Bilim sanayi ve teknoloji müdürleri sorunlarını masaya yatırdı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2012 17:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na (BSTB) bağlı Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürleri (BSTM) 4. Bölge İstişare Toplantısı Adana'da yapıldı.

Adana Sanayi Odasında gerçekleştirilen toplantıya, BSTB'na bağlı Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz, Türkiye Patent Enstitüsü (TPE) Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Yüksel Birinci ile BSTB Bölge ve Adana İl Müdürü Remzi Özdoğan, Osmaniye İl Müdürü Mustafa Taşdemir, Nevşehir İl Müdürü Rafet Öztürk, Karaman İl Müdürü Fikri Küçüktepe, Niğde İl Müdürü Cevdet Özen, Kayseri İl Müdürü Kamil Akçadırcı, Mersin İl Müdürü Mustafa Yıldız katıldı.

Bakanlığa bağlı kuruluşlardan KOSGEB Adana Merkez Müdürü Hamit Sucu, Mersin İl Müdürü Mehmet Yılmaz, Kayseri İl Müdürü Erdal Çınar, Osmaniye İl Müdür Vekili Danyal Peker, Karaman İl Müdürü Mevlüt Tavşan, Nevşehir İl Müdürü Esat Mahmut Beler ile TSE Mersin İl Müdürü Mahmut N. Ahrazoğlu, Adana İl Müdürü Reşit Özuğur, Nevşehir İl Müdürü Erol Güneş, Kayseri İl Müdürü Necati Karahan ile BSTM Adana Şube Müdürleri Adnan Ekiz, Mustafa Şahin ile Tuba Kenarlı, Murat Ekinci ve Orhan Bilici'nin de katıldığı toplantıda, BSTM 4.Bölge Müdürü Remzi Özdoğan, Adana ekonomisi ve bölgesel çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz da, büyük hedefleri bulunan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bünyesinde yeni kurulan birimin 2023 hedeflerini anlatırken, yüksek verime sahip üretim teknoloji ve yöntemlerinin kullanımıyla, aynı miktarda üretim için daha az doğal kaynak ve enerji kullanımı ve daha az atık üretim prensibine dayalı "Eko-Verimlilik ve Temiz Üretim" üzerinde hassasiyetle durduklarını, bunun ülkenin gelişmesinde de büyük etken olacağını söyledi.

Yılmaz, temizin üretimin, verimlilik, karlılık, rekabet gücü, performans, çevre dostu imajı, işci sağlığı ve güvenliği, su ve enerji tasarrufu ve kaynakların etkin kullanımı açısından da avantajlar sağladığını belirtirken, kirli üretimin atık miktarı ve maliyetler ile riskleri artırırken, kimyasal kullanımı, malzeme kaybına da yol açacağını kaydederek, "Eko-verimlilik ve temiz üretime büyük önem vermeliyiz." dedi.

TPE Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Yüksel Birinci ise Türkiye'nin varolması için güçlü markalara, düzgün tasarımlara, yeni ürünleri ihtiyacı bulunduğunu, bunun da patent demek olduğunu belirtirken, "Artık fiyat ve maliyet tekabülü diye bir şey kalmadı. 3.Dünya Savaşı çıkarsa, fikir haklarının ihlalinden dolayı çıkacaktır. Batı artık kirli teknolojileri tamamen gelişmekte olan ülkelere atmış durumda. Kendileri de patentini, markasını elinde tutuyor. Küresel bilgilere baktığınızda, karın yüzde 60'ını tasarlayanlar kazanıyor. Sürekli teknoloji ithal ederek gelişemezsiniz. AR-GE'ye önem vermek gerekiyor. Ç.Ü'de bir enformasyon büromuz mevcut. Önemli çalışmalarımız var. Türkiye'de sanayi üretimi kültürünü geliştirmemiz gerekiyor. Adana bu alanda 15, patent de 13.sırada, markada 8.sırada, tasarımda ise 15.sırada. Yöresel zenginlikte Adana Kebabı'nın dışında yeni patentler de almalısınız. Biz 400 kişiyle postane gibi çalışıyoruz. 800 bin evrak giriş çıkışı var. Türkiye, 117 bin marka başvurusu ile Avrupa'da birinciyiz. Ama bu markalaşma anlamında değil. Finlandiya Nokia markasıyla 400 milyar dolarlık ciroya sahip. 36 bin tasarım, 13 bin 400 patent başvurumuz var. Ama yeterli değil. AR-GE'ye daha fazla önem verilmesi gerekiyor"diye konuştu.

Toplantıda, bölgeye bağlı illerden gelen müdürler, çalışmalarını ve sorunlarını anlatarak, çözüm konusunda yardımcı olunmasını istediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber