Bakan Çelik: Engellemelere rağmen Toplu İş İlişkileri yasası komisyonda

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2012 13:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplu İş İlişkileri Yasası'nı bütün engellemelere rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla komisyona gönderdiklerini belirtti.

Çelik, Hak İş Konfederasyonu'na bağlı sendikaların Bursa şube başkanlarıyla bir araya geldi. Toplantıya AK Parti Bursa Milletvekili İsmet Su, Hak İş İl Temsilcisi ve Çelik İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Osman Gümüş, Hizmet İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Yaşar Yel, Öz Orman İş Sendikası Bursa Bölge Başkanı Yavuz Balcı, Öz Gıda İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Yalçın Kaya ve Öz İplik İş Sendikası Bursa Teşkilatlanma Uzmanı Erol Atmaca katıldı.

Kahvaltının en önemli gündemini, Bakanlar Kurulu'nda imzalanarak komisyona sevk edilen ?Toplu İş İlişkileri' yasası, taşeronlaşma ve örgütlenmede karşılaşılan zorluklar, ülke barajı, mevsimlik orman işçilerine kadro ve Bursa özelinde sendikalaşma gibi konular oluşturdu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Toplu İş İlişkileri yasasını bütün engelleme çabalarına rağmen çıkarmakta kararlı olduklarını belirterek, ?Toplu İş İlişkileri yasasını Başbakanımızın talimatıyla komisyona gönderdik. Bu konuda ben de ciddi çaba sarf ettim. Yasa çıktığında sendikalaşma ve örgütlenme konusunda yeterli görülmese bile iyi şeyler olacak. Bundan böyle iş yerinde örgütlenirken işverene kaç sendikalı üye var bildirilmeden hemen 50+1 yakalandığında yetki verilecek. Buda sendikalı işçi sayısını artıracak.? dedi.

Bakanı Çelik, bazı iş adamlarının yapılacak olanı tam olarak bilmeden karşı çıktığına dikkat çekerek, ?Bu ülkede herkesin istediği 12 Eylül darbecilerinin yargılanması konusunda yargılama başlamasına rağmen 12 Eylül'ün getirdiği iş yasasında üzülerek görüyoruz ki bugüne kadar hiç bir değişiklik yapılamamış. Ülkemiz Avrupa Standartları'na gelecekse örgütlenmenin yolunun açılması lazım. Yüzde 3'lük barajın tasarıda 2-3 yıllık bir süreçte 2'lere düşürülmesi şeklinde düzenleme yapılabileceğini umuyorum.? şeklinde konuştu.

Hak İş İl Temsilcisi Osman Gümüş de sendikalaşma konusunda karşılaştıkları zorluklara değindi. Gümüş, ?Özel sektörde biz işçiyi üye yapıyoruz, işveren kapının önüne koyuyor. Örgütlenme konusunda ciddi sıkıntıları yaşıyoruz.? dedi. Bu konuda hükümetin gerekli yasal düzenlemeyi bir an önce yapmasını beklediklerini anlatan Gümüş, ?Taslakta getirilen yüzde 3'lük düzenleme hiç indirilmemiş gibi, hatta barajı yüzde 20'lere çıkaracak etki gösterebilir. Bu da sendikalaşmanın önünü tıkar.? eleştirisinde bulundu.

Öz Orman İş Bursa Bölge Başkanı Yavuz Balcı da özel sektörde örgütlenme konusunda sıkıntılar olduğu gibi, devlet kurumu olan belediyelerde de aynı sıkıntının yaşandığını söyledi. Henüz sendika girmemiş bir çok belediye olduğunu anlatan Yavuz Balcı, ?Toplu iş ilişkileri yasasıyla getirilen ülke barajı da fazla. Bunun komisyonlarda yüzde 1'lere indirilmesi daha iyi olur. Maalesef bir takım işverenlerimiz nalıncı keseri gibi hep kendilerine yontmakta. Binde 5 karşı çıkarken iş yerlerinde kaos çıkacağını iddia ediyorlar. Oysa bu gerçeği yansıtmıyor.? şeklinde konuştu.

Geçen günlerde Uludağ'da çıkan orman yangını sırasında yangın işçilerinin çıkışta olduğundan dolayı büyük bir zafiyet yaşandığını anlatan Balcı, mevsimlik işçilerin kadroya geçirilmesiyle ilgili dosyayı da Bakan Faruk Çelik'e sundu.

Hizmet İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Yaşar Yel de yüzde 3'lük barajın yüksek olduğunu savundu. Yel, bu oranın daha aşağılara çekilmesi gerektiğini, ayrıca taşeronlaşma konusunda karşılaştıkları sorunlar olduğunu kaydetti. Belediyelerde çalışan yüzlerce taşeron işçisi olmasına rağmen, bunları üye yapamadıklarına dikkat çeken Yel, belediye başkanlarının da da personelini sendikalı olmaları için yönlendirmeleri gerektiğini ifade etti.

Öz Gıda İş Şube Başkanı Yalçın Kaya ise işyerlerinde örgütlenme ve üyeliklere başlamalarına rağmen işverenin sendikalaşma konusunda sürekli erteleme yoluna giderek güçlükler çıkardığını söyledi. Öz İplik İş Bursa Teşkilatlanma Uzmanı Erol Atmaca'da fabrikalarda yaptığı çalışmalarda sürekli işveren tarafından zorluklar çıkarıldığını ve sendikalı olan işçileri işten attığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber