Rahat bir uyku için

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 11 Mart 2012 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Uyku Tıbbı Derneği, uyku süremizin 4-11 saat arasında değiştiğini bildiriyor. Uykunun kalitesi bozuldukça sıhhatimiz de geri saymaya başlıyor. Uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız, dinlenmemiş uyanıyorsanız ya da sabah çok erken kalkıyorsanız 'uykusuzluk' denilen uyku problemini yaşıyorsunuz demektir.

FUNDA CEYHAN

Rahat uyumayı sağlayacak bir kaç ipucu..

- Uyuduğunuz odanın aydınlık seviyesine dikkat edin. Sabahları erken uyanmaktan şikayetçiyseniz, perdelerinizi kalınlaştırın.

- Odada elektronik cihaz bulundurmayın. Televizyon varsa standby konumunda bırakmayın.

- Uyumadan önce ılık bir duş size çok iyi gelecektir.

- Uyku odanızın rengi çok önemli. Huzurunuzu sağlayacak şeyler sevdiğiniz şeylerdir. Sadece eşiniz seviyor diye seçtiğiniz bir renk yüzünden mutsuz olabilirsiniz. Yaşam kalitenizi etkileyen bu seçimi yeniden sorgulamalısınız.

- Çok koyu, parlak ve aşırı canlı olan renkler uyarıcıdır. Uykuya dalmanızda sizi zorlayabilir.

- Temiz hava çok önemli. Oksijen miktarını korumalısınız. İyonizer kullanmanız, hava kalitenizi ve dolayısıyla uyku kalitenizi de olumlu yönde etkiler.

- Kapı veya pencere önünde; kapıyla pencere arasında uyumaktan vazgeçin. Yatağınızı korunaklı bir alana taşıyın. İzole olma hissi uykuya dalmanıza yardımcı olur.

- Sabah uyanacağım diye bütün gece 'çık çık' diye öten bir saat kullanmaktan vazgeçin. Sessiz ve sadece uyandıracağı zaman size müzik çalan uyandırıcılar seçin.

- Yatak örtüsü ve yastığınızı sevdiğiniz kumaş, desen ve renkten tercih edin.

Sıcak Renkler

Kırmızı: Enerjik, heyecan verici, aktifleştirici, cesaret veren bir renk. Uyunacak mekanlar için hiç de uygun değil. Özellikle yatak odası duvarında önerilecek bir renk değil. Aynı zamanda iştah uyandırıcıdır. Sakinleştirmez, tam aksine kan basıncını artırır.

Turuncu: İştah açıcı, şefkatli ve aynı zamanda şımarık bir renk. Işık düzeyi düşük tutulduğunda, kendinizi iyi hissettirir. Yatak çarşaflarında iyi bir seçim olabilir. Yanında tamamlayıcı olarak mavi tercih edilebilir.

Sarı: Neşe veren bir renk. Tonu çok önemli. Yanında başka renklerle kullanıldığında keyifli ortamlar yaratır. Uyku mekanında tercih etmiyoruz. Aktif etkinlik gösterilecek yerlerde uygun.

Soğuk Renkler

Mavi: Sakinleştirici ve uyku mekanlarında tercih ettiğimiz bir renk. Kan basıncını sabitlemekte destek olur. Gökyüzü rengi olması nedeniyle kapalı yer endişesi taşıyanlara destek olur. Açık mavi tonları, tercih edilmelidir. Yanına destek olarak yeşil veya çok az turuncu seçilebilir.

Mor: Hem ihtişamın rengi olarak altınla birlikte kullanılır hem de huzur veren bir renktir. Ancak renk frekansı çok önemlidir. Lila tonları yatak odası mekanlarında kullanılır. Parlak tonları tercih edilmez. Kişiye kendini özel hissettirir. Uyumak için destek renk olarak kullanılabilir.

Yeşil: Güven, sağlık, tazelik, ferahlık, huzur hislerini getirir. Yatak odaları için uygundur. Açık tonları tercih edilmelidir. Yanına mavi eşlik edebilir. Sakinleşmeye yardımcı olur. Bornoz, yatak örtüsü veya perdenizde kullanabilirsiniz.

Siyah, beyaz, gri: Beyazdan siyaha kadar bütün grilikler demek daha doğru... Gri, yanında başka renkler yoksa ciddiye alınması gereken bir durumu hissettirir. Soğuk hisler uyandırır. Betonun çıplak dokusuyla hazırlanmış dekorasyonlarda, güç ve güvenlik hissini duyursa da gri, uyku mekanında tercih edilmemelidir. Grinin iki ucu olan siyah ve beyaz da çalışma mekanlarında ve açık alanlarda özgürce kullanılabilir. Yanında hangi renk olduğu, hangi dokudan seçildiği, hangi mobilya üzerinde sergilendiği, neyi ifade etmek için kullanıldığı son derece önemlidir. Siyah ve gri, depresyona davetiye çıkaracak renkler arasındadır. Beyaz ise, aşırıya kaçıldığında huzursuzluk ve aidiyet hissiyle ilgili sorunlar yaratır. Az, çoktur deme zamanı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber