Kirli hava kalp krizi riskini artırıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2011 13:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kalp Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Murat Köleoğlu, hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde bulunanları uyardı. Köleoğlu, ?Kirlilik oranının fazla olduğu yerlerde kalp krizi, inme ve ani tansiyon yükselmeleri ölümcül sonuçlar doğurabilir.? dedi.

Kış, doğalgaz gibi enerji kaynaklarının yer almadığı yaşam alanlarında hava kirliliği insan yaşamını tehdit ediyor. Katı yakıtlar, havaya bırakılıyor ve ateşlenme saatleri olan sabah ve akşam saatlerinde dışarıda bulunmak çok tehlikeli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Konu ile ilgili bilgi veren Kalp Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Murat Köleoğlu, oksijen sorununun yaşandığı saatlerde dışarıda yer almanın kalp krizi, inme ve ani tansiyon yükselmesi sonucu beyin kanaması gibi sorunlara yol açabileceğini bildirdi. Köleoğlu, ?Kirli havalarda özellikle oksijen düzeyi az olduğu için kalp oksijensiz kalır. Bu durum kalp krizi riskini artırır. Akciğer üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle de kirli hava, kalbi endirekt yoldan oksijensiz bırakır. Kalbin yorulmasına, kalp krizi riskinde artışa neden olur. Ayrıca tansiyon düzensizliklerine, ani tansiyon yükselmelerine neden olur. Ani tansiyon da yine komplikasyonlara sebep olur. Beyin kanamaları, inmeler ve kalp krizleri riski ortaya çıkar.? uyarısında bulundu.

Dr. Osman Murat Köleoğlu, dolaşım hastalıklarında ilaçların yanı sıra egzersizlerin tedavinin olmazsa olmazı olduğunu söyledi. Ancak oksijen düzeyinin az olduğu kirli havalarda egzersiz yapmanın ise ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğini kaydeden Köleoğlu, şunları dile getirdi: "Bu nedenle egzersiz yapacak olanlar, temiz havaları tercih etmelidir. Bununla birlikte havalandırması kuvvetli spor salonlarında da egzersiz iyi olur. Oksijenin azalmadığı öğle saatleri daha uygun olabilir. Elbistan-Afşin bölgesinde termik santraller yer alıyor ve düzensiz kalorifer yakma sistemleri nedeniyle hava kirliliği bakımından oldukça sıkıntılı bir bölge haline geliyor. Sabah ve akşam saatlerinde ciddi bir kirlilik yaşanıyor. Dolayısıyla dolaşım koroner arter rahatsızlığı olanlar, bu saatlere dikkat etmeli. Bu saatlerde dışarıda olmak ya da egzersiz yapmak çok riskli.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber