İnfaz Koruma Memurlarına ilişkin genel bilgiler
A) İNFAZ VE KORUMA MEMURLUĞUNA İLİŞKİN GENEL BİLGİLER
SORU: YENİ GİREN BİR BEKAR İNFAZ VE KORUMA MEMURU NE KADAR MAAŞ ALMAKTADIR?
CEVAP:Gerek Sözleşmeli gerekse kadrolu pozisyonunda çalışan ve göreve yeni başlamış olan İnfaz Koruma Memurları 1.500 TL'nin üzerinde maaş almaktadırlar, memur evli ise aile yardımı da almaktadır.
SORU: İNFAZ VE KORUMA MEMURLARI'NIN ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?
CEVAP: Cezaevindeki eksik olan birimlerde ne kadar personelin çalışacağı veya hangi birimde ne kadar personelin çalışacağına ilişkin takdir cezaevi yönetimindedir;ancak şu kadarını belirtmekte fayda var ki; İnfaz Koruma Memurları Vardiya usulü ve hazır TİM şeklinde çalışanlar olmak üzere belirginleştirilebilir.
A) Vardiya Usulü nedir?
CEVAP: 8 saat çalışma şeklinde olan bir sistemdir.
B) Hazır TİM nedir?
CEVAP: Cezaevinde olay çıktığında, çıkan olaylara müdahale etmek için beklemeyi gerektiren çalışma şeklidir.
SORU: İNFAZ VE KORUMA MEMURLARININ SİLAH TAŞIMA ŞEKLİ NASILDIR?
CEVAP: İnfaz Koruma Memurları, Cezaevinde hiçbir şekilde kesici, delici aletler taşıyamayacağı gibi, silahta taşıyamamaktadırlar, silahları taşıma ruhsatlıdır ve Cezaevi dışında taşımaktadırlar, silahı memur kendisi almaktadır.
SORU: İNFAZ VE KORUMA MEMURUNUN GİYİM EŞYALARINDA USUL NASILDIR?
CEVAP: İnfaz Koruma Memuru'nun gerek üzerindeki elbisesini, gerekse ayakkabı, bot,kemer,vs. gibi giyim eşyası Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü tarafından karşılanmaktadır.
SORU: CEZAEVLERİ ŞEHİR DIŞINDA OLMAKTADIR, BU DURUMDA CEZAEVİNE ULAŞIM KONUSU NASIL OLMAKTADIR?
CEVAP: Cezaevine ulaşım, servisler ile sağlanmaktadır.
SORU: İnfaz Koruma Memurları Görevde Yükselmeleri mümkün müdür?
CEVAP: Personelin Ceza ve İnfaz Kurumları Personeli Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğindeki şartları taşımaları halinde görevde yükselmeleri olmaktadır bu konuda detaylı bilgiye http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/23421.html adresinden ulaşılabilir.
B) İNFAZ ve KORUMA MEMURLUĞUNA İLİŞKİN BAŞVURU BİLGİLERİ
1-SORU: İNFAZ VE KORUMA MEMURLUĞU ÖĞRENCİ ADAYI OLABİLMEK İÇİN HANGİ ŞARTLAR ARANMAKTADIR?
CEVAP:
A) GENEL ŞARTLAR:
a) Türk Vatandaşı olmak,
b) Türk Ceza Kanununun 53'üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak,
c) Askerlikle ilgisi bulunmamak, askerlik çağına gelmemiş bulunmak, askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak,
B) ÖZEL ŞARTLAR:
a) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
b) 170 cm'den kısa boylu olmamak,
c) Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ten fazla, 17'den az olmamak.
d) Güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmak,
f) Merkezi sınavda (KPSS) en az 70 puan almış olmak,
g) Yapılacak sınavın son başvuru tarihi olan 17 Şubat 2012 itibariyle 18 yaşını doldurmuş, merkezi sınav (KPSS) tarihi itibariyle 30 yaşını bitirmemiş olmak. (lisans mezunları için 10 Temmuz 1980 ve sonrası, önlisans ve ortaöğretim mezunları için 28 Kasım 1980 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
h)Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı veya bedensel özürlü olmadığını; şaşılık, körlük, topallık, işitme kaybı, çehrede sabit eser, uzuv noksanlığı, kekemelik ve benzeri engeller bulunmadığını; Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce bölge hastaneleri olarak belirlenen Sağlık Bakanlığına bağlı tam teşekküllü Devlet hastanelerinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelemek.
2-SORU: İNFAZ VE KORUMA MEMURU ÖĞRENCİ ALIMI SINAVINA BAŞVURULAR NE ZAMAN BAŞLAMAKTADIR?
CEVAP: Başvurular 06 Şubat 2012 günü başlayıp, 17 Şubat 2012 günü mesai saati bitiminde sona erecektir. Başvurular sözlü sınav ve mülâkatın yapılacağı Ankara veya Bakırköy Adlî Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıklarına ya da mahallî Cumhuriyet Başsavcılıklarına yapılacaktır. Başvuru evrakı, masrafı ilgilisinden alınmak suretiyle mahallî Cumhuriyet Başsavcılıklarınca aynı gün acele posta servisi ile sözlü sınav ve mülâkatın yapılacağı adlî yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlığına gönderilecektir. Adaylar sadece ceza infaz kurumlarının bağlı olduğu bir yer adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlığını tercih etmek suretiyle başvuruda bulunabileceklerdir. Birden fazla komisyona başvurulması durumunda başvurular geçersiz sayılacak, bu şekilde sınava girenler kazanmış olsalar dahi öğrenciliğe kabul edilmeyeceklerdir.
3-SORU: İNFAZ VE KORUMA MEMURU ÖĞRENCİ ALIMI SINAVININ YAPILACAĞI YERLER NERELERDİR?
CEVAP: Ankara ve İstanbul Eğitim Merkezlerinin bulunduğu yerdeki Ankara ve Bakırköy Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıklarıdır.İnfaz ve Koruma Memuru öğrenciliği alımı yapılacak yerler ile sınav yapacak komisyonların listesine Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün http://www.cte.adalet.gov.tr/ internet sitesinde, duyurular kısmından ulaşılabilir.
4-SORU: İNFAZ VE KORUMA MEMURLUĞU ÖĞRENCİ ADAYLIĞI SINAVINA BAŞVURUDA BULUNABİLMEK İÇİN HANGİ TÜR BELGELER GEREKMEKTEDİR?
CEVAP:
a) EK-2 Başvuru Formu,
b) Adlî sicil ve arşiv kaydının bulunmadığına dair beyan,
c) öğrenim belgesinin fotokopisi,
d) Merkezî sınav (KPSS) sonuç belgesinin fotokopisi,
e) Son altı ay içinde çekilmiş iki adet vesikalık fotoğraf.
5-SORU: İNFAZ VE KORUMA MEMURLUĞU ÖĞRENCİ ADAYLIĞI SINAVINA BAŞVURUDA BULUNABİLMEK İÇİN KPSS TÜRLERİNDEN KAÇ PUAN ALMAK GEREKMEKTEDİR?
CEVAP: Lisans mezunları için 2010- KPSSP3, önlisans mezunları için 2010 KPSSP93, ortaöğretim mezunları için 2010- kpssp94 puan türünden 70 ve daha yukarı puan almış olmak gerekmektedir.
6-SORU: İNFAZ VE KORUMA MEMURLUĞU SINAVININ İÇERİĞİ NASIL YAPILMAKTADIR, YANİ SÖZLÜ SINAV VE MÜLAKAT SINAVINDA HANGİ KONULAR DİKKATE ALINMAKTADIR?
A)SÖZLÜ SINAV;
a) İlgilinin atanacağı kadronun gerektirdiği mesleki bilgi 40,
b) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi 20,
c) Genel kültür 40,puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden değerlendirilecektir.
Adayın atanacağı kadronun gerektirdiği mesleki bilgi tespit edilirken; genel hukuk, infaz mevzuatı ve ceza infaz kurumu idaresi ile ilgili konulardan bir veya birkaç soru sorulacaktır.
B) MÜLÂKAT;
a) İlgilinin davranışı ve genel fiziki durumu 50,
b) Bir konuyu kavrama ve ifade yeteneği 50,puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden değerlendirilecektir.
öğrenci adayının sözlü sınavda ve mülâkatta başarılı sayılabilmesi için her birinden 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alması gerekmektedir.