Deniz Feneri e.V davasında suç vasfı değişti/ Video

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 10 Nisan 2012 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Almanya'daki Deniz Feneri e.V Derneği davasının Türkiye bağlantılarını ortaya koymak üzere başlatılan 3.5 yıllık soruşturma tamamlandı. Hazırlanan 526 sayfalık iddianamenin mahkemece kabul edilmesinin ardından yargılama başlayacak.Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Harun Kodalak'ın koordinatörlüğünde, savcılar Hakan Pektaş ve Veli Dalgalı'nın yürüttüğü soruşturma sonunda hazırlanan iddianame mahkemeye sunuldu. İddianamede, eski RTÜK Başkanı Zahid Akman, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Karahan, Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çelik, Türkiye Deniz Feneri Derneği Kurucusu Uğur Arslan, Almanya'daki davada hüküm giyen Mehmet Gürhan, Firdevsi Ermiş, Mehmet Taşkan'la birlikte toplam 20 kişi sanık olarak yer alıyor. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, 45 şüpheliden 25 ile ilgili takipsizlik kararı verildiği, 20 şüpheli hakkında ise kamu davası açıldığı belirtildi.

Örgüt ve dolandırıcılık yok

Sanıklar, soruşturmayı yürütürken görevden alınan 3 savcının mahkemeye sevk yazılarında olduğu gibi ?çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek?, ?çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak?, ?evrakta sahtecilik? ve ?nitelikli dolandırıcılık? ile yargılanmayacak. İddianamede suç vasfı değişti. Sanıklar, ?özel belgede sahtecilik?, ?hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanmak? ve ?kamu görevlisinin evrakta sahteciliğine iştirak? gibi suçlarla yargılanacak.

Sanıklara 14.5, savcılara 11 yıl

İddianamede yazılı suçlamalara göre sanıklar, 14.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Görevden alınan savcıların sanıklara isnat ettiği suçlamalar ise 25 yıla kadar hapsi öngörüyordu. Akman ve Karaman'ın şikayeti üzerine haklarında dava açılan savcılardan Nadi Türkaslan hakkında, evrakta tahrifat ve görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla 11 yıla kadar, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz hakkında ise görevi kötüye kullanmak suçlamasından 3'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Şüphelilerin iş yerlerinde 2009'da yapılacak aramayı önceden haber veren köstebek ile ilgili olarak ek takipsizlik verildiği belirtilen iddianamede, Türk Deniz Feneri ile ilgili olarak değil derneğin bazı yöneticileri ile ilgili işlem yapıldığı kaydedildi. Ulusal Yargı Ağı projesi (UYAP) sistemine yüklenen iddianamenin hangi mahkemeye düşeceğinin bugün belli olması bekleniyor.

Bilgileri Almanya'da topladılar

DAVANIN gerekçeli kararında yardım paralarının Türkiye'deki Kanal 7 televizyonuna aktarıldığı, paraların nasıl kullanılacağına karar verenlerin aralarında Zekeriya Karaman, İsmail Karahan, Mustafa Çelik ve Zahid Akman'ın bulunduğuna hükmetmişti. Mahkeme, asıl faillerin Türkiye'de bulunduğunu açıklamıştı. Türk savcılar Ocak 2011'de Almanya'ya giderek soruşturma kapsamında bilgiler topladı. Savcılar, bu bilgiler ışığında soruşturmanın Türkiye ayağı için düğmeye bastı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber