Bakan Faruk Çelik'in destek sözü hayata geçer mi? 4001 mi, İİBF mi...

Bazı konular vardır ki soruna değinseniz bir türlü, değinmeseniz bir türlü... Kamu kurumlarındaki memur ve benzeri kadrolarına atama yapılırken hangi kadro kodunun tercih edileceği sorunu da, bu türden bir sorundur. Devlet Personel Başkanlığı uygulamada, bugüne kadar net bir tavır takınamamıştır ve tercihi kurumlara bırakmıştır. Ancak, sadece bu başıboşluktan dahi her yerleştirmede onlarca boş kadro boş kalmıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Şubat 2012 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İİBF ve SBF mezunları, kamu kurumlarında yer alan memur kadrolarına atama yapılırken, kendi fakülte mezunlarının tercih edilmesini talep etmektedir. Buna gerekçe olarak da şu hususları belirtilmektedir:

1- Diğer bölüm mezunları, bu kadrolara atandıktan sonra ilk fırsatta diğer kadrolara geçmek istemektedir. Bu nedenle kadrolar boş kalmaktadır:
2- Memur ve benzeri kadrolar için, alınan eğitimden dolayı İİBF ve SBF mezunları daha uygundur.
3- KPSS sadece GY ve GK'dan oluşmaktadır. Matematik eğitimi çok iyi bölümlerden mezun olanlar KPSS'de ayrı sınavlara tabi tutulmadığından, bölümler arasında eşitsizlik olmaktadır. Örneğin Fen Edebiyat Matematik bölümü mezunu "memur kadrosuna" atama yapılırken çok iyi bir bölüm olmamasına rağmen, KPSS'den yüksek puan aldığı için rahatlıkla atanabilmektedir.

İİBF ve SBF dışında kalan bölüm mezunları ise, kendi bölümlerine kamuda neredeyse yok denecek düzeyde kadro açıldığı için, memur ve benzeri kadrolara kendi bölüm mezunlarının da başvurması amacıyla 4001 yazılmasını istemektedir. Ayrıca "memur kadrosunun", hemşire veya bilgisayar mühendisi gibi çok nitelik isteyen bir kadro olmayıp genel olarak büro hizmetlerine destek için kullanıldığını belirtmekte ve bunun içinde İİBF veya SBF dayatmasına gerek bulunmadığını ifade etmektedirler.

İşte bu noktada Bakan Faruk Çelik'in İİBF ve SBF mezunlarına destek sözü oldukça önemlidir.

Böyle bir sözün değerlendirilebilmesi için, hangi kadrolara hangi bölüm mezunlarının atanabileceği konusunda net bir belirleme yapılmalıdır. Hali hazırdaki uygulamada bunun takdiri kurumlara bırakılmaktadır. Bu durum ise bir çok kadronun boş kalmasına neden olmaktadır. Bu belirtmiş olduğumuz hususlara örnek olarak aşağıdaki linklere bakılabilir.

* 2011/1 KPSS tercih kılavuzunda yer alan MTA'ya ait 2 kadro boş kalacak
* 2010/1 KPSS tercih işlemlerinde, bu kadrolar boş kalacak
* 2010/2 KPSS'de, 1 kişi için kadro açmışlar

Kamu kurumlarının talep etmiş olduğu kadrolar için hangi bölüm kodunun yazılacağı hususunda Devlet Personel Başkanlığının önemli bir yetkisi bulunmaktadır. Başkanlığın, 80 nolu Talim ve Terbiye Kurulu kararında yer aldığı gibi tek tek her bir kadro için hangi bölüm mezunlarının atanabileceği konusunda, yapılan atamalar sonrasında kadrolardaki geçişkenliği de ölçerek, herkesi tatmin edecek bir değerlendirme yapması uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber