Eksiği olan işyerleri 'tak' diye kapatılacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Nisan 2012 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ZÜBEYDE YALÇIN

İş kazalarında artan ölümlere yönelik önlemleri anlatan Çalışma Bakanı Çelik: Uzmanların onay vermediği işyeri açılamayacak. 'Eksiği olan işyerini tak diye kapatın' dedim

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, arka arkaya gelen ve kamuoyuna "yeter artık" dedirten Esenyurt'taki AVM inşaatındaki yangın, Tuzla tersanelerindeki patlama, Karasu Barajı'nda TEDAŞ işçilerin ölmesi gibi iş kazalarının en aza indirilmesi için alınacak yeni önlemleri anlattı. Çelik, "eksiği olan işyerini tak diye kapatın" talimatı verdiğini, iş güvenliği uzmanının onay vermediği hiçbir işyerinin açılamayacağını söyledi.

TASARI MECLİS'TE

Çalışma Bakanı Çelik, SABAH'ın geleneksel kahvaltılarının konuğu oldu. İş kazaları nedeni ile bedeli ölçülemeyecek can kayıplarının yanısıra her yıl 7.5 milyar liralık ekonomik değeri yok ettiğine dikkati çeken Çelik, İş Sağlığı ve İş Güvenliği yasa tasarısını Meclis'e gönderdiklerini hatırlattı. Çelik, yeni düzenlemenin kamu ve özel tüm işyerlerini kapsadığının altını çizdi. Çelik, yasa çıktığında kamuda dahil tüm işlerlerinde toplantı salonunda kapı nereden açılırdan, çalışanın oturduğu koltuğun sağlığa uygun olup olmadığına kadar her şeyin iş güvenliği ve sağlığı kapsamında denetim altına alınacağı, belli kriterleri uyma zorunluluğu getirileceğini kaydetti. Çelik, düzenlemenin önemli ayaklarından birinin de çalışanların eğitimi olduğunu, bu konuyu büyük önem vereceklerini ifade etti.

O FELAKETİ YAŞAMAZDIK

Her işyerinin bir iş güvenliği uzmanı ile doktor çalıştırmak zorunda kalacağını belirten Çelik, "İş güvenliği uzmanları bir işyeri açılmadan gidip gerekli özellikleri taşıyor mu, taşımıyor mu bakacak. Eğer eksiklik varsa o işyerinin açılamasına izin vermeyecek. Bu yasa çıkmış olsa idi Esenyurt'taki felaketi yaşamazdık. İş güvenliği uzmanı çadırlardaki kabloları, tek çıkış kapısını görerek orada inşaata başlanmasına onay vermez, gerekli düzeltmelerin yapılmasını isterdi. Aksi taktirde sorumlu olacağını bilirdi" dedi.

CANDAN KIYMETLİ DEĞİL

Çelik, iş dünyasının kendilerine ek maliyet çıkmasından yakındığına işaret ederek "Biz iş dünyasının işini kolaylaştıracak birçok önlem aldık. Para candan daha kıymetli değil" dedi. Çelik, maliyetin şikâyet edecek kadar yüksek olmadığın örneğin 10-49 arasında işçi çalıştıran bir işyerine aylık 70 ila 200 lira arasında ek yük getireceğini kaydetti. Çelik, iş güvenliği açısından gerekli önlemleri almayan, eksiği bulunan firmalara asla müsamaha göstermediklerini belirterek, "Arkadaşlara eksiği olanları tak diye kapatın" talimatı verdiğini söyledi. Müfettişlerin yaptığı incelemeler sonrası gaz ölçüm aleti bile bulunmayan 40 maden işletmesi ile ilgili kapatma kararı verildiğini, bu işletmelerin sahiplerinin kendisine gelerek, "Mahvolduk. Ölçüm saatini şimdi almaya kalksak Çin'den gelmesi 3 ay sürüyor" dediğini belirten Çelik, şunları söyledi: "Gaz ölçüm cihazı bir maden olmazsa olmaz. Ben bunları bile bulundurmayan yerlerin çalışmasına nasıl izin veririm? Onlara da 'Patlama olup 3 işçi ölürse nasıl hesap vereceksin? Siz cihazları alın Gümrük Bakanı arkadaşımdır. Gümrükte beklemeden elinize ulaşmasına sağlarız' dedim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber