Yüksek performanslı sistemle meteorolojik veriler artık 1 saatte alınıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2011 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği ileri teknoloji yatırımları ile geçmişte bir günde alınan neticeye artık 1 saatte ulaşılabiliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, meteorolojik verilerin hızlı elde edilmesi maksadıyla hayata geçirdiği Yüksek Performanslı Bilgisayar Sistemi ve Kalibrasyon Merkezi sayesinde, yüzde 75-80 olan tahminlerdeki isabet oranı yüzde 90'ların üzerine çıktı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, açıklamasında, bakanlık olarak teknolojiyi yakından takip ettiklerini ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nde en ileri teknolojiyi sisteme entegre ettiklerini belirtti. Bakan Eroğlu, "Son teknoloji ürünü ve modern cihazlarla donatılan kalibrasyon merkezimiz, ölçüm yaptığı alanlarda Türkiye'nin en saygın ve hizmet kapsamı çeşitliliği olan kalibrasyon merkezlerindendir. Merkezimiz sıcaklık, nem, basınç, rüzgar hızı, yağış, güneş radyasyonu ve elektriksel kalibrasyon laboratuvarları, çevre birimleri ve yazılım sistemlerinden oluşmaktadır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü çalışmalarında kullanılmak üzere saniyede 3.4 trilyon işlem yapan bir bilgisayar sistemi kurduk. Geçmişte kullanılan makinelerle bir günde alınan netice artık bir saatte alınabiliyor." dedi.

Bakan Eroğlu, 2011 yılı içerisinde iç ve dış müşteri bazında toplam bin 500 otomatik istasyon sensörlerinin kalibrasyonu yapılarak sertifikalarının düzenlendiğini belirtti. Eroğlu, 2012 yılı içerisinde ise 2 bin civarında otomatik istasyonlara ait sensörler ile dış müşterilerden gelecek ölçüm cihazlarının kalibrasyonunun gerçekleştirilmesini hedeflediklerini kaydetti. Meteoroloji teşkilatlarının, dünyada ilk 10 arasına girme hedefi bulunduğunu belirten Bakan Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nda kullanılan ileri teknoloji sistemlerin bu hedefe ulaşmada kendilerine yardımcı olacağını belirtti.

Türkiye'nin, Akdeniz Havzası'nda yer alan ülkeler arasında yanan orman alanı açısından çok iyi durumda olduğunu ifade eden Eroğlu, "Bunu orman teşkilatının gücüne ve meteorolojinin sağladığı erken uyarı sistemine borçluyuz. Bakanlık olarak, hizmet alanlarımızda kendimize büyük hedefler belirledik. Belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için yoğun bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber