KİK raportörleri görevden alındı, KOM'a ihbar mektupları yağdı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 21 Şubat 2012 07:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kamu ihalelerinde menfaat karşılığında usulsüzlük yaptıkları iddiasıyla tutuklu bulunan Düzenleme Dairesi Başkanlığı'nda uzman Şenol Varüer ve Düzenleme Dairesi Grup Başkanı Osman Turna'nın Kamu İhale Kurumu'ndaki(KİK) görevlerinden alındıkları açıklandı.

12 kişinin tutuklandığı soruşturmanın basına yansımasının ardından ise operasyonu gerçekleştiren KOM Şubesi'ne elektronik posta yoluyla ihbar mektupları yağdı. KİK'ten yapılan açıklamada, sorgulama esnasında kalp krizi geçirmesi üzerine Ankara Numune Hastanesi'nde tedavi altına alınan kurul üyesi Ali Kaya ile ilgili adli sürecin yakından takip edildiği kaydedildi.

8 kişinin mektubu var

Kmu ihalelerinde mağdur edildiklerini iddia eden ihbarcılardan 8 kişinin mektubu polisin savcılığa gönderdiği fezlekede yer aldı. İhbarcı Osman M.'nin KOM Şube Müdürlüğü'ne yazdığı mektupta, kurul üyesi Ali Kaya'nın KİK'te herhangi bir görevi bulunmayan yeğeni Yusuf Kaya aracılığıyla rüşvet çarkı kurduğu, raportörler Osman Turna ve Şenol Varüer'in irtibatlarıyla da iş adamlarıyla bağlantıya geçtiği iddia edildi. Rüşvet şebekesinin, firmalara ihale kazanma garantisi vererek, 500 bin ile 2 milyon lira arası ücret talep ettikleri fezlekede yer aldı.

İnceleme sürüyor

Ali Kaya ve yakınlarının banka hesaplarında yüksek hareketlilik dikkat çekti. 6 gayrimenkul aldığı tespit edilen Kaya'nın, kardeşine ait banka hesabından 2 yılda 48 milyon liralık işlem belirlendi. Kaya'nın iş ortağı M.S'nin hesabında ise 2 yılda 106 milyon liralık hareket tespit edildi. İhalelere yapılacak itirazlar öncesi ve sonrasında raportörler Şenol Varüer ve Osman Turna'nın işadamlarından değerli elektronik eşyalar, pahalı kıyafetler ve kol saatlerini hediye olarak kabul ettikleri de soruşturma dosyasına girdi.

4 işadamı aranıyor

KAMU İhale Kurumu'nda görevi bulunamayan, Ali Kaya'nın yeğeni tutuklu Yusuf Kaya ile irtibata geçerek firmalara haksız kazanç sağladığı iddia edilen Okan T. hakkında yakalama kararı var. Firma sahibi Ferit R., 3 ayrı ihaleye fesat karıştırmak suçundan kaydı bulunan Şeyhmus K. ve tutuklu Hikmet Kızılca aracılığıyla suç örgütüyle bağlantı kurduğu iddia edilen Orhan N. hakkında da yakalama kararı bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber