Milli Kütüphaneye neden halk üye olamıyor?

Kaynak : Milli Gazete
Haber Giriş : 28 Mart 2012 18:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

48'inci Kütüphane Haftası'nın kutlandığı şu günlerde Milli Kütüphane'ye üye olmaya giden vatandaşların eğitimlerinin yetersizliği ve üyelik şartlarını taşımadığından dolayı kuruma üye olamadıkları ortaya çıktı.

Ahmet Açıkay - Ankara

1950 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde ulusal bir bütünlük oluşturması maksadıyla tarihi ve yeni kitapların arşivlenmesi için kurulan Milli Kütüphane'de yıllardır süre gelen bir uygulama herkesi şaşırttı.

Kurumun yönetmeliğine göre üniversite mezunu başta olmak üzere bir dizi şartı taşıyanlar kuruma üyelik başvurusu yapabilirken vatandaşın ise kuruma üyelik başvurusu dahi yapamadığı ortaya çıktı.

Türkiye'nin en köklü kütüphanesi olan ve devletin birçok tarihi vesikası başta olmak üzere yüz binlerce kitabın ve araştırmanın yer aldığı Milli Kütüphane'ye vatandaşın kütüphaneden yararlanmak için üye olamadığı ortaya çıktı. 48'inci Kütüphane Haftası'nın kutlandığı şu günlerde böyle bir olayın ortaya çıkması herkesi şaşırttı. 6 Ekim 2010 tarih ve 27721 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Kütüphane Hizmetlerinden Yararlanılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği'nin 5'inci Maddesi'ne göre üyelik başvurusunda bulunacaklara ilişkin bilgiler herkesi hayrete düşürdü.

YÖNETMELİKTE BİR DİZİ ÜYELİK ŞARTI ARANIYOR

Yönetmelikteki bilgilere göre 'Akademisyenler, kamu çalışanları ve emeklileri, bir meslek odası veya baroya kayıtlı meslek sahipleri, yazılı ve görsel basın mensupları, üniversite ve yüksekokul öğrencileri veya mezunları, öğrenim durumuna bakılmaksızın görme özürlü kullanıcılar ve yabancı uyruklu araştırmacılar üye olabilirler' ifadesi yer alıyor. Yönetmelikteki bu maddeye göre ise bu şartları taşımayan hiç kimse kütüphaneye üye olamıyor. Bu şekilde üyelik için sınırlamalar getiren Milli Kütüphane'nin internet sayfası olan mkutup.gov.tr adresine giren kullanıcılar da '48'inci Kütüphane Haftası Kutlu Olsun' bilgisi ile karşılaşmaları ise dikkat çekti.

ANAYASAYA GÖRE HERKES EŞİT AMA!

Milli Kütüphane'nin 2010 yılında yayınlanan 27721 sayılı Milli Kütüphane Hizmetlerinden Yararlanılmasında Uygulanacak Usül ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in 5'inci maddesinde yer alan üyelik şartlarına göre lise, ortaokul mezunu ve normal vatandaşın kuruma üye olamayacağı yer alıyor. Kuruma üye olmaya giden vatandaşın eğitimin yetersizliği yüzünden üye olamaması hem yasalara hem de anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu kaydediliyor. Kuruma üye olmaya giden lise mezunu bir vatandaş, kurumun kütüphanesinden faydalanabilmesi için önüne bazı şartlar konulduğunu kaydetti. Üyelik şartları arasında lise mezunlarının yer almadığını üzülerek öğrendiğini kaydeden vatandaş, bunun anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyleyerek sorunun çözülmesini beklediklerini söyledi.

BAKANLIK NE YAPACAK?

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yer alan Milli Kütüphane'de bundan sonra ise bakanlığın nasıl bir yol izleyeceği ise merak ediliyor. Bu konuda bir çalışmanın yapılıp yapılmayacağı yönetmelikte yeni bir düzenlemeyle herkesin üyelik başvurusunda bulunacağı günleri ise vatandaşlar meraklı gözlerle bekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber