TBMM Genel Kurulu'nda koşullu salıvermeyle ilgili tasarı gündemin ön sıralarına alındı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Nisan 2012 17:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulu'nda, koşullu salıverilmesine 1 yıl ve daha az kalan hükümlülerin, cezalarının bir kısmını dışarıda geçirebilmesine imkan tanıyan tasarı ile 80 yıl olan sabıka kaydının arşivde saklama süresinin 15 ve 30 yıla indirilmesini öngören teklif, gündemin ön sıralarına alındı.

CHP, Danışma Kurulu'nda anlaşma sağlanamaması üzerine, demokrasiye karşı yapılan müdahalelerin ve devlet içindeki yasadışı yapıların açığa çıkartılması amacıyla verilen araştırma önergesinin bugün görüşülmesini içeren grup önerisini Genel Kurul'a getirdi.

Öneri lehinde konuşan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, gerçeklerin ortaya çıkartılması ve bundan sonra bu tür olayların olmaması konusunda alınması gereken önlemler için komisyon kurulması talebinin, Meclis'in talebi olması gerektiğini belirterek, ''Çünkü, demokrasiye karşı müdahaleler Meclis'e karşı yapılmıştır'' dedi.

Demokrasiye hukuk dışı yollardan müdahaleyi, sebebi ve sahibi kim olursa olsun asla tasvip etmediklerini ifade eden Şandır, ''Bugün 4 Nisan, 15 yıl önce Türkeş'in Hakka yürüdüğü tarih. Türkeş'i idamla cezalandırmak isteyenler, bugün yargılanıyor. Türkeş'i vatana ihanetle yargılamak isteyenlerin 15 yıl sonra yargının önüne çıkmasını milletin takdirine sunuyorum. Darbeyi yapanlara hakkımızı helal etmiyoruz'' diye konuştu.

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, sedyelerde kimlerin mahkemelere gittiği bilinmesine rağmen, Kenan Evren'in bugünkü davaya getirtilemediğini söyledi.

''Evren imtiyazlı şahıs olma özelliğini koruyor'' diyen Kurt, darbe olaylarını tek tek araştırmak yerine, bütün olarak ele alıp araştırmak gerektiğini anlattı.

Kurt, ''Zihniyeti değiştirmek zorundayız, yoksa Kenan Evren'in yargılanıp yargılanmaması önemli değil. Obama'nın yanında Kürt sorununun çözümüne ilişkin niyet beyanında bulunan Başbakan, bugün bizi vesayet altında kalmakla suçluyor. Obama'nın yanında kendi meselesi ile ilgili konuşmak mı vesayet, yoksa bizim yaptığımız mı-'' dedi.

-Puzzle'ın bütün resimleri-

AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı ise darbelerin araştırılması için, puzzle'ın bütün resimlerini masanın üzerine koyup öyle hesaplaşmak gerektiğini söyledi.

''1 Mayıs Taksim olayı, o puzzle'ın bir resmidir'' diyen Bostancı, şöyle konuştu:

''18-19 yaşındaki o genç bedenleri morglardan kaldırmış, orada bekleyen insanların sessizliğini, öfkesini yaşamış birisiyim. Ağabeyim Yaşar Bostancı'nın cenazesini morgdan kaldırmış birisiyim. Bütün bu resimleri ortaya koyup ona göre konuşmamız gerekiyor.

1 yıl Mamak'ta yatmış birisi olarak, solcularla sağcıların birbirlerine düşman olmaları için çok nedenleri vardı ancak hısımlık etmek için de çok nedenlerimiz vardı. Hasımlık ile hısımlık arasındaki o çok ince çizgiyi bugün aşabiliriz. 12 Eylül bu milletin önünde bir engeldi. Biz şimdi elbirliğiyle bu engelden, uzak ufuklara gidilebilecek bir yol çıkartabiliriz.''

Görüşmelerden sonra yapılan oylamada CHP'nin önerisi kabul edilmedi.

-AK Parti'nin önerisi-

AK Parti de koşullu salıverilmesine 1 yıl ve daha az kalan hükümlülerin, cezalarının bir kısmını dışarıda geçirebilmesine imkan tanıyan tasarı ile sabıka kayıtlarının kaymakamlıklarca verilmesini; 80 yıl olan kaydın arşivde saklama süresinin de 15 ve 30 yıla indirilmesini öngören teklifinin, gündemin 4 ve 5. sıralarına çekilmesine ilişkin grup önerisini Genel Kurul'a getirdi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat, sabıka kayıtlarına ilişkin düzenlemenin, şu anda Adalet Komisyonunda görüşülen tasarıda da olduğunu ifade ederek, ''Fakat bu konunun 14 Nisan'dan önce yasalaşması gerekiyor. Tasarının görüşmelerinin uzaması ihtimali nedeniyle bu teklifi çıkarmamız gerekiyor'' dedi.

Kubat, ön sıraya alınan ikinci tasarının da denetimli serbestlikle ilgili tasarı olduğunu söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, söz konusu tasarı ve tekliflere olumlu baktıklarını ifade etti.

Tutuklu milletvekillerinin durumunu gündeme getiren Hamzaçebi, ''Başbakan Yardımcısı, iki kez 'tutuklu milletvekilleri Meclis'te olmalıdır' dedi. Ancak Hükümet neden bu konuda bir adım atmıyor- TBMM Başkanı Cemil Çiçek; Başbakan Yardımcısı demeç verdiği halde, siz bu konuda kamuoyuna demeç vermeyi ya da ziyaret etmeyi düşünüyor musunuz- Bu, insani bir ziyaretin dışında, Meclis Başkanı'nın bir görevidir'' dedi.

Konuşmaların ardından, yapılan oylamada AK Parti'nin kabul önerisi kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber