MEB'den büyük açılımlar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Nisan 2012 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığında inanılması güç bir açılım gerçekleştirilerek aşağıdaki konularda AÇILIM(!) yapıldı. Anayasa değişikliğinin akabinde olağanüstü çalışmaya davet edilecek olan TBMM'de aşağıdaki konularda yasal düzenlemeler yapılacak.

- Boş bulunan tüm kadrolara kadrolu öğretmen atanacak.

- Yönetici görevlendirmelerinde bakan Hüseyin ÇELİK'in yayımladığı 2004/23 no'lu Genelgedeki "Herhangi bir nedenle boşalan eğitim kurumu müdürlüklerine asaleten atama yapılıncaya kadar; öncelikle eğitim kurumlarının müdür başyardımcıları ve müdür yardımcıları ya da daha önce yöneticilik görevinde bulunmuş olan öğretmenler ile yeterliliği bulunan diğer öğretmenler arasından vekâleten görevlendirme yapılabilecektir." hükmü uygulanacak.

- Asil müdür olamayanların şube müdürü olarak görevlendirilmeleri iptal edilecek.

- Görevlendirmeler kısa süreli olacak ve asil atamalar bir an önce yapılacak.

- Şube müdürlüğü sınavı hemen açılacak. (Yani keyfi görevlendirmelere son.)

- Okul Müdürlerinden sonra İlçe ve İl Milli Eğitim müdürleri ve diğer yöneticiler (Şube müdürleri, müdür yardımcıları ?) hemen rotasyona tabii tutulacak.

- 76.maddeye göre yapılan müdür, şube müdürü atamaları iptal edilecek.

- Sözleşmeli öğretmenler koşulsuz ve hemen kadroya alınacak.

- Yapılacak atamalarda zorunlu hizmet hükmüne son verilecek. Tüm kadrolara atama yapılacağından zorunlu hizmet bölgesinde de öğretmen açığı kalmayacak.

- Uzman ve başöğretmenlik sınavı açılmayacak bu kelimeler literatürden çıkarılacak fakat 7 yılını dolduran tüm öğretmenler uzman, 15 yılını dolduranlar ise başöğretmenlik tazminatını alacaklar.

- Uzman öğretmenlik sınavına girip uzman olamayanlara geçmişteki kayıpları da ödenecek.

- SBS kaldırılacak.

- Bir yıl içinde tüm okullar 30 öğrencili sınıflara dönüşecek ve tekli eğitime geçilecek.

- Okullarda spor salonu, resim, müzik ve etkinlik odaları zorunlu olacak.

- Resim, Müzik, Beden eğitimi gibi yeteneğe ve sosyalleşmeye yönelik derslerin saati arttırılacak. Öğrenciler yetenek ve isteklerine güre bu derslerin tamamını ya da bir kısmını seçebilecekler. Bu tür derslere not verilmeyecek.

- Derslerden sonra öğrencilere zorunlu burada görev yapan öğretmenlere haftada 30 saate kadar ilave ek ders ödenecek. Bu saatler de norm kadro hesabında değerlendirilecek.spor ve oyun saatleri ayrılacak ve

- Salon yapılması imkanı bulunmayan okullarda çatıların ses, su ve ısı izolasyonu yapılarak oyun (spor) alanlarına dönüştürülecek.

- Okul öncesi zorunlu olacak ve tüm masraflar devlet tarafından karşılanacak.

- Lise öğrencileri yetenek ve başarılarına göre 2,5 yılda mezun olabilecekler.

- Üniversite kapısındaki yığılmalara ilköğretim ve ortaöğretimdeki bilimsel yönlendirme ve öğrencilerin taleplerine göre son verilecek.

- Teknik lisede okuyan öğrenciler üniversitelerin mühendislik alanlarına girerlerken ilave puan alacaklar.

- Ders kitapları fasikül olarak basılacak ve öğrenciler ağır yük taşımaktan kurtarılacak.

- Bakanlık kadrolarında önemli görevlerde yer alanlar EĞİTİM kökenli kişilerden oluşacak.

- Tüm okullara yeterli ödenek gönderilerek hizmetli, temizlik, tebeşir, fotokopi, bilgisayar? gibi tüm harcamaları bu ödenekten bakanlıkça karşılanacak ve öğretmen ile idarecilerin velilerle karşı karşıya kalmaları, pedagojik olmayan veliden ya da öğrenciden para istenmesine son verilecek.

- Okul onarım ve yapımları yaz tatilinde tamamlanacak.

- Ek dersler yüksek lisanslı öğretmenlere %25 Doktoralı öğretmenlere ise %40 fazla ödenecek.

- Ek dersler her ayın 1. İş günü ödenecek.

- Öğrencinin gelmediği, kar tatili, A virüsü tatili gibi uygulamalarda öğretmenin yaşadığı ek ders mağduriyeti giderilecek.

?

Affınıza sığınarak eğitim adına bazı özlemlerimi (belki de eğitim camiasının büyük bir bölümünün özlemlerini) ele alarak sizlere bugünün anlamına uygun olacağı düşüncesiyle 1 Nisan şakası olarak bu yazıyı ele aldığımı belirtir, gerçekleşmesinin ülkemizde imkansız olduğunu düşünenlerin "Zoru başarırız imkansız zaman alır" şeklindeki çok beğendiğim bir sözü, yaklaşımı hatırlatmak isterim.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

NOT: Bu yazının ilki 2010 yılı 1 Nisanında yayımlanmıştı http://www.memurlar.net/haber/163710/ bu yazıda geçen bazı konuların hayata geçmesi bizleri elbet ki memnun etmiştir. Bunun üzerine bir çok sorunun daha eklendiğini ve eğitim adına hayallerin gerçekleşmediğini görmek ise üzüntü vermiştir. Gelecek yıllarda bu şakaların da gerçek olması ümidiyle?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber