TODAİE'deki Yüksek Lisans Eğitimine Katılanların Geçici Görev Gündeliği

Her yıl, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünün açtığı kamu yönetimi yüksek lisans programı katılmaya hak kazanan memurlar olmakta ve bu memurların bir kısmı ise programa Ankara dışından katılmaktadır. Programa katılmaya hak kazanan memurlara 6245 sayılı Harcırah Kanununun 37'inci maddesine göre geçici görev gündeliği verilmektedir. Ancak geçici görev gündeliği aynı Kanunun 42'inci maddesinde sayılan sınırlamalara tabidir. Devamı için tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Mayıs 2005 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtiçi ve yurtdışındaki kurslara katılanlara verilecek gündelik hususu 6245 sayılı Harcırah Kanunun 37'nci maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu maddenin ilk fıkrasında konuya ilişkin olarak "Mesleki bilgilerini artırmak amacıyla memuriyet mahalli dışında açılan kurs veya okullara gönderilenlere, bu Kanuna göre geçici görev gündeliği verilir." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, memur ve hizmetlilere geçici görev harcırahı olarak yol masrafı ile yevmiye verilir. Yevmiye miktarı her yıl bütçe kanunu ile belirlenmektedir. 2005 yılı gündelik miktarlarını görmek için tıklayınız.

Ancak, geçici görev gündeliklerinin verilmesine ilişkin bir süre sınırı bulunmaktadır. Bu süre sınırı Harcırah Kanununun 42'inci maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu madde şu şekildedir:

"Geçici bir görev ile başka bir yere gönderilenlere, görev mahalline varış tarihinden itibaren bu Kanuna göre verilen gündelikler:
a. Yurtiçinde bir yıllık dönem zarfında aynı yerde, aynı iş için ve aynı şahsa 180 günden fazla verilemez. İlk 90 gün için tam, takibeden 90 gün için 2/3 oranında ödenir.
b. Yurtdışında ilk 180 gün tam ve müteakip günler için 2/3 oranında ödenir.
Geçici görevlendirmelerde meydana gelecek ara vermeler bu müddetleri veya gündelik miktarını artırmaya neden olamaz.
(Değişik: 16/6/1983 - 2851/3 md.) Gündelikleri 33 üncü maddenin (b) fıkrasına göre tespit edilenlerle, 50 nci maddede sayılanlar etüd ve inşaat maksadıyla arazi üzerinde bilfiil çalışan yüksek mühendis, mühendis, jeolog, fen memuru, desinatör, topograf ve bunlarla birlikte çalışmaları zorunlu bulunan diğer memur ve hizmetliler; Hükümeti temsilen uluslararası konferanslara katılanlar; 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanununun 26 ncı maddesinin (b) bendindeki personelden sıkıyönetim süresince memuriyet mahalli dışında geçici olarak görevlendirilenler ile bunlardan sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirilenler (Bu mahkemelerin görevleri sona erinceye kadar) ve sıkıyönetim mahkemelerince verilmiş bulunan kararlara ilişkin olarak kanunları uyarınca Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, Daireler ve Başsavcılığında görevlendirilecek tetkik hakimi, Cumhuriyet savcısı ve savcı yardımcılarından (Bu görevleri sona erinceye kadar) hakkında bu madde hükmü uygulanmaz."

Bu maddeye göre aynı iş için ve aynı şahsa ilk 90 gün için tam, takibeden 90 gün için ise 2/3 oranında gündelik verilmektedir. Bundan istisna olanlar ise maddenin son fıkrasında tek tek sayılmıştır. Son fıkrada 37'nci maddede sayılmamıştır. Bu nedenle 37'nci maddeye göre harcırah ödemesi yapılanların gündelikleri ilk 90 gün için tam, takibeden 90 gün için ise 2/3 oranında ödenecektir.


Bu konuya ilişkin olarak Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün Adalet Bakanlığına yazdığı resmi yazı aşağıda yer almaktadır.

T.C.
ADALET BAKANLIĞINA

İlgi: a) ..
b) ....

Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünün açtığı kamu yönetimi yüksek lisans programına katılmaya hak kazanan hakim ve savcılara geçici görev yolluğu ödenmesi ilgi (a) yazımız ile uygun görülmüş ancak ilgi (b) yazınızdan ise söz konusu gündeliklerin 6245 sayılı Harcırah Kanununun 42 nci maddesinde öngörülen kısıtlamalara tabi tutulup tutulmayacağı hususunda tereddüde düşüldüğü anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 6245 sayılı Kanunun "Geçici görev gündeliğinin verilebileceği azami süre" başlıklı 42 nci maddesinde;

"Geçici bir görev ile başka bir yere gönderilenlere, görev mahalline varış tarihinden itibaren bu Kanuna göre verilen gündelikler:
a. Yurtiçinde bir yıllık dönem zarfında aynı yerde, aynı iş için ve aynı şahsa 180 günden fazla verilemez. İlk 90 gün için tam, takibeden 90 gün için 2/3 oranında ödenir.
b. Yurtdışında ilk 180 gün tam ve müteakip günler için 2/3 oranında ödenir.
Geçici görevlendirmelerde meydana gelecek ara vermeler bu müddetleri veya gündelik miktarını artırmaya neden olamaz.
(Değişik: 16/6/1983 - 2851/3 md.) Gündelikleri 33 üncü maddenin (b) fıkrasına göre tespit edilenlerle, 50 nci maddede sayılanlar etüd ve inşaat maksadıyla arazi üzerinde bilfiil çalışan yüksek mühendis, mühendis, jeolog, fen memuru, desinatör, topograf ve bunlarla birlikte çalışmaları zorunlu bulunan diğer memur ve hizmetliler; Hükümeti temsilen uluslararası konferanslara katılanlar; 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanununun 26 ncı maddesinin (b) bendindeki personelden sıkıyönetim süresince memuriyet mahalli dışında geçici olarak görevlendirilenler ile bunlardan sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirilenler (Bu mahkemelerin görevleri sona erinceye kadar) ve sıkıyönetim mahkemelerince verilmiş bulunan kararlara ilişkin olarak kanunları uyarınca Askeri Yargıtay Daireler Kurulu, Daireler ve Başsavcılığında görevlendirilecek tetkik hakimi, Cumhuriyet savcısı ve savcı yardımcılarından (Bu görevleri sona erinceye kadar) hakkında bu madde hükmü uygulanmaz." hükmü yer almaktadır.

Maddede, söz konusu sınırlamalardan muaf tutulanlar son paragrafta sayılarak belirtildiği halde, 37 nci madde bu istisnalar arasında sayılmamıştır.

Bu nedenle, anılan Enstitüye katılan personele 6245 sayılı Harcırah Kanununun 42 nci maddesinde öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde geçici görev yolluğu ödenmesi gerekmektedir.

Bilgilerinizi arz ederim.

Bakan a.
..
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdür Yardımcısı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber