Polisevlerinde gece yarılarına kadar çalıştırılan teknisyen yardımcıları, haklarını istiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Aralık 2011 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çoğunun Tercih Yaparken Hizmetli Kadrosu Girdiklerinden Haberleri Yok

Teknisyen Yardımcısı olarak Yardımcı Hizmetler sınıfında bulunan Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı memur kadrosunda yer alan bir sınıf sesleri duyurmak için sosyal paylaşım gruplarında bir araya gelerek seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Özlük haklarının çoğundan faydalanamayan bu sivil memur sınıfı, BİMER başta olmak üzere Cumhurbaşkanlığına ve EGM'de ilgili birimlere dilekçe yazarak haklarını kavuşmaya çalışmaktadırlar. İlgili birimlerden ve bürokratlardan yanıt alamayan bu sivil memur sınıfın sendikal hakları da bulunmamaktadır.

Sadece Sosyal Adaletin Sağlandığı Çalışma Koşulları İsteği

Teknisyen Yardımcılarının isteklerinin başlıca konular şunlardır:
?Görevde yükselme sınavı açılması,
çalışma saatlerinin düzenlenmesi,
yasalara göre belirtilen tayin isteklerinin zorluk çıkarılarak yasaları hiçe sayan anlayışın değişmesi,
keyfi uygulamaların yapıldığı kurumda memur ve amirlerin ?baskı kurma, aşağılama, zor koşullarda çalıştırma gibi durumların yasalara aykırı davranışlara maruz kalmama? gibi istekleri olan bir sivil memur sınıfıdır.

657'ye tabi memur olarak çalışma standartlarının uygulanması örneğin yasalar çerçevesinde resmi tatillerde ve diğer çalışma koşullarında 657'ye aykırı olarak çalıştırılmaktadır. Gece yarılarına kadar polis evi, lokal, restoran ve kantinlerde herhangi bir yasal dayanağa ihtiyaç duyulmadan deyim yerindeyse gece gündüz mesai sınırı olmadan çalıştırılmaktadır. Çalışma saatlerinin belirsizliği şikâyetçi olma gibi durumlarda bir alternatiflerinin olmaması, ilçeler ve zor koşullarda çalıştırılma gibi tehditlere maruz kalmaları bastırılmış bir sivil memur sınıfı olduklarının göstergesidir.

Ümitle Görevde Yükselme Sınavı, Aldıkları Eğitim ve Yeteneklerine Uygun Şekilde Görevlendirilmek

Teknisyen yardımcılarının birçoğu Lisans, ön lisans ve teknik okul mezunudur. Teknisyen yardımcılarına yükselme sınavı açmak istemeyen Genel Müdürlük ihtiyaç bulunmadığını belirtmektedir. En son 2004 yılında yükselme sınavı açılmıştır. Büyüyen ve gelişen bir Türkiye'de Emniyet Teşkilatının sürekli polis alımı yapması ve Genel İdari Hizmetler Sınıfını Polis memurlarıyla kapatmaya çalışması akıllara şu soruyu getirmektedir: ?Güvenlik ve asayişi sağlamaları için alınan polisleri masa başı (GİH) memuru olarak çalıştırmaktadır. Polisleri içeride kullanan bu anlayışa göre sivil memurlar ve hakları hiçe sayılmaktadır. Sivil memurlara karşı bir tavır sergileyen Emniyet Genel Müdürlüğü kendi Bünyesinde bulunan yıllarca hizmet vermiş Teknisyen yardımcılarına Görevde Yükselme Sınavı açmayarak bu sınıfa hak mahrumiyeti uygulamaktadır. Genel olarak, her kurum KPSS ile atama yapmadan önce kendi bünyesinde bulunan memurlara öncelik tanıyarak Görevde Yükselme Sınavı ve unvan değişikliği hakkını tanımıştır. Ama uygulamada bunu bütün kurumlar göstermelerine rağmen Emniyet Genel Müdürlüğü 2004'ten bu yana karşı bir tavır sergilercesine öncelikli olarak KPSS alımlarına öncelik tanımıştır. Geçtiğimiz günlerde Genel İdari Hizmetler (GİH) sınıfına Görevde Yükselme Ve unvan değişikliği İmkanı tanımasına rağmen bunu Yardımcı Hizmetler Sınıfında yer alan Teknisyen yardımcıları yok sayarak bu yasal haktan mahrum bırakmışlardır.

Uygulanan Sivil Memur Ayrımcılığına Son Verilmesi

Ayrıca bu kurumda güvenlik ve gizlilik unsuru taşımayan şubelerde Trafik Tescil Şube, Pasaport Şube, Sosyal Hizmetler Şube ve buna benzer şubelerin çoğunda sivil memurlar yerine polis memurlarını 08.00-17.00 mesaisinde çalışırken polis evlerinde, lokallerde, restoran ve eğitim merkezlerinde Teknisyen Yardımcılarını 12 ile 15 saat arasında mesai ile çalıştırılarak keyfi uygulamaların yapıldığı bir kurum özelliğine dönüşmüştür. Bu adil olmayan davranışların sergilendiği kurumda birçok Teknisyen Yardımcısı çalışmaktadır. Bazıları bu zorluklara dayanamayıp istifa etmiş, birçoğu da psikolojik çöküntü yaşamaktadır. Teknisyen Yardımcılarının birçoğu üniversite ve teknik okul mezunu olmasına rağmen garson, çaycı, odacı, temizlikçi, kaloriferci, bahçıvan, boyacı, oto yıkamacı olarak belirlenmemiş çalışma saatleri insan haklarına aykırı şekilde çalıştırılma koşullarıyla karşı karşıya kalmaktadır.

Devlet Büyüklerinden Sorunlarının Çözümü ve Yardım Talebi

EGM'nin üvey evlatları olmaktan kurtarılmayı bekleyen Teknisyen Yardımcıları yıllardır süren bu belirsiz çalışma koşulları düzeltilmesi ve görevde yükselme haklarının iadesini istemektedir. Emniyet Genel Müdürlüğüne defalarca şikâyetlerini bildirmelerine rağmen ilgili yerlere ve TBMM de seslerini duyuramayan Teknisyen Yardımcılarının seslerinin duyulmasını istemeyen bir anlayışın içinde bir hak arayışının sonucunu beklemektedirler. Başta Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, hakların arandığı yüce TBMM'ye, Emniyet Genel Müdürlüğüne, 81 İl Valisine ve Emniyet Müdürüne seslerini duyurmaya çalışan Teknisyen Yardımcıları devlet büyüklerinden sorunlarının giderilmesi yolunda çözüm beklemektedirler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber