İÜ Rektörü: Başörtüsü ile enerjiyi boşa harcadık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ocak 2012 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İÜ Rektörü Söylet kıyafet sorunu yaşanmadığını belirterek ?Öğretim üyeleri başörtüsü gibi, Türkiye'nin boşa enerji harcadığı sorunların arkada olduğunu anladı. Kabul edemeyen de ?Bu adamı üzmeyelim' diyor? dedi.

İSTANBUL Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, öğretim üyelerinin, başörtüsü gibi, Türkiye'nin hakikaten boşa enerji harcadığı ve nedense bir türlü yüreklerde ve beyinlerde çözmeyi başaramadığı sorunların, üniversite için çok arka planda olduğunu anladığını söyledi. Söylet, ?Bir kısmı bunu içinde kabullenmese de ?Bu adamı üzmeyelim' diye kabul ediyorlar. Üniversitede biz kılık kıyafet sorunu yaşamıyoruz? dedi. Üniversitenin başörtülü ve karşıt öğrencilerin eylem mekanı algısını nasıl değiştirdiğini ise şöyle anlattı:

?Her fikre saygım olduğunu üniversitedeki herkes öğrendi. Bunlar ilk günden hallolmadı. Önce bir tanışma, karşılıklı birbirimizi anlama ve sonra da güven süresini geçirdik. Öğretim üyelerinden beni eksik ve hatalı bulanlar olabilir... Ama şuna emin oldular, ?Rektör iyi niyetlidir, rektörün amacı üniversitenin görev tanımı içinde çalışmaktır, herhangi bir sembol ve semboller üzerinden mesaj vermez, semboller üzerinden hiçbir kavga yürütmez, bunlardan hoşlanmaz ve rektörlüğünü yapar. İster ki, insanlar hakikaten bunlara enerji harcamasınlar.' Öğretim üyelerinin bunları anlamaları biraz zaman aldı. 14. aydan sonra, ne enteresan bu kadar sürdü, belki bunu daha çabuk anlatmak mümkün ama benim için biraz uzun sürdü. 14. aydan sonra yavaş yavaş bu konu başörtüsü gibi Türkiye'nin hakikaten boşa enerji harcadığı ve nedense bir türlü çözmeyi gerçek anlamda, yüreklerde ve beyinlerde çözmeyi başaramadığı sorunların bizim için çok arka planda olduğunu anladılar diye düşünüyorum. Bunu çok samimi olarak söylüyorum. Bir kısmı bunu içinde kabullenmese de ?Bu adamı üzmeyelim' diye kabul ediyorlar. Üniversitede biz kılık kıyafet sorunu yaşamıyoruz. O kadar ciddi çözmemiz gereken sorun var ki, bunlara harcanan enerjiye acırım. Yıllardır da acımışımdır.? Rektörlükte 3'üncü yılını tamamlayan Söylet, dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi sıralamasında İÜ'nün 19 basamak yükselerek 404'ten 385'e çıkmasını ?Öğretim üyelerine, ürün vermenin çok önemli ve bizim de yönetim olarak çok değer verdiğimiz bir mesele olduğunu anlattık? diye açıkladı.

Artık akademik özgürlük var

Yardımcı doçentleri, bilimsel araştırma projelerini (BAP) desteklemek için özel bir fon ayırdıklarını ve genç araştırmacıları, onların yayınlarını, kongre gidişlerini desteklediklerini, ek paralar verdiklerini kaydeden Söylet, şunları kaydetti: ??İstanbul Üniversitesi'nde özgür bir araştırma ortamı, akademik özgürlük var. Öğretim üyesi, televizyondaki bir demecinden, inanç ve görüşünden dolayı, kimseyi taciz etmeyen, şiddet içermeyen, şiddete yol açmayan fikrinden dolayı, yaptığı bir çalışmadan dolayı ezilip büzülmeyeceğini, yönetimi tarafından asla sıkıntıya sokulmayacağını biliyor.? Söylet, üniversitenin yayın sayısının yüzde 24, kişi başına düşen yayın sayısının yüzde 19 oranında arttığını belirterek, genele bakıldığında bilimsel performansta artış görüldüğünü söyledi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber