3 koldan kaynak arayışı: Lojman satışı, 2- B, yabancılara mülk satışı

Haber Giriş : 24 Mayıs 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kaynak arayışı çerçevesinde, TBMM lojmanlarında villaların bulunduğu alana çok katlı bloklar dikilmesi, 2-B'lerin satışına yönelik anayasa değişikliği taslağı ve yabancılara mülk satışına ilişkin yasa konusundaki çalışmalara hız verildi.

Kamu kuruluşları, devlete ait taşınmazların satışı için seferber oldu. 2-B'ler, TBMM Lojmanları ve yabancılara mülk satışı konusundaki çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. Alınan bilgiye göre, 2003 yılının ilk yarısında "Türkiye Ticaret Merkezi"ne dönüştürülerek satışa sunulan TBMM Lojmanlarında, beklenen satış rakamlarına ulaşılamamasının ardından çok katlı 2 blok gibi villaların da konuta dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı.

Çalışmalar sırasında Toplu Konut İdaresi'ne de (TOKİ) villaların konuta dönüştürülmesi projesiyle ilgili görüşü ve buna katkıda bulunup bulunamayacağı soruldu. TOKİ, İstanbul'da gerçekleştirilen Ataköy Konakları ve Olimpiakent projelerine dikkati çekerek, villaların bulunduğu alanda da hasılat paylaşımı yoluyla benzer bir uygulama yapabileceklerini bildirdi. Ancak hasılat paylaşımı yoluyla satışın uzun vadeli olduğunu düşünen Emekli Sandığı, satış tutarının daha kısa sürede tahsil edileceği bir sistem arayışı içinde bulunuyor.

2-B'ler için yeni düzenleme

Maliye ve Orman Bakanlıkları, 2-B olarak adlandırılan orman alanı dışına çıkarılmış Hazine taşınmazlarının satışına yönelik çalışmaları da hızlandırdı. Daha önce Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in iade ettiği orman dışına çıkarılmış Hazine arazilerinin satışına ilişkin yeni bir anayasa değişikliği için kollar sıvandı. Maliye Bakanlığı'nın tespitlerine göre, ülkede halen 2-B kapsamında 460 bin hektar alan bulunuyor. 2-B'ler, Kocaeli, Sakarya ve Rize gibi illerden daha büyük, Hatay'a ise yakın bir alanı kaplıyor. 2-B'ler, Lüksemburg'un yaklaşık 2 katı, Singapur ve Bahreyn'in 6 katı, Andorra'nın 10, Malta ve Maldivlerin de 15 katı büyüklüğünde bir sahaya yayılıyor. Orman Bakanlığı'nın tespitlerine göre de, günümüzde orman alanı dışına çıkarılmış araziler üzerinde 350-400 bin bina bulunuyor. Orman Bakanlığı, bu yerlerin satışından 20 milyar dolar civarında bir gelir bekliyor.

Mülk satışı yetiştirilecek

Diğer yandan Bayındırlık ve İskan, Maliye ve Adalet Bakanlıkları Anayasa Mahkemesi'nin ilgili Kanunu iptal ederek, yeni bir düzenleme için 3 ay süre vermesinin ardından yabancılara mülk satışı için yeni bir yasal düzenleme hazırlıklarını da sürdürüyor. Üzerinde çalışılan taslak metinde yabancı uyruklu gerçek kişiler ve firmaların belediye ve mücavir alan sınırı içinde 10 dekara kadar arsa ve arazi ile bina alımına imkan tanınıyor.

Yabancıların belediye ve mücavir alan sınırları dışında arsa veya arazi alımı yasaklanırken, buralarda edinilebilecek bina ve yapılar için de 1 dekar sınırı getiriliyor. Bürokratlar, yeni yasanın Meclis tatile girene kadar çıkarılacağını kaydettiler.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber