Afganistan'dan 12 eve ateş düştü/ Video

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 17 Mart 2012 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Afganistan'da NATO bünyesinde görev yapan Sikorsky tipi Türk helikopteri, dün sabah başkent Kabil'in doğusundaki Bagrami yakınlarında aniden alçalmaya başlayıp bir binaya vurdu, ardından da 3 katlı başka bir eve çakıldı. 12 Mehmetçik şehit oldu. Biri evin mutfağında yemek yapan 2 Afgan kadın da hayatını kaybetti. 1 çocuk yaralandı. ?2 de Afgan tercüman öldü' iddiası ise yalanlandı.

GENELKURMAY Başkanlığı'nın internet sitesinde verdiği bilgiye göre NATO'nun Afganistan'da faaliyet gösteren Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) çerçevesinde Türkiye'nin komuta ettiği Kabil Bölge Komutanlığı emrinde görev yapan Sikorsky tipi helikopter, dün yerel saat ile 10.25'te ?kaza kırım geçirdi? ve 12 Mehmetçik şehit oldu. Açıklamada, ?Aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, silah arkadaşlarına, şehitlerimizin kederli aile ve yakınlarına başsağlığı dileriz? dendi.

Aniden alçalmaya başlamış

Görgü tanıkları, başkent Kabil'in doğusundaki Bagrami yakınlarında seyreden iki helikopterden birinin aniden alçalmaya başlayıp bir binaya vurduktan sonra bir diğer evin üstüne çakıldığını söylediler. Kabilli gazeteci Ahmed Muhtar, ağır hasar gören üç katlı evin mutfağında yemek yapan bir kadın ile bir genç kadının daha öldüğünü bildirdi. Ayrıca bir çocuk yaralandı. İsmi ?Binbaşı Samiullah? olarak verilen bir itfaiye yetkilisi ise ?helikopterdeki iki Afgan tercümanın da olayda can verdiğini? öne sürdü. Türk ve Afgan yetkililerin açıklamaları bu iddiayı yalanladı. Afganistan ordusundan Tuğgeneral Muhammed Abdülzahir'in Afgan haber ajansı Pajhwok'a verdiği bilgiye göre facia, Kabil'in doğusunda, kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Bagrami bölgesinin Hüseyinkeyl kırsalında yaşandı. Türk helikopteri, bölgedeki birkaç konut arasından sütun ve süslemeleriyle ayrılan üç katlı evin mutfak duvarına çarpıp bahçeye çakıldı.

?Düşman faaliyeti' yoktu

Afgan yetkililer, ?eğitim görevi? için bölgede bulunduğunu belirttikleri helikopterin ?teknik bir sorun? sonucunda düştüğünü söylediler. Olayın kesin nedeni, ISAF soruşturması sonucunda belirlenecek. ISAF, Bagrami ve çevresinde son dönemde ?düşman faaliyeti? olmadığını vurguladı. Çoğu Kabil'de konuşlu bulunan 1800'ü aşkın Türk askeri, Afganistan'da Taliban'a karşı muharip görevlere katılmıyor; sadece devriye, eğitim ve yeniden yapılanma faaliyetleriyle ilgileniyor. Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan tek NATO üyesi Türkiye'nin askerleri, Afganistan'daki yabancı güçler arasında tepki görmeyen tek askerler.

Savaşın en kanlı 7. faciası

7 Ekim 2001'de başlayan Afganistan Savaşı'nda Türk ordusu ilk şehitlerini 14 Temmuz 2009'da vermişti. Kurmay Albay Faruk Sungur ve Uzman Çavuş Mevlüt Baydur, Faryab ilinde meydana gelen trafik kazasında şehit olmuştu. Dünkü olay ise Afganistan Savaşı'nın en kanlı 7. askeri helikopter faciası olarak tarihe geçti. Bu ülkedeki NATO güçleri ilk büyük helikopter kazasını, 21 Aralık 2002'de, yine bir Sikorsky'nin Kabil'in bir dış mahallesinde teknik sorun sonucu düşmesi üzerine 7 Alman askerin ölümüyle yaşamıştı. Ölü sayısının en yüksek olduğu vaka ise 6 Ağustos 2011'de ABD özel kuvvetlerine bağlı 30 asker ile 8 Afgan meslektaşının bulunduğu helikopterin, Vardak ilinde Taliban tarafından düşürülmesiyle yaşanmıştı.

2. KAZA

AFGANİSTAN'da dün düşen helikopter ile Türkiye bölgeye gönderdiği 2'nci helikopterini kaybetti. Türkiye, ABD'de UH-60 olarak bilinen Sikorsky Blackhawk helikopterlerin S-70 ihraç modelinden 3'ünü Afganistan'a gönderdi. İlk kazada helikopter kullanılamaz hale geldi, ancak can kaybı olmadı.

Türkiye, NATO kaynaklarına göre halen 1845 kişiyle ISAF'ta görev yapıyor ve bu sayı ile ISAF'a katkı sağlayan 50 ülke içinde 8'inci sırada yer alıyor.

1 tane kaldı

Türkiye, tam model adı S70A-28D olan helikopterleri 2004 yılında Afganistan'a gönderdi. Bu helikopterlerin artık yalnızca 1'i görev yapıyor. 1'inci helikopter kazası 23 Mart 2010'da gerçekleşti. Helikopter Vardak'ta askeri üsse inerken teknik bir sorun yaşandı ve helikopter sert şekilde yere çarptı. Kazada can kaybı olmazken devrilen helikopter kullanılamaz hale geldi. - Özgür EKŞİ / ANKARA


ERDOĞAN'IN ALMANYA GEZİSİNE '12 ŞEHİT' İPTALİ

Başbakan Erdoğan'ın bugün yapılması planlanan Almanya programı Afganistan'da meydana gelen ve 12 Türk askerinin hayatını kaybettiği halikopter kazası nedeniyle iptal edildi.

Afganistan'da 12 askerin şehit olduğu helikopter kazası Ankara'da da büyük yankı uyandırdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün gerçekleştireceği Almanya ziyaretinin iptal edildiği bildirildi.

Konuyla ilgili Başbakanlık internet sitesinde bir açıklama yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

?Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan'da 12 askerimizin şehit düşmesi sebebiyle, 17 Mart 2012 tarihinde Almanya'ya yapmayı planlamış oldukları seyahatlerini iptal etmişlerdir.

Bu durumda Sayın Başbakanımızın Köln'de Avrupa Gençlik ve Spor Çalıştayı'na katılımları, Bochum'da ise Avrupa kategorisinde kendisine tevdi edilmesi öngörülen ödülü almak üzere Steiger Ödülü Töreni'ne iştirakleri söz konusu olamayacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.?

143 GÜNDÜR YURTDIŞINA ÇIKMIYOR

Erdoğan'ın iptal ettiği Almanya gezisi, gerçirdiği ameliyatın ardından çıkacağı ilk yurtdışı seyahat olacaktı. 143 gündür yurdışına çıkmayan Erdoğan, son olarak Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin vefatı dolayısıyla taziyede bulunmak üzre 26 Ekim 2011 tarihinde Suudi Arabistan'a gitmişti.

KILIÇDAROĞLU'NDAN BAŞSAĞLIĞI

Öte yandan muhalefet partisi liderleri Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'den olayla ilgili açıklamlar geldi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başsağlığı dileklerini sosyal paylaşım sitesi twitter üzerinden iletti. Kılıçdaroğlu "12 askerimize rahmet, ailelerine, silah arkadaşlarına ve Türk Silahlı kuvvetleri'ne başsağlığı dilerim" mesajını paylaştı.

BAHÇELİ'DEN 'ÇEKİLELİM' MESAJI

Yazılı açıklama yapan MHP lideri Devlet Bahçeli ise Afganistan'daki Türk askeri varlığının yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Olayı ?acı verici' olarak niteleyen Bahçeli, ''Afganistan'ın karanlık ortamında güvenlik görevlilerimizin kaybı, artan şiddet ve tahrik yüklü gelişmeler buradaki askeri varlığımızın tekrar gözden geçirilmesini gerekli kılmaktadır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber