TOBB, 10 ilde 10 bin kişiye anayasayı anlatacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Aralık 2011 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 'Anayasa Nasıl olmalı?' sorusunu profesyonel ekipler kanalıyla 10 ilde düzenleyeceği pilot uygulama kapsamında 10 bin kişiye anlatacak. Projenin amacı ise anayasal çalışmalara katkı sağlamak

CAHİT SARAÇOĞLU

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), anayasa hazırlık sürecine katkı amacıyla, anayasada asgaride yer alması gereken konuları, Amerika'da uygulanan 'Amerikan Speakings' benzeri yöntemle belirleyecek. Bu kapsamda 10 ilde, 10 bin kişinin katıldığı 'Türkiye Konuşuyor Platformu' oluşturulacak. TOBB yeni anayasa ile ilgili izleyecekleri yöntem konusunu ve çalışmalarını ilk kez kamuoyu ile paylaştı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu anayasa hazırlık sürecine, içerisinde işçi, işveren ve memur sendikalarının olduğu geniş katılımlı, sivil toplum örgütlerince oluşturdukları platform ile destek vereceklerini söyledi.

HER KESİME HİTAP ETMELİ

Türkiye'deki tüm kesimleri temsil ettiğine inandığını platformun bir anayasa taslağı hazırlayıp hükümete sunmayı amaçlamadığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Yeni bir anayasa yazılacaksa, 72 milyonun mutabakatı ile olmalıdır. Anayasa hazırlaması için bütün partilerin katılımıyla oluşturulan Uzlaşma Komisyonunu önemsiyoruz. Bütün partiler eşit şartlar altında bir araya gelip, hiç kimse 'benim ön tasarım şudur' demeden buluştular. Yeni anayasa yapım sürecinin bizi en çok umutlandıran noktası budur" diye konuştu.

KRİTİK ALANLAR BULUNUYOR

Anayasa sürecinde toplumun öncelikli eğilimlerini belirlemeyi amaçladıklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Birçok kritik alanlarımız var. Bunların çözüm yeri anayasadır. Onun için de hepimizin bu sürece sahip çıkması lazım. En az 10 ilde, her ilde değişik düşünce ve görüşe sahip insanlardan oluşan binden fazla katılımcı ile 'Türkiye Konuşuyor Platformu' oluşturacağız. Böylece en az 10 bin kişinin görüşünü almış olacağız. Bir tür arama konferansı olacak. Katılımcılar özgürlükten ne anladığından, başörtüsüne, Kürt ve Kürtçe meselesine kadar, hangi konuda ne düşünüyorsa dile getirip, fikirlerini söyleyecek. Türkiye asgaride nerede birleşebiliyor onu çıkarmaya çalışacağız". TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, tartıştıkları konularla ilgili soruların çok iyi belirlenmesi yönlendirilmeye dönük olmaması gerektiğini de belirtti. Soruların ve konuşmaların profesyonel ekiplerce belirleneceği platformun önemine değinen TOBB Başkanı, bu tarz çalışmalar kanalıyla da anayasal çalışmalara destek vermekle birlikte bir nevi önünü açma gayreti olduğu üzerinde durdu.

Sorular ve sorunlar masaya yatırılıyor

TOBB Başkanı" Her ilde 10 kişilik masalarda belirlenen konular bir moderatörün başkanlığında tartışılacak. 100 masada bin kişi spor salonunda tartışacak. Tartışmalar tamamlandıktan sonra, anayasada mutlaka olması gereken konuların belirleneceği oylamaya geçilecek. Burada da kimin oyunu hangi yönde kullandığını kimsenin bilmeyeceği keypad cihazının kullanıldığı elektronik oylama yapılacak. Konuların ağırlığı belirlendikten sonra, çıkan sonuçları meclis başkanına ve uzlaşma komisyonuna sunacağız. Çalışmalarımızı 4-5 ayda bitirebileceğimizi düşünüyoruz. Ayda 2 şehirde, bölge tespit ederek çalışacak şekilde tartışma platformları ortaya çıkaracağız" dedi.

Meslek liselerine önemli rol biçilmeli

Sanayici kesiminin en çok ara eleman açığının bulunduğuna da dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, dünyada gençler arasında en düşük işsizliğin yüzde 8,6 ila Almanya'da olduğuna dikkat çekerek, bunun nedeninin de Almanya'da ara eleman yetiştirilmesinde meslek liselerinin işlevinin önemli rol oynadığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, öğrencilerin stajlarını da oda üyesi fabrikalarda yaptığını kaydetti. Böylece Türkiye'de olduğu gibi meslek liselerinin torna tezgahı almadığını, rekabet etmek zorunda olan işverenlerin yeniledikleri teknolojik ürünlerde öğrencilerin staj yaparak teknolojiyi gördüğünü söyleyen Hisarcıklıoğlu, mesleki uygulamalarla birlikte meslek temininin önemine değindi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber