Seydişehir'de özelleştirme gerginliği: 13'ü polis 45 yaralı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2005 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya'nın Seydişehir İlçesi'nde özelleştirme kapsamındaki Alüminyum Tesisleri'ni almayı planlayan bir firma yetkililerinin, hattane bölümünü gezmek istemesi üzerine direnen işçiler ile polis arasında yaşanan arbedede, 13 polis ve 32 işçi yaralandı. Çıkan arbedede 6 kadın baygınlık geçirdi.

Alüminyum A.Ş'nin özelleştirme kapsamına alınmasının ardından protesto amaçlı sakal bırakma eylemi, yürüyüşler ve çeşitli eylemlerle gündeme gelen Seydişehir'de, bugün de hareketli saatler yaşandı.

COP, BİBER GAZI VE GÖZYAŞARTICI BOMBA...

Sabahın erken saatlerinden itibaren olayların yaşandığı tesis çevresinde ve içinde gerginlik artarak sürüyor. Konya Emniyet Müdürü Salih Tuzcu ile şube müdürlerinin yönetiminde bin 500 polis, Konya'dan gelen destekle birlikte bin jandarma, 4 ambulans ve itfaiye ekiplerinin görev yaptığı fabrikada, işçi ve işçi yakınlarının eylemleri sabah erken saatlerde başladı.

Fabrika çevresinde işçi yakınları içeriye girmek için güvenlik güçlerinin kurduğu barikatı aşmaya çalışırken, fabrika içindeki bin 500 işçi de tesisi satın almayı planlayan firma yetkililerini içeri almamak için direniş gösteriyor.

Müdüriyete kadar giden 3 firmadan birinin yetkilisinin hastane bölümünü gezmek istemesi üzerine fabrika içinde polis ile işçiler arasında yaşanan arbedede, güvenlik güçlerinin direnişi kırmak için cop, biber gazı ve gözyaşartıcı bomba kullandığı öğrenildi. Hattanede yaşanan arbedede 13 polis, 32 işçi çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılar, Seydişehir Maden Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Öte yandan, fabrikanın anotpasta bölümünde de işçiler, yetkililerin inceleme yapmasını önlemek amacıyla bölüme toz hava vererek, görüşü en alt seviyeye indirdiler.

Bu arada robokop tabir edilen polislerin görev aldığı tesisin ana girişinde toplanan işçi yakınları, sloganlar atarak tesise girmeye çalışıyor.

İŞÇİLER, KENDİLERİNİ FABRİKAYA KİLİTLEDİ

Gece vardiyasında çalışan işçiler sabah fabrikayı terk etmezken, gündüz vardiyası işçileri de sabah erkenden tesise giriş yaptı.

Yaklaşık bin 500 çalışan, kapılara kaynak yaparak kendini fabrikaya kilitledi.

Tesis içinde bu olaylar yaşanırken, bugün fabrikayı incelemesi beklenen 33 firmadan 3'ünün yetkilisinin tesislere gelmesi üzerine, dışarıda işçi yakınları ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

Yetkililerin fabrikaya girişini önlemek isteyen çok sayıda işçi yakını, polisin kurduğu ön barikatı aşmayı başardı. Yürüyüşe geçen kalabalık, tesisin ana girişindeki polis engeline takıldı.

Burada yaşanan olaylarda, işçi yakını olduğu belirtilen 6 kadın baygınlık geçirdi. Atılan taşların isabet ettiği bir polis memuru da başından hafif yaralandı.

Olaylar sırasında bazı polisler cop kullandı, kalabalığa zaman zaman panzerlerle müdahale edildi. Yaşanan gerginlikte işçi eşleri gözyaşlarını tutamazken, bazı kişiler de kendini zırhlı araçların önüne atarak polislere engel olmaya çalıştı. Fabrikada inceleme yapmak üzere gelen 3 firmanın yetkililerinin müdüriyet bölümünde bekledikleri, işçiler kapıları kaynak yaparak kapattıkları için ünitelere henüz girilmediği bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber