Ek göstergelerde sorunlu konular dosyası

Devlet memurlarının ek göstergeleri hakkında, 657 sayılı Kanunun 43. maddesinde bazı açıklamalar yer almıştır. Ancak hangi memura ne miktarda ek gösterge verileceği, kanun eki cetvellerde gösterilmiştir. Bazı unvanlara atama halinde eski ek gösterge hakkı saklı tutulurken, bazılarında saklı tutulmamaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Mart 2012 02:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ek göstergeleri düzenleyen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 43 üncü maddesi hükmü şu şekildedir:

?Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli I sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve üyelikleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Müşavir ve 1'inci dereceden uzman ünvanlı kadrolara atananlara bu kadrolarda bulundukları sürece daha önce almış oldukları en yüksek ek gösterge üzerinden ödeme yapılır.

Kadroları Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfına dahil olanlara, bu maddede gösterilen emsallerini geçmemek üzere Başbakan tarafından tespit edilecek ek gösterge rakamları uygulanır.?

CETVELLERDEKİ EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİ

Ek göstergeler; 43 maddenin (B) bendinin 1 inci fıkrası hükmü uyarınca Kanuna ekli I ve II sayılı ek Gösterge cetvelleri ile düzenlenmiş bulunmaktadır.

I SAYILI CETVEL:

Bu cetvelde ek göstergeler hizmet sınıfları, kadro unvanları ve dereceleri ile eğitim durumları esas alınmak suretiyle düzenlenmiştir.

I - Genel İdare Hizmetleri Sınıfı

Kadro unvanları ve dereceler esas alınarak;

-(a, b, c, d, e, f, g ve h bentlerinde ek göstergeler düzenlenmiştir)

-(i) bendinde ise diğer bentlerde sayılmayan Genel İdare Hizmetleri Sınıfında bulunan diğer kadroların ek göstergeleri, yüksek öğrenimli olma veya olmama durumuna ve derecelerine göre belirlenmiştir

II- Teknik Hizmetler Sınıfı

Bu sınıfta ek göstergeler düzenlenirken 4 gruba ayrılmıştır.

a) Sayılan teknik unvanlı kadrolarda bulunanlar
b) Sayılan teknik unvanlarda ve bu sınıfta olup sayılan okulları bitirenler
c) tekniker ve yüksek tekniker kadroları ile sayılmayan yüksek öğrenimliler
d) kadrosu bu sınıfta, diğer bentlerde sayılmayanlar(lise mezunu teknisyenler)

III- Sağlık Hizmetleri Sınıfı

Bu sınıfta ek göstergeler düzenlenirken 4 gruba ayrılmıştır.

a) Sayılan unvanlı kadrolarda bulunanlar, TUS ve Doktora ile uzman olanlar
b) Diğer sağlık bilimleri lisansiyerleri
c) 1-Sayılmayan yüksek öğrenimliler (2 yıllık yüksek okullular)
2- diğer diğerleri (lise mezunu teknisyenler)

IV- Eğitim Ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı

Kadroları bu sınıfa dahil olanlardan;

a) (Mülga: 4/6/2010-5984/4 md.)
b) Öğretmen ve diğer personel

V- Avukatlık Hizmetleri Sınıfı

VI- Din Hizmetleri Sınıfı

Kadroları bu sınıfa dahil olanlardan,

a) En az dört yıllık dini yüksek öğrenim mezunları
b) Yukarıda belirtilenler dışındaki yüksek öğrenim mezunları
c) Diğerleri

VII. Emniyet Hizmetleri Sınıfı

a) Emniyet Genel Müdürü,
b) Teftiş Kurulu Başkanı, Polis Akademisi Başkanı ve Emniyet Genel Müdür Yardımcıları ile Ankara, İstanbul, İzmir Emniyet Müdürleri,
c) Daire Başkanları ile Diğer Birinci Sınıf Emniyet Müdürleri,
d) Kadroları bu sınıfa dahil olupda Emniyet Müdürü sıfatını kazanmış olanlar
e) Kadroları bu sınıfa dahil olup da, yukarıda sayılanlar dışında kalanlardan
aa) Yüksek Öğrenimliler
bb) Diğerleri

VIII. Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı

a) Müsteşar, Vali,
b) (Mülga: 11/10/2011-KHK-666/5 md.)
c) Birinci Sınıf Mülki İdare Amirlerinden
d) Kadroları bu sınıfa dahil olup da; yukarıda sayılanlar dışında kalanlar

AÇIKLAMA

I sayılı Cetvelde değişiklik yapmak kanun değişikliği ile mümkün olabilmektedir.

Genel idare hizmetleri sınıfında 4 yıllık okul mezunlarının istihdam edildiği (h) bendinde sayılan 1 inci derece uzmanlar hakkında, 2 yıllık yüksek okul mezunlarına verilen ek gösterge olan 2200 ek gösterge uygulanmaktadır.

THS VE SHS'DE EĞİTİM DÜZEYİ AYNI AMA EK GÖSTERGE FARKLI

Teknik ve Sağlık hizmetleri sınıfında ek göstergeler düzenlenirken öğrenim düzeyi aynı olmasına rağmen bir yeknesaklık bulunmamaktadır.

MÜDÜRLERİN EK GÖSTERGESİ

Bazı müdür kadrolarının ek göstergeleri II sayılı cetvelde gösterilmiştir. II sayılı cetvelde belirtilmeyen müdür kadrolarında bulunan Devlet memurları hakkında I - Genel İdare Hizmetleri Sınıfının (i) bendinde düzenlenen 2200 ek gösterge uygulanmaktadır. Müdür unvanının I ve II sayılı cetvel olarak farklılaştırılması doğru değildir. Söz konusu hizmet için Müdür unvanlı kadroya ihtiyaç yoksa bu kadronun kaldırılması, ihtiyaç var ise bütün müdürlerin ek göstergelerinin aynı olması yönünde düzenleme yapılması uygun olacaktır.

YHS'DE EK GÖSTERGE

Yardımcı hizmetler sınıfı için ek gösterge düzenlenmemiştir.

II SAYILI CETVEL:

II sayılı Cetvel görev yapılan kurum, kadro unvanları ve dereceleri esas alınmak suretiyle düzenlenmiştir.

1- Başbakanlık ve Bakanlıklarda
2-Yargı Kuruluşları, Bağlı Ve İlgili Kuruluşlar İle Yüksek Öğretim Kuruluşlarında
3- Mahalli İdareler İle Bağlı Ve İlgili Kuruluşlarda
4- Başbakanlık ve Bakanlıklarda
5-Yargı Kuruluşları Bağlı Ve İlgili Kuruluşlar İle Yükseköğretim Kuruluşlarında
6- Mahalli İdareler İle Bağlı ve İlgili Kuruluşlardaki

GİH 1. derecede yer alan bazı unvanlar için ek gösterge tespiti yapılmıştır.

AÇIKLAMALAR

II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfına dahil olanların ek göstergeleri, Başbakan tarafından bu maddede gösterilen emsallerini geçmemek üzere tespit edilmektedir.

Bu ek göstergeler, Kanunda belirtilen istisnalar dışında belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz.


İSTİSNALAR:

1- İLK DÖRT DERECELİ KADROLARA YAPILACAK ATAMALAR

Yukarıda yer verilen 43/B maddesinde şu hüküm yer almaktadır:

"Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli I sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerden ilk dört dereceye atanmak şartıyla kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz."

Bu hususa örnek verilecek olursak: 5 inci derece öğretmen kadrosunda görevli personel bu kadrodan 1 inci derece müdür kadrosuna atanmış olsun. Bu halde memur müktesebi olan birinci derecenin ek göstergesi olan 2200 ek göstergeyi alacaktır. Ancak memurun ne zaman müktesebi kazanılmış hak aylık derece ve kademesi 1 derece olursa, öğretmenlik mesleği için belirlenmiş olan 3000 ek göstergeden faydalanır.

Öğretmen kadrosundan ilk defa 5 ve daha düşük dereceli kadrolara yani 5, 6 ve 7 inci dereceli müdür kadrolarına atanırsa, söz konusu hükümden, daha sonra kazanılmış hak aylık derecesi 1, 2, 3 ve 4 olsa dahi faydalanamaz.

Danıştay Onuncu Dairesinin 25.3.1990 tarih ve 1989/845 Esas, 1990/750 sayılı Kararı, gerekse Sayıştay Temyiz Kurulunun 22.6.1994 tarih ve 7508 sayılı ilamında; atama yoluyla kariyer sınıfının dışında bir sınıfta çalışmak durumunda kalanların, kariyer sınıfta kazanılmış hak aylıklarına göre alacakları ek göstergeden düşük olmamak üzere ek göstergeden yararlandırılarak mağdur edilmemelerinin amaçlanmış olması nedeniyle madde hükmünün kariyer hizmet sınıfının dışında bir hizmet sınıfının ilk dört dereceli kadrolarına atananları kapsamakta olduğu belirtilmektedir.

Maliye Bakanlığı tarafından 23/09/1997 tarih ve 23124 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 148 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği konuya açıklık getirilmiştir. Tebliğ de de kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına uygulanacak ek göstergeler ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli (I) sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamayacağı açıkça belirtilmektedir.

Daha önce bazı unvanları elde eden fakat o kadrolara atanmayanlara mahkeme kararları gereğince ödenen ek göstergeler Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun 7/12/2007 tarih ve Esas No: 2005/2 Karar No: 2007/1 Kararı ile kadroya bağlı olarak ödenmeye başlamıştır. İlgili karar için tıklayınız.

1 inci derece Uzman unvanlı kadroya atanma hükmü uygulamasında 1 derece APK uzmanı kadrolarına atanan devlet memurları da Uzman unvanlı kadrolara atanan memurlara uygulana mezkur 43 üncü maddenin (B) bendi hükmünden faydalanacaklardır.

Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 147)

2- Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelikleri,

-Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve üyelikleri,

-Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkan ve Üyelikleri,

-Müşavir,

-1'inci dereceden uzman,

unvanlı kadrolara atananlara bu kadrolarda bulundukları sürece daha önce almış oldukları en yüksek ek gösterge üzerinden ödeme yapılır.

Genel müdürlük (ek gösterge 6400) yapmış bir devlet memuru görevden alınıp daire başkanı olarak atanması halinde 6400 ek gösterge kazanılmış hak teşkil etmez. Atandığı görevin ek göstergesi olan 3600 veya 3000 ek gösterge faydalanarak aylık alacaktır. Yeni maaş düzenlemesi ile artık ek gösterge yalnız emeklilik aylığı bakımından önem arz etmektedir.

Bu kadrolara, farklı kadrolara atandıktan sonrada atanmış olsa Devlet memuru söz konusu hükümden faydalanır.

Genel müdürlük yapan bu fıkrada yer almayan görevlerde bulunduktan sonra müşavir ve 1'inci dereceden uzman kadrosuna atanması halinde 6400 olan genel müdürlük ek göstergesinden (bu fıkrada belirtilen diğer kadrolara atanması halinde) faydalanmaya başlar.

Bu fıkra hükmü önemini 666 sayılı KHK ile yapılan düzenleme sonucunda önemini emeklilik müktesepleri dışında yitirmiştir.

SORUCEVAP bölümünde: Ek Gösterge konusunda yayımlanan yazılar için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber