İstanbul ve Diyarbakır'da Nevruz gerginliği/ Video

Haber Giriş : 18 Mart 2012 15:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP), bugün Nevruz kutlamak istediği İstanbul Kazlıçeşme ve Diyarbakır'da polis izin vermediğini günler öncesinden duyurmuştu. Ancak Nevruz'u bugün kutlamada ısrar eden gruplar, bunu bahane edip ortalığı savaş alanına çevirdiler.

- İSTANBUL -

- KAZLIÇEŞME'YE YÜRÜMEK İSTEYEN GRUBA POLİS MÜDAHALE ETTİ -

İstanbul polisi, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) bugün nevruzu kutlamak istediği Kazlıçeşme Meydanı'nda güvenlik önlemleri aldı. Kazlıçeşme Meydanı'nda izinsiz Nevruz kutlamalarına katılmak isteyen gruplar, polisin müdahalesiyle dağıtılıyor.

BDP'nin bu yılki nevruzu 18 Mart'ta kutlamak istemesine izin vermeyen valilik, Kazlıçeşme Meydanı'nda geniş güvenlik önlemleri almaya başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Kazlıçeşme Meydanı ve çevresine çok sayıda polis ekibi sevkedildi. Meydana ulaşan yollarda çok sayıda çevik kuvvet ekibi hazır bekletildi. Meydanın çevresi ise demir bariyerlerle çevrildi.

- GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ -

İstanbul Valiliği'nin izin vermemesine rağmen BDP'nin Nevruzu kutlamak istediği Kazlıçeşme Meydanı'nda geniş güvenlik önlemleri alındı. Emniyet gerekçesiyle bazı yollar trafiğe kapatılırken, Kazlıçeşme Meydanı'na gelen tren seferleri de iptal edildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, bugün saat 07.30'dan kutlamalar bitinceye kadar bazı cadde ve sokaklar trafiğe kapatıldı. Açıklamada kapatılan bölgeler şöyle sıralandı:

"Onuncu Yıl Caddesi (Sahil kuzey-güney girişler ve Belgratkapı arası), Zeytinburnu varyanttan Zeytinburnu'na giriş, Zeytinburnu Önleyici Hizmetler Ekip Amirliği önünden geçen Abay Caddesi ve Zakirbaşı Sokak, Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi ile Balıklı Rum Hastanesi önü, Anıt Mezar'dan gelen Hal Yolu çıkışlar, Kazlıçeşme Pazar önü (Muammer Aksoy Caddesi).

İhtiyaç duyulduğunda trafiğe kapatılacak yollar; Mevlanakapı Kavşağı sahil istikameti, Yenikapı istikameti, Galeria ilerisi Zeytinburnu Köprüsü ve Samatya ışıklar, Ataköy istikameti ve gerek duyulması halinde Zeytinburnu Kazlıçeşme mevkisi ve çevresindeki yollar.

Alternatif olarak belirlenen güzergahlar; Emine Erkul Caddesi ve bu caddeden E-5'e katılım, Yenikapı Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'ndan Atatürk Bulvarı, Vatan ve Millet caddelerine katılım ve Topkapı'dan E-5 güney-kuzey katılım."

Eylemcilerin Kazlıçeşme'ye girmesine izin vermeyen polis, Meydan'a gelen tren seferlerini de iptal ettirdi. Bu çerçevede Sirkeci-Halkalı banliyo treni seferleri, karşılıklı olarak iptal edildi.

BDP'nin bu yılki nevruzu 18 Mart'ta kutlamak istemesine izin vermeyen İstanbul Valiliği, Kazlıçeşme Meydanı'nda geniş güvenlik önlemleri aldı. Sabah saatlerinden itibaren Kazlıçeşme Meydanı ve çevresine çok sayıda polis ekibi sevk edilirken, Meydan' ulaşan yollarda çok sayıda çevik kuvvet ekibi hazır bekletiliyor. Polis ayrıca Meydan'ın çevresini demir bariyerlerle çevirdi.

- METROBÜSLERE ZARAR VERDİLER -

Zeytinburnu'nda, nevruzu bahane eden bir grup terör örgütü yandaşı, metrobüslerin camlarını kırdı, D-100 Karayolu'nu savaş alanına çevirdi. Metrobüs ve otobüslerle, Kazlıçeşme Meydanı'na gitmek için Topkapı Durağı'na gelen terör yandaşları, burada metrobüslerin camlarını kırdı. D-100 Karayolu çevresindeki taşları söken, bir süre yolu trafiğe kapatan gruba polis müdahale etti. Camları kırılan metrobüsler duraklarda bekletildi. D-100 Karayolu'nda da uzun kuyruklar oluştu. Bölgedeki gerginlik sürüyor.

- İSTANBUL VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA -

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ''Nevruzu gününde değil de farklı günlerde kutlayacağız'' şeklindeki bir inatlaşmanın, Nevruz arzusundan kaynaklanmadığını, bunun tahrik amacıyla kullanıldığını belirterek, ''Nevruz bir bayramdır, hepimizin bahar bayramıdır. Bu coşkuyu farklılaştıran, insanlarımız arasında kine, nefrete, bölünmeye, farklı amaçlara hizmet edecek hale getirenlere nevruzun tadını kaçırmak isteyenlere bu fırsatı vermeyiz'' dedi.

- KAZLIÇEŞME MEYDANI'NA GİRİŞLERE İZİN VERİLMİYOR -

Kazlıçeşme Meydanı'nda izinsiz Nevruz kutlamalarına katılmak isteyen gruplar, polisin müdahalesiyle dağıtılıyor.

Kazlıçeşme Meydanı'na gelmek üzere Fatih Millet Caddesi ve Vatan Caddesi'nde toplanan gruplar, yolu barikat kurarak kapatırken, gruptakilerden bazıları da polise taş attı.

Millet Caddesi, Vatan Caddesi, Zeytinburnu Telsiz Mahallesi 85. Sokak'ta toplanan gruplar, emniyet güçlerinin müdahalesiyle dağıtıldı. Müdahaleler sırasında, gaz bombası kullanıldığı, panzerlerden tazyikli su sıkıldığı da görüldü.

Bu arada, metrobüs, tramvay, otobüs duraklarıyla, tren istasyonları ve vapur iskelelerinde sabah saatlerinden itibaren emniyet güçlerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı gözleniyor. Tramvaylar da, Topkapı istasyonunda güvenlik nedeniyle durmuyor.

Durak, istasyon ve iskelelerde, şüphelenilen kişilerin üzerleri ve poşetlerinde arama yapılırken, kimlik bilgileri de kontrol ediliyor.

Emniyet güçlerinin, Kazlıçeşme Meydanı ve çevresindeki önlemleri sürüyor. Güvenlik güçlerine, havadan da bir polis helikopteri destek veriyor.

- EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDE, KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU -

İstanbul'da izinsiz yapılabilecek Nevruz kutlamaları çerçevesinde Vali Yardımcısı Ali Bakoğlu başkanlığında kriz merkezi kuruldu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde Vali Yardımcısı Bakoğlu başkanlığında oluşturulan Kriz Merkezi'nde, emniyet ve jandarma yetkilileriyle diğer ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri yer alıyor.

Kriz Merkezi'nde, Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı ve diğer hassas noktalardan kameralar aracılığıyla elde edilen görüntüler incelenebilecek, duruma göre alınacak önlemlerin koordinasyonu sağlanacak.

- KAZLIÇEŞME'YE YÜRÜMEK İSTEYEN GRUBA POLİS MÜDAHALE ETTİ -

Nevruz kutlamaları için Kazlıçeşme Meydanı'na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Grup Topkapı civarında ara sokaklara kaçarak dağıldı. Polisle grup arasındaki kovalamaca sürüyor.

İstanbul Valiliği'nden izin verilmemesine rağmen, Nevruz Bayramı'nı Kazlıçeşme Meydanı'nda kutlamak isteyen 500 kişilik bir grup, Cevizlibağ civarında bir araya geldi. Buradan Millet Caddesi'ne yürüyen grubun önü polis tarafından kesildi. Grup, polisin uyarılarına rağmen dağılmadı. Yürümeyi sürdüren gruba polis biber gazı sıkarak müdahale etti. Polisin müdahalesiyle grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı. Polisle grup arasındaki kovalamaca sürüyor.

- TARİHİ SURLARDA NEVRUZ KOVALAMACASI -

Nevruz kutlamaları için Kazlışçeşme Meydanı'na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Polisin sıktığı biber gazından kaçan grup, Topkapı'daki tarihi surların arasına dağıldı.Polisle eylemciler arasındaki kovalamaca filmleri aratmadı

Topkapı civarında toplanan bir grup Kazlıçeşme Meydanı'na yürümek istedi. Polis, grubun meydana gitmesini engelledi. Bunun üzerine göstericiler polise taşla saldırdı. Polis de gruba biber gazı sıkarak müdahale etti. Polisle göstericler arasındaki kovalamaca tarihi surların arasında sürdü. Surlara çıkan göstericiler, buradan polise taş attı.

Bir polis memuru yaşanan arbede sonucu yaralandı. İlk müdahaleyi arkadaşları yaptıktan sonra yaralı polis hastaneye kaldırıldı.

Bölgedeki gerginlik sürüyor.

- KAZLIÇEŞME'YE YÜRÜMEK İSTEYENLER ORTALIĞI SAVAŞ ALANINA ÇEVİRDİ -

Nevruz için Kazlıçeşme Meydanı'na yürümek isteyen gruplar, Zeytinburnu'nu savaş alanına çevirdi.

İstanbul Valililiği'nin Nevruz kutlamaları için izin vermemesine rağmen, Kazlıçeşme'ye girmek isteyen gruplar, Zeytinburnu'nu savaşa alanına çevirdi. Terör örgütü lehine slogan atan ve yüzlerini kapatan gruplar, yollarda ateş yaktı, çöp tenekelerini devirdi. İzinsiz göstericilerin sokak ortasında yaktığı ateşi itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

Nevruzu bahane ederek ortalığı savaş alanına çeviren gruplar, polise taş atarak saldırıyor. Polis kendisine taş adan ve çevreye zarar veren gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ediyor.

Öte yandan, nevruzu bahane ederek yapılan saldırılardan esnaf da etkilendi. Çok sayıda esnafın dükkanları zarar görürken, bazı esnafların da dükkanlarının kepenglerini indirmek zorunda kaldığı görüldü. Zeytinburnu'nda yaşayan vatandaşlar da biber gazından etkilendi. Korsan göstericilere müdahale eden polisin kullandığı biber gazından gözleri yanan vatandaşlar, gözlerine limon sürerek rahatlamaya çalıştı.

- ÇAM AĞAÇLARINI ATEŞE VERDİLER -

Nevruz kutlamalarını bahane ederek Kazlıçeşme'ye yürümek isteyen korsan göstericiler, Zeytinburnu'nu savaş alanına çevirdi. Polise taşla saldıran, yollarda çöp konteynerı yakarak barikat kuran grup, çam ağaçlarını da molotof kokteyliyle ateşe verdi.

İstanbul Valiliği'nin hafta sonu için izin vermemesine rağmen, Kazlıçeşme'ye gelmek isteyen yaklaşık bin kişilik grup, Zeytinburnu tren istasyonu civarını savaş alanına çevirdi. Nevruzu bahane ederek toplanan gruplar yüzlerini kapatarak terör örgütü lehine sloganlar attı. Otobüs duraklarına zarar veren göstericiler çöp konteynerlarını yakarak sokakları savaş alanına çevirdi. Polis, kendisine taşla ve molotof kokteylleriyle saldıran gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Çam ağaçlarını ateşe verdiler

Zeytinburnu'nun çeşitli bölgelerinde ateş yakan grup, çevredeki ağaçlık alana da saldırdı. Çamlık alana molotof kokteyli atan grup, ağaçları ateşe verdi. Polis olay üzerine gruba müdahale etti.

Göstericilerin uzaklaşması üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri yanan ağaçları söndürme çalışması başlattı. İtfaiye alev alan ağaçları uzun uğraşlar sonucunda söndürebildi.

Polisle grubun arasındaki kovalamaca devam ediyor.

- ZEYTİNBURNU'NDA NEVRUZ PROVOKASYONU BÜYÜYOR -

Zeytinburnu'nda nevruzu bahane ederek eylem yapmak isteyen bir gruba, mahalle sakini oldukları ileri sürülen başka bir grup tepki gösterdi. Karşıt gruplar arasında çıkan arbedeye çevik kuvvet polisi müdahale etti. Yaşanan arbedede 2 eylemcinin yaralandığı görüldü.

Çırpıcı Mahallesi'nde bir araya gelen grup, burada nevruzu kutlamak istedi. Ateş yakan gruba mahalle sakini olduğu iddia edilen başka bir grup karşı çıktı. Bu nedenli karşıt gruplar arasında kavga çıktı. Taşlı sopalı kavga çevik kuvvet polisi bölgeye gelene kadan sürdü. Nevruzu kutlamak isteyenler, diğer grup tarafından ara sokaklarda kovalandı. Arbedede yaralanan 2 kişi çevik kuvvet polisine teslim edildi.

Mahalledeki gerginlik sürüyor.

- BDP'LİLERİN VE MİLLETVEKİLLERİN BULUNDUĞU GRUP DAĞILDI -

Kazlıçeşme Meydanı'nda Nevruz kutlaması yapmak isteyen BDP Genel Başkan Yardımcıları Gültan Kışanak, Filiz Koçari ve BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile bazı milletvekillerinin de aralarında bulunduğu grup polisin müdahalesiyle dağıldı.

Kazlıçeşme Meydanı yakınına Yedikule tarafından gelen grubun önü, cadde üzerinde barikat kuran emniyet görevlilerince kesildi.

Burada BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, emniyet yetkililerine Kazlıçeşme Meydanı'na gruplarla girerek basın açıklaması yapmak istediklerini söyledi.

Emniyet yetkililerinin milletvekillerinin alana girebileceğini, gruplara müsade edilmeyeceğini söylemesi üzerine Kışanak, bulundukları noktada basın açıklaması yapmak istediklerini, çeşitli cadde ve sokakta toplanan arkadaşlarının da buraya gelmesine müsaade edilmesini talep ettiklerini anlattı.

Kışanak, Diyarbakır'da kutlamaya izin verildiğini iddia ederek, İstanbul'da da aynı uygulamayı beklediklerini söyledi.

Emniyet yetkilileri ise diğer noktalarda toplanan grupların buraya gelmesine izin verilmeyeceğini kaydettiler. Yetkililer, grubun dağılmaması halinde müdahale edileceğini de ifade ettiler.

Grubun, diğer grupların bu noktaya gelmesinde ısrarı üzerine emniyet kuvvetleri, panzerle tazyikli su sıkarak ve biber gazı kullanarak, Kışanak, BDP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Koçari ile BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, BDP İstanbul milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Sebahat Tuncel, BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanı Rıdvan Turan'ın da aralarında bulunduğu gruba müdahale etti.

Grubun dağılışı sırasında bir kişi denize atladı. Milletvekili Sakık'ın da sahile gelerek denizden çıkmasını istediği gösterici, gözaltına alınmaması halinde çıkabileceğini söyledi. Emniyet güçlerinin de gözaltına almayacağını söylediği gösterici, denizden çıktıktan sonra basın mensuplarına taş atarken, elinde bir de bıçak olduğu görüldü. Bu gösterici daha sonra diğer grupların arasına girerek kaçtı.

-Diğer toplanmalar-

Sahil Kenedy Caddesi'nde Bakırköy yönünden gelen eylemciler, Zeytinburnu kavşağında güvenlik önlemi alan polise taşla saldırdı. Emniyet güçleri olay yerinden ayrılmak zorunda kaldı.

Eminönü yönünden gelen kalabalık bir grup da otobüs duraklarının camlarını kırarak zarar verdi. Diğer grupla birleşen gruba, çevik kuvvet ekiplerince biber gazı sıkılarak müdahale edildi.

Bu arada, Topkapı, Edirnekapı metrobüs ve tramvay duraklarında toplanan bazı gruplar da polise taş attı. Bu gruplar da emniyet güçlerinin müdahalesiyle dağıldı. Metrobüs, tramvay ve otobüs duraklarına hasar verildiği görüldü.

- DİYARBAKIR -

EL YAPIMI BOMBA, MOLOTOFKOKTEYL VE TAŞLARLA POLİSE SALDIRDILAR: 1'İ POLİS 2 KİŞİ YARALANDI

Diyarbakır'da aralarında BDP milletvekillerinin de bulunduğu gruplar, Bağlar İlçesi'ndeki Nevruz alanına girdi. 1'i polis 2 kişiyi yaralayan ve 10 aracı yakan gruba polis müdahale etti.

Nevruz Komitesi'nin kutlamayı bugün yapmak için yaptığı başvurunun Valilikçe onaylanmamasına rağmen sabah saatlerinden itibaren kentin çeşitli noktalarında toplanan gruplar, Bağlar İlçesi'ndeki Nevruz alanına yürüyüşe geçti.

Bağlar Kuruçeşme'de göstericiler polise, el yapımı bomba, molotofkokteyl ve taşlarla saldırdı. Saldırıda bir polis memurunun kolu kırıldı. Şanlıurfa yolunda başına taş isabet eden yaşlı bir vatandaş da yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Otobüsle BDP İl Başkanlığı binasından alana gitmek isteyen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile milletvekilleri Altan Tan, Leyla Zana, Hasip Kaplan, Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata, Kuruçeşme'de polisler tarafından durduruldu. Burada polisle görüşme yapan milletvekillerinden Altan Tan ile emniyet yetkilileri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Daha sonra milletvekillerinin de içinde bulunduğu grup, polis barikatını aşarak alana girerken başka gruplar da ara yollardan alana girdi. Nevruz alanında önceden kurulan 9'u seyyar baz istasyonu olmak üzere 10 araç, alandakilerce yakıldı. İtfaiye ve polisin müdahalesine rağmen araçlar tamamen yandı. Alana giren gruplara helikopter ve tomalardan biber gazı ve suyla müdahale edildi.

Öte yandan Şanlıurfa yolu Yenihal Kavşağı'ndaki bir alışveriş merkezine yapılan saldırıda, işyerinde maddi hasar meydana geldi.

İzinsiz gösteride çevreye zarar veren ve polise taşlı sopalı saldırıda bulunan çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Nevruz alanındaki kalabalığa yönelik BDP otobüsünden müzik yayını yapılıyor.

DİYARBAKIR'DA NEVRUZ ALANINDAKİ ARAÇLARI ATEŞE VERDİLER

BDP'nin, 21 Mart'ta kutlanması gereken nevruzu Diyarbakır Valiliği'nin izin vermemesine rağmen kutlama ısrarı yüzünden olaylar çıktı. Vatandaşlara hizmet vermek için sabahın erken saatlerinde alana kurulan bir GSM şirketine ait seyyar araç ile bir canlı yayın aracı ateşe verildi.

Diyarbakır'da sabah saatlerinden itibaren yasa dışı kutlamanın yapılacağı Nevruz Parkı'na giden yolları kapatan güvenlik güçleri, gelen vatandaşları geri çevirdi. BDP'nin Diyarbakır İl Başkanlığı ile Bağlar ve Kayapınar ilçe başkanlıkları önünde bir araya gelen kalabalık, yapılan uyarıya rağmen dağılmayınca polis müdahale etti. Şehrin birçok yerinde bir araya gelen 100- 500 kişilik gruplar polise taş ve molotof attı. Olaylar en çok Bağlar ilçesinde nevruzun kutlanması planlanan Bağcılar Mahallesi'nde yaşandı. Nevruz alanına giremeyen gruplar bir araya gelerek güvenlik şeridini aşmak istedi. Buna izin vermeyen polis, gruplara müdahale etti.

BDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişilik grup ise BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da içinde olduğu parti otobüsüyle yürümek istedi. Ancak polis izin vermedi. Polisin uyarısına rağmen dağılmayan kalabalığa burada da müdahale edildi.

Araçları ateşe verdiler

Alınan tüm önlemlere rağmen kutlamaların yapılacağı nevruz alanına giren yaklaşık 3 bin kişilik grup, burada bulunan GSM şirketlerine ait seyyar şebeke araçları ile bir canlı yayın aracını ateşe verdi. Görgü tanıkları araca molotof ya da ses bombası atıldığını dile getirdi.

Araçların yandığı sırada panzerle alana gelen Diyarbakır polisi vatandaşları, "Sevgili Diyarbakırlılar, araç patlayabilir, lütfen uzak durun" şeklinde uyardı. Polisin anonsu üzerine yangını söndürmek içen nevruz alanına gelen itfaiyeye de taşlı saldırı düzenlenmesi üzerine araç geri dönmek zorunda kaldı.

BDP, 'nevruza izin verildi' diyerek halkı alana yönlendirdi

Bu arada polisin müdahalesi üzerine sakinleşen Diyarbakır'daki hava bir anda tersine döndü. BDP'nin 'Nevruz'a izin verildi, kutlamalar serbest' şeklinde halka bilgi vermesi üzerine binlerce kişi ikinci kez nevruz alanına doğru yürüdü. Polisin müdahalesine rağmen dağıtılamayan gruplardan bir kısmı alana girmeyi başardı. Alana doğru binlerce kişinin akın etmesi üzerine Diyarbakır polisi, sabah aldığı güvenlik çemberini yaklaşık bir kilometre geri çekmek zorunda kaldı. Nevruz alanında yüzü kapalı yüzlerce kişinin olması nedeniyle alandan ayrılan güvenlik güçleri grubu dağıtmak için helikopterden gaz bombası attı.

AA - CHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber