Diyanet: Derste abdest alınması zorunlu değil

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Nisan 2012 09:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kesintisiz eğitimi 4+4+4 modelinde 12 yılla kademelendiren yasa Çankaya Köşkü'ne onay için beklerken, Diyanet İşleri Başkanlığı, yasaya eklenen seçmeli Kuran-ı Kerim dersinin nasıl okutulacağı konusunda fetva hazırladı

ÖNDER YILMAZ

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Zeki Sayar, bu konuda hazırladıkları kararı Diyanet İşleri Başkanlığı makamına sunduklarını ve önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanmasının beklendiğini kaydetti. Edinilen bilgilere göre kararda, eğitim amaçlı gerçekleştirilecek Kuran-ı Kerim okumalarında çocukların abdest almalarının zorunlu olmadığı yorumu yer alıyor. Kararda, hangi durumda abdest alınmasına ilişkin Kuran-ı Kerim ayetlerine ve bu konudaki rivayet edilen sahih hadislere de yer veriliyor. Kız çocuklarının başını örtmesi konusunda ise, başörtüsünün Hz. Peygamber döneminden bugüne kadar 1400 yıllık bir dini vecibe olduğu ve sadece Kuran okumakla ilişkilendirilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Kurulu Başkanı Prof. Dr. Saim Yeprem de, başörtüsü konusunda dinin ve geleneklerin hükümlerinin ayrı olduğunu belirtirken şöyle konuştu: ?Ergenlik çağına ermiş bütün Müslüman kadınların başlarını örtmeleri, 1400 seneden beri bütün İslam alimlerinin, toplumların dini bir vecibe olarak telakki ettikleri bir durumdur. Bunu özellikle Kuran derslerine tahsis etmek doğru değil. İkisini birbirinden ayırmak gerekiyor. Başörtüsü konusunun Kuran okuma ile ilgisi yok. Hiçbir İslam aliminin, namaz kılmak gibi bu konuya farz demesi mümkün değil. Dini bir gereklilik. Bu mütaala içinde ?başınızı şurada burada, Kuran okurken örtün/ diye bir açıklama yok. ?Kuran dersi okurken başını örteceksin' diye bir ifade yok.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber