Zorunlu Tasarruf ödemeleri durma noktasına geldi

Haber Giriş : 27 Ağustos 2003 06:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zorunlu Tasarruf ödemeleri durma noktasına geldi

Yaklaşık 5 milyon işçi ve memurun hak sahibi olduğu Çalışanları Tasarrufa Teşvik Hesabı'nda ödemeler durma noktasına geldi.

Kamuoyunda nema olarak da bilinen hesapla ilgili olarak Ziraat Bankası anapara ödemelerini önemli oranda tamamladı. Ancak banka kayıtları ile şirket veya kurum kayıtları arasında yaşanan tutarsızlık yüzünden eksik ödeme yapılan tasarruf sahipleri hakkını alamadı.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, hesaplarda tutarsızlık olduğunu belirterek, ?Şirketlere diyoruz ki, bize yaptığınız ödemenin makbuzu ve kimin adına yapıldığının kayıtları ile başvurun, eksik ödemeleri hemen yapalım.? açıklamasını yaptı. Zaman'ın konuyla ilgili sorularını cevaplandıran Çağlar, eksik ödemelerin hak sahiplerine muhakkak ödeneceğini, ancak bunun zaman alabileceğini söyledi.

Çağlar, nemalarla ilgili işlem yoğunluğunu anlatırken, ?Eksik ödemeler konusunda her gün bir kamyonet dolusu evrak bankaya ulaşıyor.? diye konuştu. Nisan ayında kabul edilen ve yürürlüğe giren kanuna göre, zorunlu tasarruf hesabı tasfiye edilmiş ve hesapta biriken anaparalar geçen mayıs ayında hak sahiplerine ödenmişti. Ancak, anapara ödemelerini yapan Ziraat Bankası ile kurumların kayıtları arasındaki fark sebebiyle birçok hak sahibine eksik ödeme yapıldı. Ziraat Bankası'nın ?anaparalarını eksik alan hak sahiplerine farkların ödeneceği' duyurusuna karşılık ödemeler hâlâ yapılamadı. Çağlar, banka olarak hak sahiplerinin tespiti için 100 personelin günde üç vardiya çalıştığına dikkat çekti. Çağlar şöyle devam etti: ?Zamanında banka kayıtları iyi tutulmamış. Gerçi bunda Ziraat'in de kabahati yok. 1988 yılından itibaren ilk iki yıl hiç kayıt tutulmamış. Sonra, hesaplar bize devredilmiş ve kamyonlarca çuval dolusu evrak bankaya devredilmiş. İlk zamanlar 300 personel hesaptaki kayıtlar için çalışırken, bankaların yeniden yapılandırılması sürecinde bu personel sayısı 75'e indirilmiş. Ve iş içinden çıkılmaz bir hal aldı. Şirketler personelden kesinti yapmış, bankaya yatırmamış; bankaya bildirim yapmış, para vermemiş; para vermiş, liste vermemiş gibi çok karmaşık sorunlar var.?

Çağlar, eksik ödeme yapılmış hak sahiplerinin mağdur olmayacağına vurgu yaparak, ?Evraklarını zamanında düzenli gönderen şirketlerin endişesi olmasın, paralarını alacaklar. Bu şirketler, hangi tarihte olursa olsun benim makbuzumu getirsin, bir de kimler adına yatırdığını; yani desin ki 500 milyonu 500 kişi adına yatırdım, tarih budur. Bir sonraki ay 500 kişi adına 510 milyon yatırdım. Ertesi gün hepsini götürüyoruz. Bu tür bir çalışma ile önümüzdeki bir?iki ayda hesapları sıfırlarız.? dedi. Çağlar'ın verdiği bilgiye göre Ziraat Bankası mayıs ayında yapılan ana para ödemesinde toplam 4 milyon 718 bin kişiye, 1 katrilyon 137 trilyon lira anapara ödemesi yaptı. Banka kayıtlarına göre yapılması gereken ana para ödemesi 1 katrilyon 250 trilyon lira. Banka ödemelerinde, makbuz ve liste verilmesi durumunda, şirket beyanlarını doğru kabul ederek, ödeme yapıyor. Ayrıca, daha önce 8 milyon hak sahibinin konuşulduğu zorunlu tasarruf hesabında, Ziraat Bankası'nın mükerrer kayıt, hesapların birleştirilmesi vb. çalışması ile banka tarafından 4 milyon 718 bin hak sahibi tespit edildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber