Yaz Kıyafetine İlişkin Genelge Yayımlanmalıdır

İlgili yönetmeliğe göre yaz dönemi kılık kıyafeti 15 Mayıs- 15 Eylül tarihleri arasında uygulanmaktadır. Ancak yaz dönemine kıyafetine ilişkin hususların Bakanlık merkez teşkilatlarında Bakanlıklarca, illerde ise Valilerce tespit edilmesi ve personele duyurulması gerekmektedir. Bu duyuru yapılmadan söz konusu yönetmeliğe tabi her sınıf ve derecedeki memurlar, sözleşmeli ve geçici görevle çalışan personel hakkında fdisiplin cezası uygulanması tartışmalı olacaktır. Konuya ilişkin hazırladığımız dosya için tıklayın.

Haber Giriş : 18 Mayıs 2005 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun ek 19 uncu maddesinde "Devlet memurları, kanun, tüzük ve yönetmeliklerin öngördüğü kılık ve kıyafet kurallarına uymak mecburiyetindedirler." hükmü yer almaktadır.

Anılan kanunun disiplin cezalarının ve fiil ve hallerinin sayıldığı 125 inci maddesinin uyarma cezasını gerektiren fiil ve haller arasında A bendinin (g)alt bendinde "Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak," ifadesi yer almaktadır. Yani kılık ve kıyafet hükümlerina yakırı davrananlara "Uyarma" cezası verilmektedir.

Diğer taraftan kılık kıyafete ilişkin olarak, 16.7.1982 tarihli ve 8/5105 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı "Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık Ve Kıyafetine Dair Yönetmelik" yürürlüğe konulmuştur. Bu yönetmelik 25.10.1982 tarih ve 17849 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış ve 2003 yılında bir değişilik yapılmıştır. Yönetmeliğin son hali için tıklayınız.

Söz konusu bu Yönetmelik genel ve katma bütçeli kurumlar, mahalli idareler, döner sermayeli kuruluşlar ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların iştirakleri ve müesseselerinde çalışan her sınıf ve derecedeki memurlar, sözleşmeli ve geçici görevle çalışan personel ile işçilerin kılık ve kıyafetlerinin düzenlenmesine ilişkin esasları içermektedir.

Mezkur yönetmeliğin11 inci maddesinde "Yaz döneminde personelin kılık, kıyafeti 15 Mayıs - 15 Eylül tarihleri arasında uygulanır.
Yaz kıyafetleriyle ilgili hususlar bakanlık merkez teşkilatında ilgili Bakanlarca; illerde, yapılan hizmetin mahiyeti ve çalışılan yerin iklim ve coğrafik özellikleri gözönünde tutularak Valilerce tespit edilir."
denilmektedir.

Sıcaklığın 25 dereceyi aştığı şu günlerde belirtilen makamlarca yaz dönemi uygulamasına geçildiğinin ve uyulacak hususların neler olduğunun personele duyurulması gerekmektedir. Kamu kurumunun duyuru yapmaması diye bir işlem yanlış olur.

Genelde kamu kurumları önceki yıllarda bir genelge yayımlamakta ve her sene bu genelgeyi uygulamaktadır. Ancak hem o kamu kurumuna yeni atananlar hem de naklen gelenler hem de değişen mevsimsel sıcaklıktan dolayı duyurunun her yıl yenilenmesi gerekmektedir. Aksi halde verilecek bir cezanın dayanağı tartışmalı olacaktır.

Maddede belirtildiği gibi Bakanlık merkez teşkilatlarında Bakanlarca, illerde valilerce duyuru yapılmalıdır. Örnek verecek olursak, Hazine Müsteşarlığı merkezde Hazineden sorulu Bakanın, ama Van'da Vali'nin bu genelgeyi yayımlaması gerekmektedir.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber