Öğretmenlere AB kılavuzu

Haber Giriş : 26 Mayıs 2005 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB-Türkiye İşbirliği Derneği (TURKAB), Avrupa Birliği hakkında öğretmenlerin yeterli bilgiye sahip olması için "Öğretmenler için AB Kılavuzu" hazırladı. TURKAP tarafından hazırlanan kılavuzda, Avrupa Birliği'nin yönetim yapısından, hukuki alt yapısına, değerleri ve ilkelerine kadar çeşitli konular ayrıntılı biçimde işlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, hizmet içi kurslarında kullanılmak üzere TURKAP tarafından hazırlanan kılavuzda, Avrupa Birliği'nin yönetim yapısından, hukuki alt yapısına, değerleri ve ilkelerine kadar çeşitli konular ayrıntılı biçimde işlendi.

Üyelik sürecinde AB müktesebatına uyum açısından müzakere edilecek 31 başlığın da yer aldığı kılavuzun sunuş yazısını kaleme alan Dernek Başkanı Erdal Kabatepe, Türkiye'nin AB'ye yolculuk zamanının geldiği, üyelik yönünde büyük destek bulunmasına karşın Birliğe ilişkin yeterince bilgi sahibi olunmaması gözönüne alınarak bu kılavuzun hazırlandığını kaydetti.

Karatepe, kılavuzla amaçlarının öğretmenlerin AB konusunda doğruları, gerçekleri yansız bir şekilde öğrenmelerini sağlamak olduğunu vurguladı.

ÇELİK'İN ÖNSÖZÜ

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kılavuza yazdığı önsözde, Türkiye'nin AB macerasının 1950'li yılların sonunda başladığını anımsatarak, 1959'da temelleri atılan bu ilişkinin 3 Ekim 2005 tarihinde başlayacak müzakerelerle yeni bir boyut kazanacağını ifade etti.

AB'ye üyeliğin bir devlet politikası olduğunu kaydeden Çelik, Türkiye'nin "Kalkınma Planlarında", AB'ye sunulan "Ulusal Programlarında" ve hükemetin Acil Eylem Planı'nda eğitim kalitesinin artırılması, dünya standartlarının yakalanmasının başlıca hedef olduğunu belirtti.

"Türkiye'nin, eğitim alanında AB sürecinin dışında kalması söz konusu değildir" diyen Çelik, Birliğe girişin eğitim sistemini olumlu yönde etkileyeceğinin kesin olduğunu ifade etti. Yurttaşların büyük çoğunluğunun AB'ye üyeliği desteklediğini, ancak küçük de olsa bir grubun bu sürece karşı çıktığına belirterek, bu tartışmalara karşın Birliğin tanınması ve bilinmesi gerektiğini vurguladı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber