MEB, Süt İzninde memura tercih hakkı vermeyen yöneticileri cezalandıracak

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Ocak 2012 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

Kanun ile değişik "Mazeret izni" başlıklı 104 inci maddesinin (D) bendinde "Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır." hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki kanun hükmünden anlaşılacağı Üzere kadın memurlar analık izni süresinin bitimi itibari ile süt iznini hangi saatlerde ve günde kaç kez defa kullanılacağı konusunda seçim hakkı tanınmış olmasına karşın, bir takım idarecilerin kadın memurlarla süt iznini kullanmalarında zorluk çıkardıkları ve memurların istediği saatlerde izin kullanmasının engellendiği yönünde ki şikâyetlerin Türk Eğitim Sen tarafından Milli Eğitim Bakanlığına iletilmesi üzerine Bakanlık konuya açıklık getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü 04/01/2012 tarihli, 555 sayılı ve ?Süt izni? konulu yazıları ile ?Bakanlığımız bünyesindeki kurumlarda görev yapan kadın memurların analık izni süresinin bitimi itibari ile süt izninin kullanacağına ilişkin bazı yöneticilerin, kadın memurların süt izinlerinin kullanmalarında zorluklar çıkarıldığı veya engellendiği yönünde şikâyetler olduğu hususundaki ilgi yazınız incelenmiştir.

İlgi yazınızda belirtildiği gibi, süt izninin ne şekilde kullanılacağı ilgili mevzuatında çok açık şekilde belirtildiği halde ilgili mevzuatı uygulamayanlar hakkında işlem yapılabilmesi için somut bilgilerin verilmesi halinde konunun değerlendirilmesi mümkün olacaktır.? açıklamasında bulundu.

657 sayılı Kanunun 104. maddesinin (D) fıkrası çerçevesinde doğum sebebiyle verilecek süt izninin uygulanmasına ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir:

1- Memura bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde toplam bir buçuk saat olarak verilen süt izni, doğum sonrası analık izni süresinin (asgari 8, azami 13 hafta) bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saate çıkarılmış ve ikinci altı ayda ise günde bir buçuk saat olarak belirlenmiştir.

2- Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususu kadın memurun tercihine bırakılmıştır.

3- Süt izninin, kadın memurun çocuğunu emzirmesi için günlük olarak kullandırılması gereken bir izin hakkı olması sebebiyle bu iznin birleştirilerek sonraki günlerde kullandırılmasına imkân bulunmamaktadır.

Süt izninin kullanımını belirleme ve saatini seçme konusunda ilk söz anneye ait olduğundan Süt izni tarih ve zamanlarının okul idaresine bildirilmesi gerekmektedir.

?Süt İzni Saatine İdare Karar Veremez? haberimiz için tıklayınız.

Süt izinlerini hangi günlerde ve saatlerde kullanacağını okul idaresi öğretmenden alarak Ders programlarını buna göre düzenlemelidir. Bu işlem yapılırken süt izinlerinin karşılıklı anlayışla düzenlenmesi yerinde olacaktır.

Ahmet KANDEMİR

memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber