Naylon üyeler ayıklandı 40 işçi sendikası baraj altında

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Ocak 2012 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma Bakanlığı, 4 kez ertelenen sendika istatistiklerini bugün yayınlayacak.

Böylece 51 sendikanın büyük bölümü yetkisini kaybedecek. Türk-İş'e bağlı 35 sendikadan 25'i yetki kaybedecek. Hak-İş'in yetkili 1 sendikası kalacak. DİSK'in ise hiç yetkili sendikası kalmayacak. Baraj altında kalacak 35-40 sendika toplu sözleşme yetkisini kaybedecek. Bakanlık, istatistiklerin yayınlamasını sürekli olarak erteleyip sendikaları kurtarmak için yasal düzenleme yaparak yüzde 10 barajını düşürmeye çalışıyordu. Ancak sendikaların itirazı sebebiyle yasal düzenleme bir türlü hayata geçirilemedi. Bunun üzerine bakanlık, istatistikleri yayınlama kararı aldı.

Çalışma Bakanlığı tarafından en son 2009'da yayınlanan istatistiklere göre 5,2 milyon çalışana karşılık 3,2 milyon sendika üyesi işçi var. Sendikalılık oranı ise yüzde 58. Ancak SGK verilerine göre 11 milyon çalışana karşılık 880 bin sendika üyesi işçi var. Sendikalılık oranı yüzde 8 civarında. Bu durumun sebebi sendikaların ölüleri, emekli ve işten ayrılmış olanları üye göstermeye devam etmeleri. Bu yolla toplu sözleşme yetkisi sağlanıyor. Sendikalar, uzun yıllar ölü ve emeklileri üye gösterip toplu sözleşme yetkisi elde etti. Hükümet, sendikalı işçi sayısının SGK kayıtlarına göre belirlenmesini içeren yasal düzenlemeyi 2009 yılında Meclis'ten geçirdi. Daha önce 4 kez ertelenen düzenlemede sona gelindi ve istatistikler bugün yayınlanacak.

Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, "Toplu İş İlişkileri Kanunu çıkmadan işkolu istatistiklerinin SGK verilerine göre açıklanması, pek çok sendikanın yetkisini kaybetmesine neden olacaktır. Çalışma hayatında tam anlamıyla bir kaos yaşanacaktır." açıklaması yaptı. Arslan, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'e, Toplu İş İlişkileri Kanunu'nu çıkaracağı yönünde verdiği sözü tutması çağrısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber