Memurların toplu sözleşme maratonu başlıyor/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2012 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fatma Can - Memur maaşlarındaki artışı belirleyecek ilk toplu sözleşme maratonu başlıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili memur sendikaları konfederasyonları, ilk kez yapılacak toplu sözleşme için çalışmaya başladı.

Kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını düzenleyen mevzuat hükümleri dikkate alınarak, kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları, diğer mali ve sosyal hakları kapsayacak toplu sözleşme masasına işveren heyeti ile kamu görevlileri sendikaları heyeti katılacak.

Kamu işveren heyetinde, Devlet Personel Başkanlığı'nın bağlı olduğu Bakanın başkanlığında, İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Personel Başkanlığı temsilcilerinden oluşacak.

Kamu görevlileri sendikaları heyeti, bağlı sendikaların toplam üye sayısı itibarıyla en fazla üyesi bulunan konfederasyonun heyet başkanı olarak belirleyeceği bir temsilci ile her bir hizmet kolunda en fazla üyeye sahip kamu görevlileri sendikaları tarafından belirlenecek birer temsilci, bağlı sendikaların üye sayıları esas alınmak kaydıyla toplam üye sayıları itibarıyla birinci, ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlar tarafından belirlenecek birer temsilci olmak üzere 15 üyeden oluşacak.

Buna göre, toplu sözleşme masasında kamu işveren heyetine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamu görevlileri sendikaları heyetine ise Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu başkanlık yapacak. Kamu görevlileri sendikaları heyetinde Memur-Sen'den 9, Türkiye Kamu-Sen'den 4 ve KESK'ten 2 üye yer alacak.

-Toplu sözleşme, 2013 sonuna kadar geçerli olacak-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olan Devlet Personel Başkanlığı, konfederasyonlara çağrı yaparak ve masaya konfederasyonlar adına kimlerin oturacağını soracak. Daha sonra konfederasyonlar, toplu sözleşme tekliflerini Kamu İşveren Heyeti'ne sunulmak üzere Devlet Personel Başkanlığı'na iletecek.

Toplu sözleşme görüşmeleri, bir ay içinde tamamlanarak Resmi Gazete'de yayımlanacak. Toplu sözleşmenin yürürlüğe girmesinin ardından memurların maaşları yeniden hesaplanacak. Ayrıca, toplu sözleşme 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak ve memurlara geriye dönük, bu süreyi kapsayan maaş farkı ödenecek. Toplu sözleşme hükümleri, 2013 yılı sonuna kadar yani 2 yıl için geçerli olacak.

En çok üyeye sahip konfederasyon temsilcisinin toplu sözleşme görüşmelerine katılmaması veya görüşmelerden çekilmesi halinde toplu sözleşme görüşmelerine en çok üyeye sahip ikinci konfederasyonla devam edilecek. İkinci konfederasyonun da çekilmesi halinde görüşmeler sonlandırılacak.

-Toplu sözleşme imzalanamazsa-

Toplu sözleşme süreci sonunda toplu sözleşme imzalanamaması halinde, üzerinde uzlaşılan ve uzlaşılmayan konuları içeren toplantı tutanağı, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı, sendika temsilcisi ve Kamu İşveren Heyeti Başkanı tarafından imzalanacak.

Toplu sözleşme görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması ve toplantı tutanağının imzalanamaması halinde görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonuçlandığına dair tespit tutanağı tutulacak ve 3 iş günü içerisinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurulabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber