Bilgi edinme kanunda değişiklik öngören tasarı komisyonda kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2005 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurum ve kuruluşları artık "Devlet sırrı" ve "ülkenin ekonomik çıkarı" konusunu, vatandaşların bilgi edinme hakkını engellemek için gerekçe olarak kullanamayacak.

TBMM Adalet Komisyonu'nda, Bilgi Edinme Hakkı Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı kabul edildi. Bu tasarıyla, bilgi edinme isteminin "Devlet sırrı" ve "ülkenin ekonomik çıkarı" gerekçeleriyle reddedilmesi durumunda, Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itiraz edilemeyeceğine ilişkin hüküm değiştirilerek, vatandaşlara bu gerekçelerle ilgili de itiraz hakkı tanınıyor. Yapılan değişikliğe göre, bilgi edinme istemi her ne sebeple olursa olsun reddedilen başvuru sahipleri bu kararlara karşı Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na itiraz edebilecekler.

Bu tasarıyla, Kurul üyelerine ödenmesi öngörülen huzur hakkının hesaplanmasına esas olacak gösterge rakamlarında, halen kamu görevinde bulunanlarla bulunmayanlar arasındaki fark da kaldırılarak, 3000'e yükseltiliyor. Bir ayda fiilen görev yapılan gün sayısının dördü aşması halinde, aşan günler için huzur hakkı da ödenmeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber