Kamuda çalışan avukatlar 'eşit işe eşit ücret' taleplerini Meclis'e taşıdı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 11 Mart 2012 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan son düzenleme sırasında unutulduklarını belirten avukatları, işe yeni başlayan infaz görevlileriyle aynı maaşı aldıklarını belirttiler.

Kamuda eşi işe eşit ücret düzenlemesi dışında kaldıkları için maaşları yerinde sayan kamu avukatları, mesleğe yeni başlayan polis memuru ve cezaevi infaz memurlarıyla aynı ücreti aldıklarını belirterek milletvekillerini mektup yağmuruna tuttu.

Kamu kurumlarında görev yapan avukatlar, eşit işe eşit ücret düzenlemesi nedeniyle maaşları 4 bin liraya kadar yükseltilen uzmanlarla aralarında ciddi maaş uçurumu oluştuğuna dikkat çekerek, milletvekillerine gönderdikleri mektuplarında, "Hukuk fakültelerini bitirdik, yüksek lisans, doktora yaptık ancak, halen bin 800 ila 2 bin 200 TL arasında maaş alıyoruz. Maaşımız birçok düz memurun da gerisinde. Liseyi bitirip mesleğe yeni başlayan polis memuru ya da cezaevi gardiyanları 2 bin 300 TL, mahkeme yazı işleri müdürü 2 bin 500 TL maaş alıyor. Üst Kurullarda görev yapan meslektaşlarımız ise 4 bin 500 TL maaşla çalışmaktadırlar" dediler.

Kariyer meslek olmalı

Trilyonluk davaların sorumluluğunu taşıdıklarını, üzerlerinde ortalama 4 bin adet zimmetli dosya bulunduğunu belirten avukatlar, yargıçlarla aynı olan maaşlarının yıllar içinde eridiğini belirttiler. Avukatlar Meclis'e gönderdikleri mektupta, kamu avukatlık mesleğinin müfettişlik, uzmanlık gibi kariyer meslek olarak düzenlenmesi, ek göstergenin mesleğin haysiyetine yakışır bir şekilde yükseltilmesi talebinde bulundular.

Emekli aylığı düşük kalıyor

Meslektaşlarına destek veren barolar da yaptıkları açıklamalarda, kamu avukatlarına, yargının kurucu unsuru oldukları dikkate alınarak diğer yargı mensupları ile uyumlu ücret hakkı tanınması gerektiğini belirttiler. Hakim ve savcıların maaşlarının ortalama 5 bin 500 TL olduğunu belirten barolar, "Buna rağmen kamu avukatlarının maaşları ise 2 bin 500 TL'dir. Kamu avukatlarının maaşı düşük olduğu için emekli maaşları da bin 200 lirada kalmaktadır. 35 yıl çalışan avukat 35 bin lira emekli ikramiyesi oluyor. Avukatların ek göstergesi 3000 değil, mühendis ve doktorlar gibi 3600 olmalı" dediler.

HABER: Erdoğan SÜZER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber