Rüşvetçi işadamları KİK yöneticilerini iftar sonrası güzellik salonuna götürmüş

Kaynak : Taraf
Haber Giriş : 18 Şubat 2012 10:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kamu ihalelerinde kilit konumda bulunan Kamu İhale Kurumu'na (KİK) yönelik operasyonda rüşvet iddiaları ve usulsüzlükler, polisin teknik takibiyle belgelendi. Alınan bilgiye göre işadamları, işlerini takip etmek için KİK yöneticilerine iki yıl boyunca para ve çeşitli hediyelerin dışında sık sık güzellik merkezlerine götürmüş. Telefon kayıtlarında tutuklanan KİK raportörü Osman Turna, iftardan sonra görüştüğü bir işadamına 'O Zeliha'nın (güzellik salonunun ismi) methini duymuş. İki müşavir bir tane grup başkanı var. Onları bir götürelim hocam, onlar bize lazım olur ileride' diyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında 'görevi kötüye kullanmak', 'rüşvet almak' suçlamasıyla tutuklanan KİK raportörü Osman Turna'ya ait telefon tapeleri, işadamları ve müteahhitlerle kurulan kirli ilişkileri de gözler önüne serdi. Turna'nın, 27 Ağustos 2011 tarihinde şüpheli M.M. ile birlikte iftarını açtıktan sonra 'Zeliş' lakaplı Zeliha T'nin Ankara Emek Mahallesi'nde faaliyet gösteren güzellik salonuna gittikleri yapılan teknik takibe takıldı.

Grup başkanını da götürelim, bize lazım olur

Turna, 23 Kasım 2011 tarihinde telefonla görüştüğü M.ndan kendisiyle birlikte KİK'te bir grup başkanı ile iki müşavirin de güzellik salonuna davet edilmesini istiyor. Polisin teknik takibine takılan 23 Kasım 2010 günü saat 18:10'da KİK raportörü Osman Turna ile M. M. arasındaki telefon görüşmesi şöyle:

Osman: Grup başkanı bir arkadaşla beraberim

M.: Hee

Osman: O Zeliha'nın methini duymuş, dedim ya sen merak etme biz... Yalnız Ali Bey'in haberi olmasın diyor.

M.: Tamam

Osman: Biz dedim organize ederiz bir gün dedim iki müşavir bir tane grup başkanı var. Onları bir götürelim hocam onlar bize lazım olur ileride

M.: Oldu abiciğim

Osman: Tamam mı

M.: Tamam

Osman: Bir çay ee şey doktor Zeliha var ya hani çay içtiğim yer

M.: Tabi.

Osman: Hee çay içeriz orada.

Bizimkisi Türk seferi hocam...

26 Mayıs 2011 tarihli telefon görüşmesinde dinleme skandallarından söz eden Osman Turna ve M. M., polis dinlemesine takıldı. İşte o konuşma:

Osman: Dairedeyim hocam ne var ne yok

M.: Valla iyiyiz abi bi yaramazlık yok abi sen napıyosun

Osman: Napalım hocam sen napıyon epey zamandır çay içmedik ya bir araya gelmedik ya

M.: İyi çay içelim abi

Osman: Şeyi ziyaret ederiz diyorsun yani, mekanı... Hii, hocam millet vekili adayı değiliz ama kasetler havada uçuşuyor

M.: Uçuşsun abi ya aman ne olacak bize

Osman: Milletvekili değiliz ki ya biz ne yapıyoruz yav. Biz ee Türk seferi yapıyoruz demi hii

M.: Evet abi aynen öyle.

Rüşvet almaya giderken polis kamerası kayıttaydı

Tutuklananlar arasında yer alan işadamı Muammer D'e ait bilgisayarda, alınan ihalelerle birlikte KİK yöneticilerine verilen hediyelerin dökümü çıktı. Belgelere göre şirket, her ay 'Genel Yönetim Giderlerinde Temsil ve Ağırlama Giderleri'nin yanısıra 'Hediye ve İkram Giderleri'ni de kayıt altına almış. Haziranda 11.309.36, ağustosta ise 12.838.47 olarak gösterilen hediye masraflarının karşısına KİK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kaya, Şenol Varüer ile Osman Turna ismi yazılmış. 2 Kasım 2011 tarihinde Ali Kaya'nın talimatıyla Topaktaş ve Metse firmalarına giden Osman Turna ile Şenol Varürer'in 50 bin TL rüşvet aldıkları belirtiliyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber