'Mobil Cüzdan' uygulaması yaygınlaşıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Aralık 2011 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonları üzerinden alışveriş bedeli ödeme, kontör yükleme, para gönderme, para alma, fatura ödeme gibi bankacılık işlemlerinin yapılmasına imkan sağlayan ''Mobil Cüzdan'' teknolojisi uygulamalı olarak tanıtıldı.

Tanıtım toplantısında konuşan MasterCard Güneydoğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, yeni teknolojiler hakkında bilgi vererek, sektörün değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin mobil ödeme kavramını dünyada hayata geçiren ilk ülkelerden biri olduğunu, sektörün Türkiye'nin teknoloji ve iş modeli ihraç ettiği ender sektörlerden biri olduğunu ifade eden Güney, bugün gelinen noktanın tesadüf değil, bilgi biriminin sonucu olduğunu ve bunun 4 ana nedeni bulunduğunu söyledi.

Güney, bunlardan birinin bankaların sektördeki birikimleri, tecrübe ve öz güvenleri, ikincisinin Türk insanının teknolojiye olan yatkınlığı olduğunu vurguladı.

Cep telefonunda ödeme imkanı olsa Türk kullanıcıların bununla ilgilenip ilgilenmeyeceğini tespit etmek için yapılan bir araştırmada, bu teknoloji ilk çıktığında yüzde 36 olan oranın, 5 ay sonra yüzde 60'a çıktığını tespit ettiklerini belirten Güney, ''5 ayda yüzde 24'lük artış oldu. Türk insanı cepten ödeme teknolojisine bu kadar ilgi gösterdi. Türk halkının yüzde 66'sı da cep telefonu ile kredi kartının ilişkilendirilmesini istedi. Bu da yurt dışına bakıldığında yüksek bir oran'' dedi.

Güney, Türkiye'nin nüfusunun yaş ortalamasının 28 olduğunu, 35 milyon internet kullanıcısı bulunduğunu, facebook kullanıcısında dünyada 4. sırada yer aldığını, 6 milyon insanın internet bankacılığını, 3,5 milyon insanın da e-ticareti aktif olarak kullandığını belirtti. Güney, bu rakamların Türk insanının gelişmiş teknolojileri kullanmada ne kadar ileri ve yatkın olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Mobil ödemeyi mümkün kılan 3. faktörün Türkiye'de cep telefonun sektörünün geldiği nokta olduğunu ifade Güney, Türkiye'de 65 milyon cep telefonu abonesi olduğunu, yüzde 84 bir yaygınlık oranı bulunduğunu ve cep telefonuyla sunulan hizmetlerin dünyanın çok ötesinde olduğunu vurguladı.

Güney, bu alışkanlığın da Türkiye'de mobil ödemenin kolaylıkla hayata geçmesi açısından büyük önem taşıdığını, Türk toplumunun cep telefonunu sadece iletişim aracı olarak değil, birçok farklı fonksiyon için kullanmaya alışık olduğunu söyledi.

-4,5 milyon temassız kart-

Dördüncü faktörün temassız ödemenin geldiği nokta olduğunu ifade eden Güney, ilk temassız ödemenin 2006'da Avrupa'da Türkiye'de Garanti Bankası ve MasterCard'ın işbirliğiyle hayata geçtiğini, o günden bugüne yaklaşık 4,5 milyon kart sayısına ve 60 bin de temassız okuyucu noktasına ulaştıklarını kaydetti.

Güney, Türk insanının temassız ödemeyi çok sevdiğini ve kullandığını, 15 şehirde bankalardan aldığınız temassız kart ile ulaşım ağından yararlanabildiğini, aynı kartla alışveriş yapılabildiğini, banka hesabına ulaşılabildiğini anlattı.

Mobil ödemenin farklı uygulamaları hakkında da bilgi veren Güney, ''mobil cüzdan'' teknolojisinin en büyük avantajının, banka hesabı olmayan kişileri bile bankacılık sistemiyle tanıştırması olduğunu söyledi.

MasterCard Güneydoğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, Türkiye'de yetişkinlerin yüzde 45'inin bankacılık hizmetlerinden hiç faydalanmadığını, tahminlere göre Türkiye'de yetişkin nüfusun 29-30 milyonunda kredi kartı, 20-22 milyonunda da banka kartı olmadığını vurguladı.

Güney, ancak bu insanların büyük bölümünün cep telefonlarının olduğunu, cep telefonlarıyla beraber bu insanların kayıtlı ekonominin içine alınacağını, yüzde 30 civarında olan kayıt dışı ekonominin de hızla aşağı ineceğini söyledi.

-Kredi kartları hacmi yüzde 24 büyüdü-

Beklentilerini de açıklayan Güney, ''5 yıl içinde 13 milyon kişi Türkiye'de mobil cüzdandan faydalanacak. Yaptığımız araştırmaya göre Türkiye'de her 3 kişiden biri cep telefonuyla ödeme yapılabileceğini biliyor. Yüzde 60'ı da bunu istiyor. Dünyadaki gelişmeler de buna paralel ilerliyor. 2011 yılı mobil finansal hizmetler açısından Türkiye'de bir mihenk taşı. Çünkü bu Türkiye'de kayıtlı ekonominin gelişmesinde, bankacılık sisteminden yararlanmayan kitlenin sisteme entegre olmasında büyük önem taşıyor. Birkaç tuşa basarak akrabalarınıza para gönderebileceksiniz, cüzdanınızı evde unuttuğunuzda üzülmeyeceksiniz. Cep telefonundan ödeme yapabileceksiniz. Bunların hayatımıza hızlı şekilde gireceğini

2011 yılından itibaren görmeye başlayacağız'' dedi.

Güney, 2011 yılında Türkiye'de kredi kartları sektörü hacminin yüzde 24 büyüdüğünü, ilk 11 ayda işlem hacminin 263 milyon lira olduğunu kaydetti.

Geçen yıl özel tüketim harcamalarının yüzde 26'sı kredi kartları veya banka kartları ile yapılırken, bu oranın bu yıl sonu itibariyle yüzde 30'a çıkacağını anlatan Güney, banka kartlarının cirosunun da yüzde 17'lik artış olduğunu, toplam kart sayısı açısından da Türkiye'de 50 milyon kredi kartı, 80 milyon banka kartı bulunduğunu ve kart sayısındaki artışın da yüzde 7 civarında olduğunu söyledi.

-Elektronik ticaret 20 milyarlık hacme ulaştı-

Yabancıların kredi kartlarıyla Türkiye'de ilk 11 ay itibariyle kullanım oranının yüzde 36 arttığını, Türk kart hamillerinin yurt dışındaki kart kullanımının da yüzde 32 arttığını anlatan Güney, Türkiye'de dakikada 254 adet elektronik ticaret işlemi yapıldığını ve bunun önemli bir rakam olduğunu söyledi. Elektronik ticaretin 11 ayda toplam 121 milyon işlem ile 20 milyar liralık bir hacme ulaştığını, tüm hacim içinde payın da yüzde 7-8 civarında olduğunu belirten Güney, bu sene yüzde 50 olan büyümenin önümüzdeki sene daha da artmasını beklediklerini kaydetti.

Güney, 2012'de banka kartlarının daha sık kullanılması için bazı önlemlerin ve çalışmaların hayata geçeceğini, banka kartlarıyla beraber internetten alışveriş yapılacağını, mağazalardan gerekirse nakit çekileceğini, bunun banka kartlarının kredi kartları kadar yaygınlaşması için önemli adım olacağını söyledi.

Önümüzdeki sene şehir kartları ve ulaşım projelerinin yaygınlaşacağını, ön ödemeli kartlarda farklı uygulamaların hayata gireceğini, mobil ödeme teknolojisi kullanımının hız kazanacağını, kayıt dışı ekonomiyle savaşımda tüm paydaşlarla birlikte projeler geliştirileceğini anlatan Güney, nakitsiz Türkiye programının ilk örneklerini 2012'de hayata geçirmek istediklerini söyledi.

-Mağazalardan nakit çekimi 2012 ilk çeyreğinde başlayacak-

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Mete, 2012'nin ilk çeyreğinde mağazalardan nakit çekiminin başlayacağını, Avrupa'daki temassız ödeme hacminin yüzde 45'inin Türkiye'de gerçekleştiğini ve 4,5 milyonluk kart hamili sayısı olduğunu söyledi.

Güney, Türkiye'de tüm kart sayısının 130 milyon civarında olduğunu, cep telefonuna entegrasyonla beraber bunun çok hızlanacağını ve bütün cep telefonu üreticilerinin 2012 ile beraber tüm cep telefonlarının temassız özelliğine (NFC) sahip olacağını belirttiklerini, bu bakımdan bu geçişin çok hızlanacağını kaydetti.

Dünyada her 100 işlemden 85'inin nakitle yapıldığını ve Türkiye'de de bu oranın yüzde 30'unun elektronik ödeme, yüzde 70'inin nakit olduğunu bütün savaşlarının nakitle olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber