Sınıf öğretmenleri fazlaya çıkacak mı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Nisan 2012 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kesintili 12 yıllık zorunlu eğitim konuşmalarının henüz başladığı ilk günlerde ele aldığımız

4+4 ilköğretim uygulaması, önlem alınmazsa sınıf öğretmenlerini mağdur edecek başlıklı yazıda;

?Bakanlığın aldığı 8 yıllık kesintisiz eğitimin 4+4 şeklinde kesintili olması, ilk 4 yılın İlköğretim birinci kademe, diğer 4 yılın ise ikinci kademe olarak adlandırılması uygulaması ile Sınıf Öğretmenleri mağdur olacaklar.

5 sınıfların sınıf öğretmenleri tarafından okutulmaması anlamı taşıyan bu uygulama ile yaklaşık 50bin civarında (2010-2011'de 52905) 5.Sınıf ikinci kademeye geçmiş olacak. Bu durumda bir çok sınıf öğretmeni norm kadro fazlası durumuna düşebileceği gibi ilk atamada şu an itibariyle bekleyen ve yeni mezun olacaklar ile 20bine yaklaşan öğretmen adayı için de öğretmenlik hayal olacak.

MEB'in bu sorunu aşmak için önlem alması gerekiyor. Bunun için nasıl bir formül geliştirilecek bilmiyoruz fakat bu kadar öğretmen ve adayını mağdur etmek doğru değil.?

Cümleleriyle konuyu ele almıştık.

Bu fazlalığı ilk gündeme getiren biz olduk.

Yasa teklifi üzerine yaptığımız bu değerlendirme sonrasında harekete geçen bakanlık 5 yıllık sınıf öğretmenliği uygulamasından vazgeçmek istememiş. 4 yıldaki ısrarını sürdürmeye devam etmiştir. Kanunun bakanlık yapmamaktadır fakat asıl muhatap bakanlık olduğundan bakanlık ifadesini kullandığımızı da belirtelim.

Bu ısrarın akabinde şu anda var olan ve yukarıda yaklaşık 50 bin olarak verdiğimiz 5.sınıf okutacak öğretmenlerin fazlalığına dikkat çektikten sonra gelen açıklamalarda 13 bin ücretli sınıf öğretmeni olduğunu öğrendik. Yani açığa çıkan öğretmen sayısı yaklaşık 40bin civarında olacak. Bakanlık bu sayıyı eritmek adına 5 yaş grubu öğrencileri de birinci sınıfa almaya karar verdi. 5 yaş grubu öğrencinin okula alınmasının sakıncalarından artık söz etmeye gerek yok. Çünkü defaten dile getirdik konuyu. 5 yaş çocuğu zorunlu eğitime tabi olmalı fakat okul öncesi eğitime tabi olmalıdır diyerek kapatalım konuyu.

Gelelim 40bin öğretmen fazlalığına. Bakanlığın şu anki planı 5 yaş grubunu okula alarak bu yıl birinci sınıfa kaydolacak öğrenci sayısını yaklaşık iki kata yani norm fazlasına düşecek öğretmenleri istihdam edecek sayıya çıkarmak.

Bu mümkün fakat bu durumda da derslik açığı ortaya çıkmaktadır. Yani ilave dersliğe ihtiyaç vardır.

İlave derslik ihtiyacını gidermek adına bakan talimatıyla okullar taranmaya başladı. 32 metrekareden büyük idare odalarını kapatıp sınıfa dönüştürme çabaları başladı. Bu yöntemlerle kazanılacak derslikler artan öğrenciler için kullanılacaktır. Yani sınıf öğretmenlerinin norm fazlasına düşmeleri bir nebze önlenecektir fakat bu durum alım yapılacak öğretmen sayısını da etkileyecektir.

Bunun dışında sınıf öğretmenlerimizin okul öncesi çağdaki çocukların birinci sınıf eğitiminde sorunlar yaşanabilecektir.

Sayın bakan göreve geldikten sonra birkaç kez okul müdür odalarının en güzel odalar olmaması, büyük olmaması söylemleri yapılmıştır. Müdürün devleti ve sayın bakanı temsil ettiği unutulmamalıdır. Hani bir laf var ya balık baştan kokar diye. En güzel olmasın ama en kötü oda müdür odası olursa diğer yerler hakkında neler düşünüleceğini siz düşünün.

Konuya biraz da böyle yaklaşmakta fayda yok mudur?

Konumuz olan sınıf öğretmenlerinin fazlaya çıkması hususuna dönersek, bakanlık alacağı bazı tedbirlerle özellikle de meclise gelen teklifte olmadığı halde son anda yapılan değişiklikle 5 yaş grubunu zorunlu eğitim çağına almakla bu fazlalığı eritecek gibi görülse de derslik ihtiyacının karşılanamadığı durumlarda ikili eğitime geçmek öğretmenin görev yerini değiştirmek gibi uygulamalara da gidilebilecektir.

Liselerin zorunlu hale gelmesiyle artacak öğrenci sayıları ise yine ikili eğitim yada sınıf mevcutlarının kalabalıklaşması olarak yansıyacaktır.

MEB'in sisteme yeni binalar kazandırmaktan ve öğretmen alımından başka bir şansı bulunmamaktadır. Eğer eğitim düşünülüyor, ders boş geçmesin düşünülüyor, sınıf mevcutları düşsün, tüm okullar tam gün eğitim yapsın diye bilimsel gerçekler uygulanmak isteniyorsa..

Saygılarımla?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber