MEB pes etti. Sendika çağrısına uyarak işe gelmeyen memura disiplin cezası verilmemeli dedi

4688 sayılı Kanunun 18. maddesinde, mesai saatleri içinde sendikal faaliyetlere katılma durumu işveren iznine bağlanmıştır. Ancak bu hükme rağmen, herhangi bir izin alınmayarak, mesai saatlerinde eylem yapılabilmekte ve hatta işe gelinmeyerek fiili grev uygulanmaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Mart 2012 22:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4688 sayılı Kanunun 18. maddesinin birinci fıkrası şu şekildedir:

"Kamu görevlileri, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendika veya konfederasyonların bu Kanunda belirtilen faaliyetlerine katılmalarından dolayı farklı bir işleme tabi tutulamaz ve görevlerine son verilemez."

Ancak yukarıdaki hükme rağmen, izin alınmamakta ve sendikaların eylem çağrısına uyarak fiilen grev uygulanabilmektedir.

Yıllardır bu konuda sorun yaşanmaktaydı. Sendikalar işe gitmeme eylemi düzenlemekte, memurlar da, kanun hükmüne rağmen eyleme katılmaktaydı. Kurumlar disiplin soruşturması açmakta ve 657/125. maddede yer alan disiplin cezalarını vermekteydi. Ancak bazı idare mahkemeleri ve sonrasında Danıştay verilen disiplin cezalarını iptal etmekteydi.

En çok sorun yaşanılan kurumlardan birisi de Milli Eğitim Bakanlığı idi. MEB, Muş İl Milli Eğitim Müdürlüğünün sorduğu bir soruya verdiği yanıtta, eski görüşlerini değiştirdi ve sendika çağrısına uyarak o gün işe gelmeyen memura disiplin cezası verilmemesi gerektiğini belirtti. MEB görüşünde, ayrıca yasal düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

İŞTE O GÖRÜŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber