Ziraat ve Halkbank'ta toplam 52 bin olan kadro yeniden yapılandırmayla 21 bin kişi azaltıldı. Durum sıkıntı yaratınca, Başbakandan personel düzenlemesi için destek istendi

Haber Giriş : 31 Ağustos 2003 06:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat ve Halkbank'ta toplam 52 bin olan kadro yeniden yapılandırmayla 21 bin kişi azaltıldı. Durum sıkıntı yaratınca, Başbakandan personel düzenlemesi için destek istendi

Ziraat ve Halkbank'ta toplam 52 bin olan kadro yeniden yapılandırmayla 21 bin kişi azaltıldı. Durum iki bankanın çalışmasında sıkıntı yaratınca, Başbakan Erdoğan'dan personel düzenlemesi için destek istendi

Kamu bankaları Ziraat ve Halkbank'ta personel politikasında başa dönülüyor. Bankaların yeniden yapılandırılması sırasında 'genç kadro'ların kaybedildiğini savunan banka yönetimi, Başbakan Tayyip Erdoğan'dan yeni personel alımı amacıyla yasa değişikliği için destek istedi.
Ziraat ve Halk Bankası'na yeni personel alımı konusu, Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu ile bankaların yöneticilerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ziyaretleri sırasında gündeme geldi.
Bankalarda sağlanan gelişmeler hakkında bilgi veren yöneticiler, yeniden yapılandırılma çalışmaları kapsamında personel azaltılırken, hedeflenen faydanın sağlanamadığını aktardılar. Halkbank zorda Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, personel sorunu ile ilgili olarak Radikal'in sorularını yanıtlarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sorunu ilettiklerini ve kendilerine çok yakın davrandığını söyledi. Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Sayın, şöyle konuştu:

'İki bin kişi emekli olacak'
"Personel sıkıntımız var. Ziraat Bankası, yıllardır epey personelle çalışmaya alışmış. Kolay bir iş değil, şubede 50'ye yakın devlet işi yapacaksınız bir de bankacılık hizmeti vereceksiniz. Personel sayısı yarıya indirilince bir sıkıntı oldu. Halk Bankası'nda durum daha sıkıntılı. Emekli olmak isteyen en az 2 bin kişi var. 10 bin kişiyle çalışması gereken banka 8 bin civarında personelle çalışıyor. Bankada genç pernsonel yok. Yaş ortalaması 50'nin de üzerinde. Bilgisayarlar bile çalışmıyor. Çünkü ya kullanmayı bilmiyor personel, ya bozulur diye çekiniyor. Personel ihtiyacını belirlemek üzere bir norm kadro çalışması yapıyoruz. Diyoruz ki, örneğin Ziraat Bankası'nda 22 bin norm kadro saptandı. Herhangi bir sebeple bu rakamın altına inildiğinde, ayrılan kadar personel alma imkânımız olsun."
Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Sayın, konuyu Devlet Bakanı Ali Babacan ile de görüşerek çözüme kavuşturmayı beklediklerini söyledi. Bankalarda çalışan personelin devlet memuru statüsüne son verilmesinin, genç kadrolarını 'güvence' arayışı nedeniyle bankadan uzaklaşmasına neden olduğu, mevcut personelden 3 bini Ziraat Bankası'nda olmak üzere toplam 5 bin personelin emekliliğinin geldiği kaydedildi.
Kamu Bankaları Ortak Yönetimi, Yeniden Yapılandırma Yasası'nda personel alımının da toplam personelin yüzde 1'iyle sınırlandırıldığına dikkat çekerek, yeniden yapılandırma yasasında değişiklik yapılmasını istedi. Banka yönetimleri, yasa değişikliğiyle emekliliği gelenlerin önceki uygulamalarda olduğu gibi kıdem tazminatlarının yüzde 20-25 seviyesinde fazla ödenerek emekliliğe özendirilmesi ve banka yönetimlerine belirlenen norm kadrolar kadar eleman alınmasına imkân tanınması gerektiği görüşünde.

7 bin 500 kişiye iş kapısı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da olumlu baktığı yasa değişikliği gerçekleştirildiği takdirde iki banka için toplam 7 bin 500 personelin alınmasına kapı aralanacak. Ziraat Bankası'nda 3 bin kişi, Halk Bankası'nda ise 2 bin kişinin emekli olabileceği hesaplanıyor. Ayrıca, Halk Bankası 10 bin 500 olan norm kadrosunun altında, 8 bin 700 personel ile çalışıyor.

31 bin kişi kaldı
Ziraat Bankası ile ve Halk Bankası'nın yeniden yapılandırılarak özelleştirilmelerine zemin hazırlamak amacıyla yürürlüğe konulan yasa kapsamında, her iki bankanın da şube ve personel sayısı hızla daraltıldı.
İki bankanın bugüne kadar sahip olduğu en yüksek toplam personel sayısı 52 bin 548 oldu. Buna göre, 1999 yılında Ziraat Bankası'nın
37 bin 705, Halk Bankası'nın ise 14 bin 483 personeli bulunuyordu. Personelin çıkarılan yasalarla emekliye sevk edilmesi ve fazla elemanın diğer kamu kurumlarına gönderilmesiyle personel sayısı hızla azaltıldı. Böylece Haziran 2003 tarihi itibarıyla personel sayısı Ziraat Bankası'nda 22 bin 525'e, Halk Bankası'nda ise 8 bin 726'ya kadar geriledi.

Şube sayıları da azaldı
İki bankada personel sayısı 21 bin 297 kişi azaltıldı. Bu personelin 12 bini Ziraat ve 4 bini Halkbank'ta olmak üzere 16 bini sözleşmeli statüye geçmedikleri için kamuda diğer birimlere gönderilmişlerdi. Ziraat, 1309 olan şube sayısını 1150'ye, Halkbank da 899 olan şube sayısını 542'ye indirmişti. Ziraat Bankası'ndan sonra sektörde en fazla personel ile çalışan banka Türkiye İş Bankası. Haziran 2003 itibarıyla İş Bankası'nda 15 bin 370 kişi, Yapı ve Kredi Bankası'nda ise 10 bin 432 kişi çalışıyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber