının kaldırıldığını tekrar hatırlatmak isteriz.

Yine aynı yönetmeliğe göre o ilde açık bulunan tüm kurumların duyurulması gerekirken, bu da göz ardı edilmiş ve illerin yansıtacağı kurumların açık ilan edilmesi yoluna gidilmiştir. Özellikle özür grubu yer değiştirmelerinde tüm açık kadroların duyurulması, özellikle sendikaların bakanlıkta yapılan yönetmelik hazırlama toplantılarındaki en önemli kazanımları idi.

Yine aynı yönetmeliğe göre hareket edildiğinde Sağlık, Olağanüstü Hal (Genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı yer değiştirmeler) ve Öğrenim Özrünü ayırmak mümkün değildir.

Dün yayımlanan MEB'in aceleciliği ve acemiliği hatalara neden oluyor/olacak haberdeki başlıktaki aceleciliğe ve acemiliğe burada da rastlıyoruz.

Şöyle ki;

Kılavuz o kadar acemice ve acele hazırlanmış ki yapılan atıflar bile hatalı, daha doğrusu daha önce ki kılavuzdan kopyalama.

Örnek:

Yeni kılavuzda;

?C- Adana, Ankara, İstanbul, İzmir ve Kocaeli illeri için ise, büyükşehir belediyesi sınırları, merkez ilçe tanımlaması ile aşağıda belirtildiği şekilde daraltılması nedeniyle (madde 2.2.), öğretmenin özrünün bulunduğu ilçe, merkez ilçe kapsamında ise, merkez ilçe konumunda bulunan tüm ilçelerdeki,?

ifadesi var.

Madde 2.2. ye bakıldığında ise? 2.2. Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler, Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinde Görev Yapan Öğretmenler? başlığını yani konu ile ilgili olmayan bir maddeyi görüyoruz.

Temmuz 2011 kılavuzunda ise madde 2.2.'de ?2.2. İl İçinde Yer Değiştirmek İsteyenler;?

ifadesi var.

Yani kes-kopyala yapıştır yapılmış.

Son söz olarak;

MEB'de sorunlar geçmişte olduğu gibi aynen devam ediyor. Amaç bağcıyı dövmek mi? Üzüm yemek mi? Yada başka bir deyişle bu icraat (verilen özür grubu yer değiştirme) ?Dostlar muhabbette görsün? anlamında mı?

Sorularına cevabı kamuoyu versin?

Hataların düzeltilmesi eksikliklerin giderilmesi ümidiyle?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber