TEİS: SGK, sağlık hizmeti alan yatılı öğrenciden de para istiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2012 12:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ?Özel hastanelerdeki katılım payını arttıran SGK, yaklaşık dört aydır daha önce ilacını parasız alabilen yatılı öğrencilere de parayla sağlık ve ilaç hizmeti veriyor.? dedi.

Nurten Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Ocak tarihinden itibaren, sağlık yardımları öğrenim gördükleri okullarınca karşılanan polis koleji, askeri liseler ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında parasız yatılı veya burslu okuyan çocukların sağlık, ilaç ve tedavi hizmetlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)'na devredildiğini hatırlattı.

Saydan, ?Devir işlemi ile yatılı okuyan öğrenciler daha önce öğrenim gördükleri okullarınca karşılanan muayene katılım payı ve ilaç katılım payını kendileri ödeyecekler. Üstelik ilgili birim duyuruyu 17 Ocak tarihinde yaptığı için bu 17 gün içerisinde reçete karşılayan eczacılar da mağdur edildi.? dedi.

TEİS olarak, 1 Ocak tarihinden bu yana öğrencilerin ve eczacıların mağduriyetlerinin giderilmesi için kuruma yazılı müracaatlarda bulunduklarını ancak bir yanıt alamadıklarını belirten Saydan: "SGK'nın parasız sağlık hizmeti sözleri sadece lafta kalmıştır. Özel hastanelerdeki katılım payını arttıran SGK, yaklaşık dört aydır daha önce ilacını parasız alabilen yatılı öğrencilere de parayla sağlık ve ilaç hizmeti veriyor. Öğrencilerimiz parasız ilaçlarına ulaşamıyor, eczacılarımız 17 günlük ilaç paralarını alamıyorlar. Bu en hafif tabiri ile geleceğimizin teminatı gençlerimize yapılan bir ayıptır, SGK derhal bu ayıbı gidermelidir." diye konuştu.

Özel hastanelerde hastadan alınan payın yüzde 90'lara çıktığını hatırlatan Saydan, şunları kaydetti: ?Vatandaşa ?paran varsa özele git' deniyor. Bu kesinlikle kabul edilemez bir durumdur. Parasız sağlık hizmetinin sadece lafta kaldığı son dönemde bir diğer mağduriyeti ise polis koleji, askeri liseler ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı yatılı okuyan öğrencilerimiz yaşıyor. 1 Ocak tarihine kadar bu öğrencilerimiz ilaç katılım payı, muayene katılım payı ödemeden ilaçlarını alıp tedavi olabiliyorlardı. Ama SGK'ya devir olunca, yatılı öğrencilerin nereden para bulacağını düşünemeyen SGK gerekli mevzuat değişikliğini yapmadığı için, yatılı öğrenciler muayene ve ilaç katılım payı ücreti ödemek zorunda bırakıldı.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber