Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Mümin olmak, yeryüzünde en yüce payedir/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2012 16:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, dindar olmanın, mümin olmanın, yeryüzünde en büyük paye olduğunu, ancak bunun ilimden yoksun olması durumunda taassubun ortaya çıktığını ve insanları birleştirmeye gelen dinin ayrıştırıcı bir unsura dönüştüğünü söyledi.

Görmez, Manisa'da hayırseverlerin katkılarıyla yaptırılan Diyanet İşleri Başkanlığı Manisa Eğitim Merkezi'nin açılış töreninde, diğer tüm dinler için söyleyebileceği gibi özellikle İslam dininin, kendisini bilgiyle ödeştirmiş ve kendisinden önceki dönemle bilgiyle ayrılmış bir din olduğunu ifade etti.

İslamiyet öncesine ''cahiliye dönemi'' denildiğine işaret eden Görmez, şunları kaydetti:

''Dindarlık, mümin olmak yeryüzünde en yüce payedir. Ancak ilimsiz olduğu zaman, fikirsiz ve düşüncesiz olduğu zaman, dindarlıktan sadece taassup ortaya çıkar ve o taassup, bizi birleştirmeye gelen dini ayrıştırıcı unsura dönüştürür.

Bugün çevremizde başlayan mezhep kavgalarını çok büyük teessüfle izliyoruz. Geçen hafta Irak'ta 72 insan öldü, dün 60 insan öldü ve sadece İslam'ın o tarihsel bölünmesini aktüelleştirmek isteyen bazılarının emellerine hizmet etmekten başka birşey değil bu. Peki bunun sebebi nedir? Bir tek sebebi vardır, cehalet. Cehalet arttıkça, insanlar mümin de olsa alt düşünceleriyle birbirleriyle kavgaya girerler. İdeolojik çatışmalar olur, mezhep kavgaları oluşur.''

-''Fakülte mezunu din görevlisi sayısı yüzde 60'ı aştı''-

İmanın, bilimle ilimle yüceldikçe, bilgiyle beslendikçe yürekleri birleştireceğine işaret eden Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bu nedenle bilgiye çok önem verdiklerini belirtti. Bu çerçevede diyanet teşkilatında görev yapan din görevlilerinin eğitim seviyesinin her geçen gün yükseldiğini ifade eden Görmez, teşkilatta 2004 yılında yüzde 6 seviyesinde olan üniversite mezunu din görevlisi oranının, açık öğretim ilahiyat fakültesi marifetiyle bugün yüzde 60'ı aştığını kaydetti.

Görmez, bu noktada son 8 yıl içerisinde teşkilat olarak adeta açık bir üniversite gibi çalıştıklarını ve bütün din görevlilerinin kendilerini daha iyi yetiştirmek için seferber olduklarını dile getirdi.

Eğitim seviyesindeki hedeflerini, ''mihraba çıkan tüm din görevlilerinin, cemaatinin her ferdinden alim olması'' olarak tarif eden Görmez, bu hedefe doğru yürüdüklerini söyledi. Bu noktada, eğitim merkezleri ve dini yüksek ihtisas merkezlerinde din görevlilerine eğitimler verildiğini anlatan Görmez, şöyle devam etti:

''Dini Yüksek İhtisas Merkezlerimiz, ilahiyat fakültesinden sonra adeta bir master doktora seviyesinde 3 yıllık bir eğitim veriyor. Aslında 3 yıllık hizmet içi eğitim olur mu, olmaz. Ancak Diyanet İşleri teşkilatı için bu çok önemli olduğundan, belki bir istisna ile Diyanet İşleri teşkilatında ilahiyat fakültesinden sonra kürsüye çıkmak, müftü olmak isteyen arkadaşların 3 yıl dini yüksek ihtisas merkezlerinde yetişmesini zorunlu görüyoruz. Bugün bütün İslam dünyasının alim ihtiyacı var. Sadece Kur'an ve sünnet bilgisi artık yetmiyor. Sadece Kur'an'ın tilaveti, yorumu yetmiyor. Aslolan Kur'an'ı bu asrın idrakine sunabilmek, anlatabilmek.''

-Yabancı ülkeler için de din adamları yetiştiriliyor-

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, dinin ilimle buluşması noktasında sadece kendi din görevlilerini değil, yabancı ülkelerin din görevlilerine de eğitim verdiklerini belirten Görmez, şunları kaydetti:

''Diyanet İşleri teşkilatı, sadece kendi görevlilerini eğitmiyor, gönül coğrafyamızdaki bütün din görevlileri, din adamlarını eğitiyoruz. Şu anda Türkiye'de 3 bin 680 yabancı öğrencimiz var. Bu çerçevede Somali'den 500 öğrencimiz gelecek. 5 bini aşkın müracaat oldu. Onların içinden seçerek belirledik. Hedefimiz, Somali'nin kötü talihini değiştirecek bilge şahsiyetler yetiştirerek ülkelerine göndermek. Moğalistan'dan Kazakistan'a Haiti'ye kadar dünyanın muhtelif yerlerinden din adamları, artık Türkiye'ye geliyor ve Türkiye'de hizmet içi eğitim görüyorlar.''

-Sınır aşan din hizmeti-

Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Ali Erbaş ise Diyanet İşleri'nin 130 bini aşan personeliyle ülke sınırını aşar nitelikte din hizmeti verdiğini belirtti.

Bu noktada personelin eğitim seviyesini yükseltmeye özen gösterdiklerini ifade eden Erbaş, şunları söyledi:

''Mensuplarımızın bilgi, birikimlerini artırmak için hizmet içi kurslar ve seminerler son derece önem arz etmektedir. Bu ihtiyacı karşılamak için içinde bulunduğumuz eğitim merkezimiz gibi 18 merkezimiz bulunmaktadır. 2012 yılında en çok önem verdiğimiz konulardan birisi her imamımız, kendi camisinde vaaz etsin projemizden hareketle binlerce imamı eğitimden geçirmeyi planlıyoruz. Bunun için rehber vaizler yetiştirdik, yetiştirmeye devam edeceğiz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber