Güney Akım projesine de imzalar atıldı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 28 Aralık 2011 13:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Rusya'nın Ukrayna'yı devre dışı bırakmak için büyük önem verdiği Güney Akım doğalgaz boru hattının, Karadeniz altından Türkiye karasularından geçmesine izin veren anlaşmaya Moskova'da imza atıldı.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in yanı sıra Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'in hazır bulunduğu anlaşmaya Botaş Genel Müdürü Fazıl Şenel ve Gazprom Başkanı Aleksey Miller imza attı.

Miller ve Şenel ayrıca Batı hattından gaz alımıyla ilgili anlaşmayı da 2025 yılına kadar uzatan anlaşmaya imza attılar.


'Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP)' projesi için imzalar atıldı, Güney Akım projesine de imza bugün atıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in de hazır bulunduğu toplantıda Güney Akım'ın inşasıyla ilgili doğalgaz alanında işbirliği anlaşmasına imza atıldı.

İmza töreninde iki ülke arasındaki enerji alanındaki işbirliğinde yeni bir safhaya geçilmiş oldu.

Analistler, Rusya'nın Ukrayna'yı devre dışı bırakmak için son derece önem verdiği Güney Akım'ın inşası konusunda atılacak imzanın iki ülke arasındaki enerji alanında var olan sorunların da çözülmesine yardımcı olacağına dikkati çekiyorlar.

Moskova daha önce Türkiye'nin doğalgaz fiyatında indirim isteğine olumsuz yanıt vermiş ve Güney Akım konusunda Türkiye'ye mecbur olmadıkları mesajı vermek için de Karadeniz kıyısında gaz sıvılaştırma tesisleri kurulmasını gündeme getirmişti.

"GÜNEY AKIM İÇİN ANLAŞTIK"

İmza törenine ilişkin toplantıda konuşan Rusya Başbakanı Vladimir Putin, "Türkiye ile Karadeniz'de Güney Akım için anlaştık. Ayrıca 2025 yılına kadar gaz dağıtımı konusunda da anlaştık" dedi.

DOĞALGAZ ANLAŞMASI 2021-2025'E KADAR UZATILDI, GAZ MİKTARI 2012'DE ARTACAK

Buna göre Türkiye ve Rusya, doğalgaz tedarik anlaşmalarını 2021-2025'e kadar uzattı.

Gazprom yetkilileri ise Türkiye ile yeni anlaşmanın, Türkiye'ye gaz satışının 2012 yılında artmasına imkan verdiğini söyledi.

Anlaşmaya Botaş Genel Müdürü Fazıl Şenel ve Gazprom Başkanı Aleksey Miller imza attı. Miller ve Şenel ayrıca Batı hattından gaz alımıyla ilgili anlaşmayı da 2025 yılına kadar uzatan anlaşmaya imza attılar.

Gazprom Başkanı Miller, "Türkiye'nin Güney Akım için attığı imzanın Ukrayna'nın gaz fiyatını etkilemeyeceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber