Vali Coş: Ataması yapılan ziraat mühendisleri masa başı iş istiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ocak 2012 15:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne ataması yapılan ziraat mühendislerinin çoğunun merkezde hatta masa başı iş istediğini söyledi.

Vali Coş, tarımın daha da gelişmesi için ziraat mühendislerinin mutlaka masa başından araziye inmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'de tarımsal öğretime başlanılmasının 166. yıl dönümü dolayısı ile Çukurova Üniversitesi(ÇÜ)Ziraat Fakültesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından bir tören düzenlendi. Mithat Özsan Amfi'de gerçekleştirilen programa katılan Vali Coş, dünyanın en önemli sorunun üretim, buna bağlı olarak istihdam olduğunu kaydetti. Türkiye'nin tarımsal üretim potansiyelini iyi kullanması gerektiğini ifade eden Coş, ?Bu hususta en büyük güvencemiz modern tarımı gerçekleştiren ziraatçilerimizdir. Dünya ülkeleri arasında tarımda 7. sıradayız. Bu başarıda üreticilerimizin yanında onlara rehberlik eden ziraatçıların büyük emeği var. İyi bir yerde olmamıza rağmen daha almamız gereken çok mesafeler bulunuyor." dedi.

GÜBRE VE SU BİLİNÇSİZ KULLANILIYOR

Türkiye'de sulama ve gübreleme konusunda keşke gübre verilmese, sulanmasa dedirtecek kadar bilinçsiz kullanım olduğuna dikkat çeken Vali Coş, ?Bunların toprağa, çevreye zarar vermeyecek şeklide ve gıda güvenliğini sağlayacak biçimde kullanılması gerekir. Bunu sağlayacak olan da ziraat mühendisleridir. Türk tarımının en büyük sorunlarından biri de arazi bölünmesidir. Bölünmeyi ve amaç dışı kullanılmasını önlemek için elimizden gelene yapacağız. Bu konuda çok titiz hareket ediyoruz. Toprağın suyun insanın yaşaması için çok önemli olduğu kadar bizden sonraki kuşaklara da temiz şekilde devretmemiz gereken emanetler olarak görüyoruz. ? diye konuştu.

Adana'da görev yapan ziraat mühendislerinden üretimde daha çok faydalanılması halinde tarımın daha da gelişeceğine dikkat çeken Coş şunları söyledi: ?Ama ben bakıyorum ilimizde yapılan ziraat mühendisi atamalarında herkes mümkünse merkez istiyor, herkes masa başı iş istiyor. Bu anlayışla Türk tarımına katkı sağlamamız mümkün olamaz. O yüzden ziraat mühendislerimiz mutlaka masa başından araziye inmesi gerekir. Onların aldıkları eğitimlerden daha fazla yararlanılması gerekir. Alana inmek yetmiyor aynı zamanda gerekli donanıma sahip olunması gerekiyor.?

FAKÜLTE SAYISI ARTTIKÇA KALİTE DÜŞÜYOR

ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden, üniversite mezunlarının en büyük sıkıntısının istihdam olduğunu belirterek, "Bu nedenle ziraat fakültelerine alınacak öğrenci sayısı artırılmamalı, yeni ziraat fakülteleri açılmamalı." dedi.

Prof. Dr. Küden, ziraat fakültelerinin sayısının son olarak Niğde'de açılanla birlikte 27'ye ulaştığını belirterek, bu durumun hem tarım eğitiminin hem de mezunların kalitesini etkilediğini vurguladı. Yeni açılan birçok fakültede, ziraat fakültelerinin laboratuvarı olan araştırma uygulama alanlarının bulunmadığını ifade eden Küden, tarım eğitiminde teoriye ağırlık verildiğini, bunun da kaliteyi düşürdüğünü anlattı. Uygulamalı dersleri eksik stajını tam yapamayan bir mezunun iş hayatına atıldığında bocaladığını vurgulayan Küden, eğitim programlarının da yeterli olmadığını vurguladı.

Törende Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy, ?Tarım ürünleri, kalitesi ve tüketici beklentilerindeki değişiklikler' konulu bir sunum yaptı. Konuşmaların ardından ziraat mühendislerinden oluşan Türk Halk Müziği Korosu bir konser verdi. Programda meslekte 30 ve 40 yılını dolduran ziraat mühendislerine plaket verildi.

Törene ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Akmaz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber