Ekim alanları sular altında kalınca sebze fiyatları tavana vurdu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2012 19:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Soğuk havalar sebze üretimine de darbe vurdu. Yağışlar yüzünden kıyı bölgelerinde ekim alanları su altında kalınca meyve ve sebze fiyatları arttı. En yüksek artış ise marulda görüldü. İstanbul Hali'nde halk arasında göbek marul diye bilinen aysbergin kasası 16 ila 24 lira arasından satılmaya başlandı. Bir kasa kıvırcık marulun fiyatı da 16 liraya kadar yükseliyor. Salatalığın kilosu 2 ila 4 lira iken, biberin kilosu ise 3 ila 4,20 lira arasında değişiyor.

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Er, fiyat artışlarını havaların yağışlı olmasına bağladı. Kar ve yağmur sularının ekim alanlarını sular altında bıraktığına işaret eden Er, sebzelerin bu yüzden pahalıya mal olduğunu ifade etti.

Özellikle marul, karnıbahar ve lahanayı suyun altından toplamanın kolay olmadığını aktaran Er, durumun üretim maliyetlerini tırmandırdığını, hal fiyatlarını artırdığını belirtti. Er, "2011 ve 2012 fiyatlarını mercek altına aldık. Kimi ürünlerin fiyatlarında yüzde 100 artış var. Sebze ve meyve bedellerinde mevsimsel şartların büyük rolü bulunuyor. Üretim çok ise ucuzluk, üretim az ise pahalılık söz konusu. 2012'de marul ve kıvırcık bedellerinde önemli artışlar görülüyor. Örnek marul, 25 lira idi, şu an 10 liraya indi. Niye? Çünkü havalar ısındı." diye konuştu.

İthalatla ürünlerin fiyatlarının gerilemeyeceğini vurgulayan TÜMESKOM Başkanı, aksine maliyetlerin katlanacağını, fiyatların el yakacağını ifade etti. Burhan Er, İspanya'da üretilen marulun Türkiye'de üretilenden kalifiye olmadığını da dile getirdi. Sivri biberin hal fiyatının geçen sene 2 lira olduğunu, bu sene 3,5 lirayı bulduğunu anlatan Er, şunları kaydetti:

"Fiyatlar kimi ürünlerde yüzde 100, kimi ürünlerde yüzde 50-60 değişiyor. Bunu ürünlerin çokluğuna azlığına bağlamak yerinde olacaktır. Bakın; Ege'de Aydın'da, izmir'de, Muğla'da, Akdeniz'de, Hatay Samandağı'nda, Adana, Mersin ve Anlatya'da ekim alanları sular altında. Hal böyle olunca fiyatlar artıyor. Karnıbahar, marul, lahana gibi ürünleri suyun altından toplamak kolay değildir. Toplama, maliyetleri dolayısıyla bedelleri artırır. Bu fiyat artışı mart ayı sonuna kadar devam eder. Bedeller artmasa bile inmez. Mart ayından sonra nisan ve mayıs aylarında havalar iyileşir, tabiatıyla üretim çok olur. Nihayetinde fiyatlar geriler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber