Maliye gelir idaresinin yapısını değiştirmeye hazırlanıyor. Defterdarlıklar kaldırılarak, bölge başkanlıkları kurulacak. Uzman personel, topladığı vergiye göre prim alacak.

Haber Giriş : 28 Ağustos 2003 19:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maliye gelir idaresinin yapısını değiştirmeye hazırlanıyor. Alınan karara göre defterdarlıklar kaldırılarak, bölge başkanlıkları kurulacak. Uzman personel, topladığı vergiye göre prim alacak.

MALİYE Bakanlığı, vergi denetimlerini etkin hale getirmek ve vergi kaçağına son vermek için gelir idaresinin yapısını radikal bir kararla değiştirmeye hazırlanıyor. Yeni sistem, Gelirler Genel Müdürlüğü'nün kaldırılarak yerine 'başkanlık' sisteminin kurulmasını öngörüyor. Buna göre başkan, doğrudan Maliye Bakanı'na bağlı çalışacak ve başkanlığa bağlı çok sayıda genel müdürlük kurulacak. Ancak bu sistemin en radikal adımı, defterdarlıkların kaldırılması olacak. Yeni sisteme göre, bütün illerdeki defterdarlıklar kaldırılacak. Halen statü gereği valilere bağlı olarak çalışan defterdarlıkların yerine, doğrudan gelir idaresi başkanlığına bağlı bölge başkanlıkları kurulacak. Defterdarlık bünyesindeki teşkilatlar başkanlığın içinde yeni yapılanmaya adapte edilecek.

VERGİ TOPLAYANA PRİM
YENİ yapılanmayla gelir idaresi yarı özerk bir yapıya kavuşacak. Başkanlık, daha çok vergi kayıtlarının tutulmasıyla uğraşacak. Buna karşılık bağlı birimler tamamen vergi toplama ve denetlemeye yoğunlaşacak. Teknik altyapı ve kadro bu çerçevede oluşturulacak. Vergi idaresi başkanlığına yeni uzman personel takviyesi yapılacak ve personele performansları oranında toplanan vergi gelirinden belli oranlarda pay verilecek. Yeni yapılanma, IMF'ye sunulan niyet mektubunda gelir idaresinin yeniden yapılandırılması başlığı altında yer alıyor. Bu konudaki çalışma ise henüz Vergi Konseyi tarafından yürütülüyor.

HASTALIK YÖNETİMDE
VERGİ Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, gelir idaresinin yapılandırılması konusundaki çalışmanın çok yakında tamamlanacağını ve Maliye'nin gündemine gireceğini belirtti. Uysal, 'Hastalık hep vergi kanunlarında arandı. Sık sık kanunlar değiştirildi. Oysa hastalık idari teşkilatta. Vergi daireleri beyannameye boğulmuş. Uganda ve Gana gibi Afrika ülkeleri bile yeniden yapılanmayı tamamlamışlar. Türkiye'nin artık bundan başka çıkış yolu kalmadı' dedi.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber