Denetimli Serbestlik Yasa Tasarısı Adalet Komisyonu'nda kabul edildi

Haber Giriş : 22 Mart 2012 16:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Adalet Komisyonu, koşullu salıverilmesine 1 yıl ve daha az kalan hükümlülerin, cezalarının bir kısmını dışarıda geçirebilmesine imkan tanıyan tasarıyı kabul etti -Denetimli serbestlik kapsamında cezasının infazına karar verilen hükümlü koşullu salıverilme tarihine kadar; kamuya yararlı bir işte ücretsiz olarak çalıştırılabilecek, bir konut veya bölgede denetim ve gözetim altında bulundurulabilecek -Şüpheli, sanık ve hükümlülerin toplum içinde izlenmesi, gözetimi ve denetimi elektronik cihazla da gerçekleştirilebilecek -8 bin 60 kadro ihdas edilecek

TBMM Adalet Komisyonu, koşullu salıverilmesine 1 yıl ve daha az kalan hükümlülerin, cezalarının bir kısmını dışarıda geçirebilmesine imkan tanıyan tasarıyı kabul etti.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile denetimli serbestlik tedbiri kapsamında cezanın infazıyla; hükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamaları, aileleriyle bağlarını sürdürmeleri ve güçlendirmeleri amaçlanıyor.

Açık cezaevinde cezasının son 6 ayını kesintisiz olarak geçiren, çocuk eğitimevinde toplam cezasının 5'te birini tamamlayan koşullu salıverilmesine 1 yıl ve daha az süre kalan iyi halli hükümlüler, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmını denetimli serbestlik tedbiri kapsamında cezaevi dışında geçirebilecek. Buna infaz hakimi karar verilebilecek.

Açık cezaevine ayrılma şartları oluşmasına karşın ayrılamayan veya bu nedenle kapalı cezaevine geri gönderilen iyi halli hükümlüler, açık cezaevine ayrılma şartlarının oluşmasından itibaren en az 6 aylık süre geçerse, diğer şartları da taşımaları halinde bu uygulamadan yararlanabilecek.

Denetimli serbestlik tedbiri kapsamında cezasının infazına karar verilen hükümlü, koşullu salıverilme tarihine kadar; kamuya yararlı bir işte ücretsiz olarak çalıştırılabilecek, bir konut veya bölgede denetim ve gözetim altında bulundurulabilecek, belirlenen yer veya bölgelere gitmeyebilecek, belirlenen programlara katılabilecek. Bu yükümlülüklerinden bir veya birden fazlasına tabi tutulmasına denetimli serbestlik müdürlüğü karar verecek.

Hükümlü; cezaevinden ayrıldıktan sonra, denetimli serbestlik müdürlüğüne 3 gün içinde müracaat etmemesi; yükümlülüklere, hazırlanan denetim ve iyileştirme programına, denetimli serbestlik görevlilerinin bu kapsamdaki uyarı ve önerileriyle, hakkında hazırlanan denetim planına uymamakta ısrar etmesi halinde koşullu salıverilme tarihine kadar olan cezasının infazı için kapalı cezaevine gönderilecek.

-Kapalı ceza infaz kurumuna gönderilme şartları-

Hükümlünün başka bir suçtan dolayı tutuklanması, bu uygulamadan önce işlediği iddia olunan ve cezasının üst sınırı 7 yıldan az olmayan bir suçtan dolayı soruşturmaya tabi tutulması, bu uygulamadan sonra işlediği iddia olunan ve cezasının alt sınırı 1 yıl veya daha fazla olan suçtan dolayı soruşturmaya uğraması halinde, hükümlünün kapalı cezaevine gönderilmesine karar verilecek.

Hükümlünün soruşturma sonunda beraat etmesi, davasının reddi veya düşmesi halinde cezasının infazına, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak devam edilebilecek.

Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle koşullu salıverilmelerine bir yıldan az süre kalan; açık cezaevinde bulunan, kapalı cezaevinden açık cezaevine ayrılma şartlarını taşıyan iyi halli hükümlüler, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmını denetimli serbestlik tedbiri kapsamında çekebilecek.

-8 bin 60 kadro-

Şüpheli, sanık ve hükümlülerin toplum içinde izlenmesi, gözetimi ve denetimi elektronik cihazların kullanılması suretiyle de yerine getirilebilecek.

Denetimli Serbestlik Müdürlüklerine, en az dört yıllık eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilmiş yurtdışındaki üniversitelerden mezun olanlar arasından yazılı ve mülakat sınav sonucuna göre denetimli serbestlik müdür yardımcısı atanacak.

Adalet Bakanlığının boş memur kadrolarından 3 bin 490'ına 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunundaki sınırlamalara tabi olmadan atama yapılabilecek.

Tasarıyla 8 bin 60 kadro ihdas, 140 kadro iptal ediliyor.


DENETİMLİ SERBESLİK KOMİSYONDA

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, açık ceza infaz kurumunda infaz edilecek cezanın son bir yılının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle toplum içerisinde infaz edileceği yeni bir infaz yöntemi öngörüldüğünü belirterek, bu konudaki düzenlemenin bir af olmadığını ve mahkemelere de yeni bir iş yükü getirmeyeceğini söyledi.

TBMM Adalet Komisyonu, açık ceza infaz kurumunda geçirilen sürenin son bin yılının, denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle dışarıda infaz edilmesini getiren, 'Ceza ve güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüşüyor.

Tasarıya ilişkin komisyonda bir sunum yapan Bakan Ergin, denetimli serbestliğin çağdaş ceza infaz sistemi olarak değerlendirildiğini belirterek, "2006-2011 yılları arasında mahkemeler tarafından toplam 436 bin 150 şüpheli, sanık ve hükümlünün toplum içerisinde denetim ve takiplerine dönük verilen kararlar denetimli serbestlik müdürlüklerine gönderilmiştir. Bugün itibarıyla 108 bin 957 şüpheli, sanık ve hükümlü hakkında denetimli serbestlik yöntemiyle mahkeme kararlarının infazı devam etmektedir" dedi.

Mevcut ceza infaz sisteminde hapis cezalarının infazının, kapalı ceza infaz kurumu, açık ceza infaz kurumu, şartlı salıverilme ve cezanın tamamlanması aşamalarından oluştuğunu ifade eden Bakan Ergin, hükümlülerin kapalı ceza infaz kurumunda belli bir süre kaldıktan sonra idari bir kararla açık ceza infaz kurumuna ayrıldığını, buradan ise hakim kararı ile şartlı salıverildiğini anlattı.

Hapis cezalarının toplam süresinin üçte ikisini ceza infaz kurumunda geçirdikten sonra şartlı salıverilerek kalan sürenin toplum içinde infaz eden hükümlülerin topluma uyum sağlamada zorlanabildiklerini belirten Bakan Ergin, hükümlülerin önceki suç ortamından uzaklaşamadığı için tekrar suç işleyebildiklerini ve hapsetmenin özel önleme amacının çoğu zaman gerçekleşemediğini kaydetti. Bu nedenlerle ve kişinin hapsedilmesinden beklenen faydanın sağlanması bakımından açık ceza infaz kurumu aşamasından sonra

gelmek üzere, hükümlünün iyileştirilmesine, kendisinin de aktif olarak katıldığı, toplum izinde uygulanacak gerekli tedbirlerle hükümlüyü topluma kazandırmayı hedefleyen ve toplumun de sürece dahil olacağı bin infaz sistemine ihtiyaç duyulduğunu belirten Ergin, şöyle devam etti:

"Bu tasarı kural olarak açık ceza infaz kurumu aşamasından gelmek üzere, açık ceza infaz kurumunda infaz edilecek cezanın son bir yılının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle toplum içerisinde infaz edileceği yeni bir infaz yöntemi öngörmektedir. Bu kapsamda hükümlülerin süresi, yasala göre belirlenen koşullu salıverilmeleri beklenmeden ve koşullu salıverilmelerine hazırlanmaları bakımından denetimli serbestlik ve yardım merkezi şube müdürlüklerinin denetim ve takibinde belirlenen

yükümlülüklere tabi olarak kontrolü bir şekilde topluma bırakılmaları amaçlanmaktadır. Hükümlüler bu suretle denetimli serbestlik uzmanları tarafından eğitim ve iyileştirme programlarına alınacaklardır. Denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle cezasının toplum içerisinde infazına karar verilen hükümlüler hakkında tedbir olarak; kamuya yararlı bir işte ücretsiz olarak çalıştırılma, bir konut veya bölgede denetim ve gözetim altında bulundurulma, belirlenen yer veya bölgelere gitmeme,

belirlenen programlara katılma yükümlülüklerinden bir veya birden fazlasına karar verilebilecektir."

"AF DEĞİL"

Bakan Ergin, açık ceza infaz kurumunda altı ayını kesintisiz olarak iyi halli olarak geçiren ve koşullu salıverilme tarihine bir yıl ve daha az süre kalan hükümlülerin de bu düzenlemeden yararlanabileceklerini belirterek, kararın infaz hakimi tarafından verileceğini söyledi. Yapılan düzenlemenin hükümlünün mahkum olduğu ceza süresinde bir değişikliğe neden olmayacağını vurgulayan Ergin, "Koşullu salıverme tarihi değişmeyecektir. Bu düzenleme bir af değildir. Düzenleme, mahkemelere yeni bir görev de

yüklememektedir. Dosyalar yeniden ele alınmayacaktır. Ayrıca geçici madde ile bir defaya mahsus olmak üzere kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve açığa ayrılma hakkı olmasına rağmen kapasite yetersizliği nedeniyle, sağlık durumu nedeniyle ya da talep etmeme gibi nedenlere bağlı olarak açığa ayrılamamış olan hükümlüler ile açık ceza kurumunda bulunan ve şartlı salıverilmesine bir yıl ve daha az süre kalan iyi halli hükümlüler de bu düzenlemeden bir defaya mahsus yararlanabileceklerdir" diye konuştu.

AA - İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber