Yoğunluk var diye zabıt katibine yıllık izin kullandırılmaması

Tüm Devlet memurlarının olduğu gibi 657'e tabi zabıt katiplerinin de yıllık izinleri hakkında, Kanunun 103. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda kullanılabilmektedir. Ancak bazı adli kurumlarda, yılın tüm dönemlerinde yoğunluk olduğu gerekçesiyle yıllık izin kullandırılmaması şeklindeki bir uygulama yapılmakta olup, bu uygulama doğru değildir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Mart 2012 09:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet personeli olarak görevlerini idame eden Zabıt Katibi, Mübaşir ve Yazı İşleri Müdürlerinin, yasal hakları olan yıllık izinlerini kullanmaları beraber çalıştığı hakim veya savcının inisiyatifindedir.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102 inci maddesi yılık izinlerin süresini düzenlemiş, 103 üncü maddesi ise yıllık izinlerin nasıl kullanacağını düzenlemiştir.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 102 inci ve 103 üncü maddelerinden de anlaşılacağı üzere, memurun yıllık iznini amirinin uygun göreceği zamanda kullanılacağı hususunu açıklamıştır.

Ancak, hakim ve savcı dışında kalan adalet personeli yıllık iznin kullanımı konusunda haksız uygulamalara muhatap olmaktadır. Yıllık izinler memurun yasal hakkı olmasına rağmen, bu izin, amir konumunda bulunan bazı hakim veya savcılar tarafından kullandırılmamaktadır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 103.maddesi şu şekildedir:

YILLIK İZİNLERİN KULLANILIŞI:
Madde 103 - Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izliyen iki yılın izni bir arada verilebilir. (Değişik cümle: 06/07/1995 - KHK - 562/2 md.) Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.
Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verilir.

Yukarıda izah ettiğimiz 657 Sayılı Kanunu'un 102 ve 103 üncü maddelerinden de anlaşılacağı üzere, işlerin müsait olduğu durumlarda amir konumunda bulunan kişiler personele yıllık izinlerin kullanılması konusunda izin verebilir; peki işlerin müsait olmaması o personelin yıllık iznini kullanmasına engel mi olmaktadır? Yani, adliye personelinin çalıştığı birimin işi çok yoğun ise tabiri caiz ise adliye personeli başını kaşıyacak vakit bulamıyor ise, yasal hakkı olan yıllık iznini kullanmasına çalıştığı birimin işlerinin yoğun olması engel olur mu? Veya adliye personelinin yıllık izninin kullanımı, çalıştığı birimin işlerinin hiçbir şekilde yoğun olmaması ile mi alakalıdır?

Bazı mahkemelerde, çok yoğunluk var diye zabıt katibine hiç yıllık izin kullandırılmamaktadırki, bu doğru bir uygulama değildir.

657 sayılı Kanunun 10. maddesinde

"Amir, maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik içinde davranır. Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır"

hükmü 17. maddesinde ise

"Devlet memurları, bu kanun ve bu kanuna dayanılarak yayınlanan tüzük ve yönetmeliklere göre tayin ve tesbit olunup yürürlükte bulunan hükümlerin kendileri hakkında aynen uygulanmasını istemek hakkına sahiptirler"

hükmü yer almaktadır.

Bu iki hükmü beraber düşündüğümüzde, gerekli tedbirleri alarak, Devlet memuruna yıllık izin kullandırılması konusunda hakim ve savcıların sorumluluğu olduğunu söyleyebiliriz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber