Akdağ: Savcılık soruşturması bitmeden Hacettepe'ye organ nakli ruhsatı yok

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2012 15:56, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, savcılık soruşturması sonuçlanmadan Hacettepe Üniversitesi'ne kompozit doku nakli için yeniden ruhsat verilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Recep Akdağ, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen '5. Sigara ve Sağlık' konulu sempozyuma katıldı.

Sempozyum öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Akdağ, Hacettepe Üniversitesi'ne kompozit doku nakli konusunda tekrar ruhsat verilip verilmeyeceğini değerlendirdi. Savcılık soruşturması sonuçlanmadan bu hususta Hacettepe Üniversitesi'ne kompozit doku nakli için yeniden ruhsat verilmesi söz konusu olmayacağını vurgulayan Akdağ, ?Soruşturmanın sonuçlarının ortaya çıkmasını beklemek zorundayız. İşin kuralları ortaya konmuş durumda. Aslında bilimsel açıdan Türkiye'nin bu noktada geldiği yer ve Sağlık Bakanlığı'nın ortaya koyduğu kurallar manzumesi, başka ülkeler tarafından örnek alınacak kurallar. Başka ülkelerde kuralsızlık var ve tıp fakülteleri ya da bilim adamları biraz daha kendi inisiyatifleri ile bu kararları veriyorlar. Bu kuralları koymasaydık toplumda daha güvensizlik durumu oluşabilirdi. Tekil bir olay, organ nakillerimizle genel seviyemizle ilgili karıştırmamak lazım. Net olarak bu konuda kendi tavrımı ve bakanlığımızın tavrını belli ediyorum. Herhangi bir biçimde kural ihlali yapıldığı için ruhsat iptal edilmiş bir konuda bu tür soruşturmalar tamamlanıncaya kadar başka bir işlem yapılmaz." şeklinde konuştu.

Bu hususta herkesin üzerine düşen en önemli görevin organ nakilleri konusunda bağışçıların bağış yapma arzusunu zayıflatabilecek bir durum içinde olmamak olduğunun altını çizen Sağlık Bakanı Akdağ, organ bağışlarının yalnızca yüz, kol ve bacak nakillerini kapsamadığını, bunlardan çok daha önemlisinin hayati organların nakilleri ile ilgili olduğunu kaydetti. Akdağ, dolayısıyla kol, bacak ve yüz nakillerini tartışırken bağışçıların durumunun dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.

Hacettepe'de yapılan nakillerle ilgili olarak komisyonun bir karar verdiğini hatırlatan Bakan Akdağ, ?Komisyon Hacettepe'nin nakillerinde kurallara uygunsuzluk tespit etti. Böylece Hacettepe'nin kompozit doku nakli dediğimiz lisansı iptal edildi. Hacettepe Üniversitesi köklü bir üniversitedir. Birçok bilimsel çalışmanın gerçekleştiği bu hastanede diğer nakillerimiz başarılı şekilde devam etmektedir." açıklamasında bulundu.

Teftiş Kurulu'nun yaptığı inceleme neticesinde kuralsızlıklar tespit edildiğine dikkat çeken Akdağ, şunları kaydetti: "Dolayısıyla bu hususta artık çok yorum yapmak doğru değil. YÖK'ün ve savcılık soruşturma sonuçlarının beklemek lazım. Bu nakillerde biraz zamana karşı yarış olduğu için merkezi karar verme usulleri uygulanmıyor. Etik ve bilimsel açıdan yapılan işin doğruluğu tespit etmek adına daha önce Sağlık Bakanlığı'nın ortaya koyduğu yönerge ve bu yönergenin belli ettiği kurallar çerçevesinde üniversitemizin bir Bilimsel Komisyon oluşturuluyor ve buna Bilimsel Komisyon karar veriyor. Hacettepe Üniversitesi'nde böyle bir Bilimsel Komisyon oluşturulmuş. Bu komisyonun kol ve bacaklarla ilgili kararları var ya da yüz nakli ile kararları var ya da yok neyse. Soruşturmalar bunları ortaya çıkarmış oluyor, YÖK'ün bu doğrultuda soruşturması devam edecektir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber