Nafaka ödemeyene hapis

Haber Giriş : 27 Mayıs 2005 07:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni TCK'ya uyumlu hale getirilen İcra ve İflas Yasası'na göre boşandığı eşine mahkemenin kararlaştırdığı nafakayı ödemeyenler 3 ay hapis yatacak. İhalelerde menfaat için başkaları lehine çekilenlere de 1 yıl hapis cezası verilecek.

İCRA ve İflas Yasası'nın, yeni TCK'ya uyumunu öngören yasa önerisi, dün TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Komisyonda bazı değişiklikler yapılarak kabul edilen teklife göre çocuğunu kaçıran ve nafakasını ödemeyenler hapis cezası alacaklar. Yasa şu hükümleri içeriyor:

ÇEKİLENE CEZA Yasaya göre yapılan ihalelerde kendisine veya başkasına vaat olunan veya sağlanan yarar karşılığında artırmadan çekilen ve katılmayanlara 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

ÇOCUK TESLİMİ Çocuk teslimi hakkındaki ilamın veya ara kararın gereğini yerine getirmeyen veya yerine getirilmesini engelleyen kişi, 6 aya kadar tazyik hapsine mahkum edilebilecek. Hapis uygulandıktan sonra hükmün gereği yerine getirilirse kişi tahliye edilecek.

NAFAKA ÖDEMEYENLER Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyenler ise 3 aya kadar tazyik hapsiyle cezalandırılacaklar. Hükmün gereği yerine getirilince kişi tahliye edilecek.

ZAMANAŞIMI Şikayet hakkı, fiilin öğrenildiği tarihten itibaren 3 ay ve her halde fiilin işlendiği tarihten itibaren 1 yıl geçtikten sonra kullanılamayacak. Tazyik veya disiplin hapsine ilişkin zamanaşımı, kararın kesinleştiği tarihten itibaren iki yıl olarak belirlendi.

KASITLI ZARAR Alacaklısını zarara sokmak kastıyla mal kaçırana, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu suç, bilinçli taksirle işlenirse ceza, üçte bir oranında indirilecek.

MENFAAT TEMİNİ İflas ve konkordato işlerinde menfaat temin eden kişilere, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

HİLEYE 1 YIL Konkordatoda veya sermaye şirketleri ile kooperatiflerin uzlaşma yoluyla yeniden yapılandırılmasında yetkili kişileri, hileli tutum ve davranışlarıyla hataya düşürerek kasten zarara neden olan borçlu, ilgili kişinin şikayeti üzerine 6 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber